Chemarea lui Hristos - Chemarea adancurilor

Chemarea lui Hristos - Chemarea adancurilor Mareste imaginea.

Orice om de pe acest pământ, fie bogat, fie sărac, fie mare sau mic, fie învățat sau neînvățat, are o chemare de la Dumnezeu și o misiune divină. Chiar venirea pe lume a pruncului, care va deveni adult, reprezintă o mare chemare a lui Dumnezeu. Pentru că nimeni nu vine în lume fără voia Lui și fără pronia Lui. Cum ar răspunde omul modern de astăzi, chemării lui Iisus? Iată o întrebare atât de simplă, dar în esență foarte complicată. Este capabil omul modern să lase totul și să-l urmeze pe Iisus?

Vom încerca să descifrăm, atât cât ne este posibil, chemarea la apostolat a celor patru pescari: Andrei și Petru, Iacob și Ioan, fiii lui Zevedeu. Cei patru sunt chemați la misiune de către Iisus prin cuvintele: „Veniți după Mine și vă voi face pescari de oameni!” (Matei 4, 19) Și, aceștia fără să mai stea pe gânduri, fără să întrebe ceva, fără ezitare, ei îl urmează pe Iisus: „Îndată, lăsând mrejele au mers după El.” (Matei 4, 18-22)

În primul rând, se pune întrebarea, de ce cei patru pescari nu au reacționat în niciun fel, îndeplinind o poruncă a unui necunoscut. Totuși, din cele patru Evanghelii aflăm că cei patru chemați aveau informații despre Iisus. Cel puțin unul dintre ei, Andrei, dacă nu toți patru au fost ucenici ai Sfântului Ioan Botezătorul, fiind de față la „Botezul Domnului”, atunci când Sfântul Duh a pecetluit misiunea divină a lui Iisus, primită de la Tatăl Ceresc, un eveniment care a schimbat istoria omenirii. Ei l-au văzut, l-au auzit și chiar au fost de față la săvârșirea unor minuni de către Iisus. Se pare că cei patru pescari se numără printre puțini evrei care l-au recunoscut pe Iisus ca fiind Mesia. De aici, putem concluziona că cei patru au răspuns chemării lui Iisus în cunoștință de cauză, ei știau ce înseamnă acest lucru, într-o oarecare măsură.

În al doilea rând, ne-am întreba de ce cei patru evangheliști ne relatează aceste chemări ale lui Iisus? Pentru că aceste chemări nu sunt numai un simplu test, ci ele reprezintă un simbol al chemării divine. Pentru că Iisus este același ieri, azi și mâine și El cheamă la ucenicie pe orice om de pe acest pământ cu aceeași putere dumnezeiască. Bineînțeles că această chemare se manifestă în mai multe feluri, în mod diferit pentru fiecare persoană, Dumnezeu având un plan pentru fiecare om de a merge pe cale uceniciei. Hristos are și o chemare special, de pildă, pentru cei păcătoși: „Veniți la Mine toți cei osteniți și împovărați și Eu vă voi odihni pe voi.” (Matei 11, 28) Mai știm și faptul că multe din intervențiile lui Dumnezeu rămân veșnic neînțelese de om, pentru că El are o gândire a dreptății divine, la care omul nu are acces, de aceea nouă, de multe ori, ni se par ilogice și de neînțeles.

Apoi, ne mai putem pune întrebări de genul: Unde ne cheamă Iisus? La ce ne cheamă Iisus? Hristos ne cheamă la adâncuri, pentru că cunoașterea în duh și în adevăr a unui om presupune pătrunderea în adâncul sufletului acelui om. La suprafață, omul este diplomat, manierat, viclean și uneori fals. „Adânc pe adânc cheamă în glasul căderilor apelor Tale.” (Psalmul 41, 9), spune psalmistul dând glas sufletului care tânjește după Dumnezeul Cel Viu. Dumnezeu ne cheamă la împăcarea cu El. Din păcate, omul modern s-a îndepărtat mult de Dumnezeu, voind să devină nemuritor, dar fără Dumnezeu. Dumnezeu ne cheamă la sfințenie. Fiecare om este chemat la sfințenie, dar alegerea ne aparține, pentru că Dumnezeu a lăsat omului liberul arbitru. Nu există mântuire forțată. Dumnezeu ne cheamă de la întuneric la lumină. Din păcate, mulți oameni mai umblă în întuneric, păcătuind cu droguri, prostituție, alcool, țigări, plăceri totale, judecări de tot felul etc. Dumnezeu ne cheamă la pacea lăuntrică, dar și la pacea lumii. Este plină omenirea de dezastre, calamități, pandemii, războaie, unde se întâmplă atâtea și-atâtea nenorociri și unde, din păcate, mor zilnic, mii de oameni nevinovați.

Așadar, astăzi, în ziua „chemării lui Iisus”, este un prilej bun de meditație asupra vieții noastre, în așa fel încât fiecare să putem răspunde la această întrebare: „Am răspuns eu chemărilor lui Hristos?”.

Doamne, ajută!

Ștefan Popa

Despre autor

Stefan Popa Stefan Popa

Senior editor
508 articole postate
Publica din 28 Septembrie 2012

Pe aceeaşi temă

09 Iulie 2024

Vizualizari: 272

Voteaza:

Chemarea lui Hristos - Chemarea adancurilor 5.00 / 5 din 1 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE