Centrul educational - Casa de la scoala

Centrul educational - Casa de la scoala Mareste imaginea.

Centrul educational "Casa de la scoala" - un proiect al Asociatiei "Asezamantului social Sfintii Martiri Brancoveni" si al Capelei Spitalului de copii "Maria Sklodowska Curie"

Centrul educational - Casa de la scoalaCentrul educational "Casa de la scoala" este un proiect care se desfasoara la Scoala nr.111 "George Bacovia" din Cartierul Brancoveanu, din Capitala. Copii au sansa ca, dupa ore, sa se intalneasca intr-un spatiu special amenajat si sa se antreneze in diverse activitati. Cei doi parteneri care au initiat proiectul sunt Asociatia Asezamantul social "Sfintii Martiri Brancoveni" si Capela Spitalului de copii "Maria Sklodowska Curie". Parintele Daniel Smuc, care slujeste la aceasta capela si este vicepresedinte al asociatiei amintite, si-a asumat practic rolul de coordonator al proiectului. Parintele Daniel ne vorbeste despre rolul acestui centru educational: "Proiectul a fost dezvoltat cu ajutorul credinciosilor care vin la aceasta biserica si cu ajutorul sponsorilor care au sprijinit asociatia in toate proiectele desfasurate pana acum. Presedintele de onoare al asociatiei este prof. dr. Alexandru Pesamosca, cel care ne-a indemnat sa ajutam exact pe aceia care au nevoie si in momentul cand au nevoie.

Centrul educational "Casa de la scoala" nu incearca nici sa suplineasca scoala, nu incearca nici sa fie nici un centru de zi ci incearca sa fie cu adevarat o casa unde acesti copii sa se simta exact ca acasa. Ideea ne-a venit deoarece ne-am gandit ca exista multe familii care au probleme, pe de o parte de natura locativa, au spatii foarte mici in casele lor, si pe de alta parte probleme ce tin de familii monoparentale, de familii ai caror membrii sunt plecati la munca in strainatate si ai caror copii raman in grija rudelor sau cunoscutilor apropiati, riscand sa alunece uneori spre gastile de cartier, spre lucruri nefolositoare nici mintii nici sufletului. Ne-am gandit ca aceasta casa sa nu aiba un program foarte strict sau sa fie un loc unde se vor face teme sau aceleasi lucruri care se fac in scoala. Cautam copii care au aptitudini dar care au probleme in familie, copii care au rezultate foarte bune la invatatura si pe care am putea sa-i incurajam si sa-i sprijinim in timpul liber. Avem o trupa de teatru, incercam sa conturam un cor de muzica religioasa. Cei mai multi copii sunt initiati in tainele calculatorului dar dorim ca, incetul cu incetul, sa le priceapa si mai bine si sa nu mai aiba probleme cand termina scoala in ceea ce priveste utilizarea calculatorului. Avem copii inclinati spre pictura si avem profesori care se vor ocupa de acest lucru, vor veni studenti de la Academia de Arte, de la Academia de Muzica, deci vom avea multi voluntari care vor ajuta la consolidarea acestor aptitudini si vor ajuta ca acesti copii sa-si vada dorintele implinite. Vom avea si cativa specialisti platiti, o asistenta sociala, un psiholog, cateva cadre specializate care vor lucra special pentru acest centru. In acest centru, alaturi de profesorul de religie al scolii, vor veni si cativa teologi care se vor ocupa, pe de o parte, de indrumarea duhovniceasca, pe de alta parte, de initierea unor cursuri de muzica psaltica si de muzica corala religioasa iar eu in calitate de coordonator le voi da ajutorul necesar desfasurarii acestui proiect."

Directoarea Centrului, d-na Carmen Weiss Rebreanu subliniaza importanta acestor activitati extrascolare pentru dezvoltarea personalitatii copiilor: "Centrul educational "Casa de la scoala" a fost infiintat in toamna anului trecut cu scopul de a-i ajuta, in primul rand, pe copiii mai saraci, care au probleme deosebite in familie ca sa faca si ei progrese deosebite la invatatura si ne ocupam mai ales de copiii care doresc sa invete bine. Sunt si copii care au posibilitati materiale dar care doresc foarte mult sa participe la activitatile de aici si sa-i ajute si pe ceilalti, din multe puncte de vedere, cu carti, cu programe de calculator, cu jocuri. Ideea este ca acesti copii sa se obisnuiasca sa lucreze in echipa, sa se cunoasca intre ei copii din clase diferite si sa aiba un loc unde sa se simta foarte bine. Programul este foarte diversificat, se fac ore de engleza, ore de informatica, avem jocuri pentru dezvoltarea personalitatii conduse de psihologul nostru, se fac ore de teatru, copiii fac si muzica si desen si vrem sa facem si activitati sportive pentru ca sunt cerute de copii, deci sunt activitati extrascolare dar care ii ajuta sa dezvolte ceva si in personalitatea lor si le dezvolta capacitatea de a lucra mai bine in timpul orelor de curs. Copiii au deplina libertate in a alege la ce cursuri vin. Profesorii sunt voluntari din scoala sau din afara scolii."

Isabela Aivancesei

27 Noiembrie 2021

Vizualizari: 4289

Voteaza:

Centrul educational - Casa de la scoala 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE