Chilia Parintelui Nicolae Steinhardt

Chilia Parintelui Nicolae Steinhardt Mareste imaginea.

Chilia parintelui Nicolae Steinhardt este unul dintre cele mai iubite locuri din cadrul complexului monahal de la Manastirea Sfanta Ana - Rohia, din inima Maramuresului. Manastirea maramureseana din "Tara Lapusului", constituind unul dintre valoroasele monumente bisericesti si de arta religioasa ale tarii, este asezata intr-un cadru pitoresc, pe coama unui deal, in mijlocul unei paduri de fag si de stejar. Manastirea Rohia constituie locul privilegiat al cautatorilor de liniste sufleteasca si al iubitorilor de frumos.

La o distanta de aproximativ 50 de kilometri de orasul Baia Mare si la 43 de kilometri de orasul Dej, in hotarul satului Rohia, ce apartine administrativ de orasul Targu Lapus, in mijlocul unui codru de fag si stejar, pe coama unei coline ce poarta numele "Dealul Viei", la o altitudine de aproximativ 500 de metri, isi inalta turlele biserica Manastirii Rohia.

Manastirea Rohia - Manastirea Sfanta Ana

Trecand prin desimea codrilor ce adumbresc pasii pelerinilor, se ajunge la o frumoasa poarta maramuresana. De aici inainte porneste drumul ce intra in Manastirea Rohia. Gandul primeste odihna, cu toate ca se plimba pe multe cai: sihastria crestina, setea de tacere si liniste, natura ca dar al lui Dumnezeu, Manastirea Rohia, credinta romanilor, convertirea unui evreu si bucuria adusa multora de Nicolae Steinhardt.

Casa Poetului          Casa Poetului

Ajungem in fata bisericii celei noi. Este mare si minunata. Se inalta zvelt spre ceruri, lasand parca in urma pomii, pamantul si cele de langa dansa. Crestinii se inchina la icoana Sfintei Ana, facatoare de minuni, aflata in biserica. Sfanta Ana ocroteste intreg locul, aducand liniste inimilor nestatornice, insa doritoare de isihie. Aerul curat si mirosul de brad insufletesc vazduhul. Cei mai multi intreaba: „Unde a locuit Parintele Nicolae Steinhardt?” Este fireasca aceasta dorinta curata. Cine nu-si doreste sa vada unde si in ce conditii a vietuit acela care a scris „Jurnalul Fericirii”.

Pasii ne sunt indreptati spre "Casa Poetului", o frumoasa si simpla cladire cu doua etaje. Desi nu pare maramureseana, aceasta poarta insa ceva din aerul locului, armoniindu-se foarte bine cu cele prezente in jurul ei. Casa a fost ridicata intre anii 1977-1979. Aici se afla Chilia parintelui Nicolae Steinhardt. In aceasta casa a locuit temporar si poetul Ioan Alexandru.

Parintele Nicolae Steinhardt     Parintele Nicolae Steinhardt

Chilia parintelui poarta inca toate cele lasate de acesta. Nimic nu a fost indepartat, nimic schimbat, totul pastrat si ingrijit. Doar praful de pe acestea este indepartat, dand voie ochilor sa priveasca proaspat lucrurile Parintelui Nicolae. Cartile nu sunt multe, majoritatea fiind pastrate in biblioteca manastirii. Pe o masa sunt asezate frumos cartile scrise de „monahul de la Rohia”, editate fie in timpul vietii sale, fie dupa trecerea lui la Domnul.

Parintele Nicolae Steinhardt a trecut la cele vesnice la 29-30 martie 1989, intr-un spital din Baia Mare. Dupa moartea parintelui, chilia in care a vietuit ca monah al Manastirii Rohia a fost destinata ca sa pastreze, in timp, memoria celui care a vietuit in ea. Ea a fost amenajata ca un mic muzeu, in care se pastreaza lucrurile personale ale parintelui Nicolae Steinhardt: manuscrisele, cartile, icoanele, tablourile, precum si mobilierul.

Chilia Parintelui Nicolae Steinhardt

Biblioteca manastirii a fost organizata de parintele Nicolae Steinhardt, dupa modelul marilor biblioteci publice. Cartile sunt aranjate pe domenii, existand si un fisier pentru a usura consultarea cartilor bibliotecii. Din motive profilactice, cartile din biblioteca manastirii pot fi imprumutate doar in incinta manastirii. Cartile donate sunt in numar redus, cele mai multe au fost achizitionate de manastire, depunandu-se eforturi pentru tinerea la zi a bibliotecii cu principalele aparitii editoriale.

Teodor Danalache

Biblioteca din Manastirea Rohia

04 Decembrie 2009

Vizualizari: 9379

Voteaza:

Chilia Parintelui Nicolae Steinhardt 5.00 / 5 din 1 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE