Ce poti sa faci daca parintii nu iti acorda suficienta atentie?

Ce poti sa faci daca parintii nu iti acorda suficienta atentie? Mareste imaginea.

Să soliciţi la modul concret ceea ce ai nevoie. Este foarte greu să răspunzi la rugămintea: „Vreau mai multă atenţie” „Cum, ce atenţie vrei, cum să manifest această atenţie?” se gândeşte părintele. „Eu îmi manifest atenţia faţă de tine în felul meu propriu!” „Vreau mai multă dragoste!” Păi, pentru unul, dragostea înseamnă să-l îmbrăţişezi; pentru altul, înseamnă să-l asculţi cu atenţie; pentru altul, înseamnă să-i cumperi un lucru concret care pentru el este foarte important în acel moment - şi aici este important nu atât lucrul în sine, ci faptul că părinţii au recunoscut că e important. Altul are nevoie de un ajutor foarte concret. Altul are nevoie să i se povestească ceva. Toate acestea diferă de la om la om. Ca atare, dacă ai nevoie de atenţie sau de altceva trebuie să ceri la modul concret: „Mama, te rog, citeşte-mi ceva sau stai cu mine diseară. Povesteste-mi ceva.”

Mie fetita mea, care este mică, îmi spune: „Tata, povesteşte-mi ceva.” Nu zice: „Vreau mai multă atenţie!” ci solicită o formă concretă a atenţiei. Asta în primul rând.

In al doilea rând, trebuie să cauţi să primeşti atenţie acolo unde se poate. Să zicem, mama nu-ţi poate acorda atenţie: poate că poate tata? Sau bunica? Sau antrenorul? Adică trebuie să primeşti sprijin şi căldură sufletească, însă acolo unde ţi se dau.

Igor Liubitov

Fragment din cartea "Cum sa imbunatim relatiile cu parintii", Editura Sophia

Cumpara cartea "Cum sa imbunatim relatiile cu parintii"

 

17 Ianuarie 2019

Vizualizari: 510

Voteaza:

Ce poti sa faci daca parintii nu iti acorda suficienta atentie? 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE