Comuniune in rugaciune la Manastirea "Sfantul Dimitrie Basarabov” din S.U.A.

Comuniune in rugaciune la Manastirea Mareste imaginea.

In fiecare vara, in postul ce precede marele praznic al Adormirii Maicii Domnului, la Manastirea "Sfantul Cuvios Dimitrie cel Nou din Basarabi” din orasul Middletown, statul New York, se savarseste slujba Sfantului Maslu pentru folosul duhovnicesc si pentru vindecarea trupeasca a credinciosilor care se aduna in numar mare cu aceasta ocazie. Savarsirea slujbei Sfantului Maslu in prima duminica a lunii august a devenit deja o traditie aici, credinciosii participand in numar din ce in ce mai mare in fiecare an. Multi vin pentru a gasi alinare suferintelor trupesti si sufletesti dupa cuvantul Sfantului Apostol Iacob: "Este cineva bolnav intre voi? Sa cheme preotii Bisericii si sa se roage pentru el, ungandu-l cu undelemn, in numele Domnului. Si rugaciunea credintei va mantui pe cel bolnav si Domnul il va ridica, si de va fi facut pacate se vor ierta lui.” (Iacob 4;14-15). Altii vin pentru comuniunea in rugaciune urmand cuvantului Mantuitorului Hristos: "Caci acolo unde sunt doi sau trei adunati in Numele Meu, sunt si Eu in mijlocul lor.” (Matei 18;20). Slujba Sfantului Maslu este prin excelenta o slujba a comuniunii, de aceea nici nu se poate savarsi de catre un singur preot, ci de cel putin trei. La Manastirea "Sfantul Dimitrie cel Nou” comuniunea in rugaciune se regaseste si in alte aspecte, caci la slujba Sfantului Maslu nu participa doar credinciosi de nationalitate romana, ci si credinciosi ortodocsi greci, rusi, ucraineni sau americani convertiti la ortodoxie. De asemenea, in fiecare an participa la aceasta slujba preoti apartinand diferitelor eparhii ortodoxe de pe pamantul american, astfel incat acest eveniment se transforma intr-o sarbatoare a unitatii tuturor crestinilor ortodocsi de aici.

Manastirea Sfantul Dimitrie Basarabov

In acest an slujba a avut loc pe data de 8 august si credinciosii s-au bucurat de prezenta Inaltpreasfintitului Nicolae, Arhiepiscopul Arhiepiscopiei Ortodoxe Romane in Cele Doua Americi, care a slujit Sfanta Liturghie alaturi de preotii manastirii (protosinghel Vincentiu Temirov si ieromonah Paisie Buhnila) si preotul Ioan Radu de la Catedrala Ruseasca „Sfantul Serghie de Radonej” din New York City, raspunsurile la strana fiind date de corul parohiei "Sfantul Nicolae” condus de teologul Danut Grigoras. Pornind de la pericopa evanghelica citita in duminica respectiva (Pilda datornicului nemilostiv), Inaltpreasfintitul Nicolae a tinut un cuvant de invatatura emotionant despre mila, dragostea si intelegerea pe care trebuie sa le aratam fata de aproapele nostru. A urmat agapa frateasca organizata de un grup de credinciosi de la Biserica „Sfantul Nicolae” din Queens, New York, care mereu au fost alaturi de manastirea noastra cu tot sufletul, iar la ora 15.00 a inceput slujba Sfantului Maslu. La aceasta slujba au participat alaturi de IPS Nicolae si de parintii mentionati mai sus si preotul Andrej Turkoane parohul bisericii romanesti "Sfantul Nicolae” din Queens, New York, preotul Chris Talleos de la parohia greceasca "Sfanta Cruce” din Middletown, NY, preotul Mircea Schirta de la parohia ucraineana "Sfanta Sofia” din Bayonne, New Jersey, preotul Ovidiu Sabau de la parohia romaneasca "Sfantul Andrei” din Reading, Pennsylvania si ierodiaconul Martinian de la manastirea ruseasca "Mercy House” din Manhattan, New York. Vremea placuta de august si frumusetea imprejurimilor au contribuit din plin la succesul acestui eveniment, pe langa bucuria duhovniceasca adusa de sfintele slujbe credinciosii prezenti bucurandu-se si de o minunata zi petrecuta departe de agitatia oraselor americane.

Manastirea Sfantul Dimitrie Basarabov

Dupa slujba Sfantului Maslu, Inaltpreasfintitul Nicolae a petrecut mult timp in mijlocul credinciosilor raspunzand cu multa bunavointa intrebarilor acestora si discutand despre evolutia lucrarilor la noua biserica a manastirii care este in constructie si urmeaza sa fie sfintita in primavara anului urmator la marele praznic al Inaltarii Domnului, care va fi si hramul bisericii.

Manastirea Sfantul Dimitrie Basarabov

Luna august a cestui an este o luna bogata in evenimente pentru comunitatea romaneasca de pe Coasta de Est a Statelor Unite, deoarece pe data de 22 august a inceput tabara de vara organizata de Arhiepiscopia Ortodoxa Romana in Cele Doua Americi. Tabara va dura doua saptamani si va avea loc in orasul Emlenton din statul Pennsylvania intr-o locatie ce apartine Bisericii Ortodoxe Ucrainene. Scopul taberei de vara este promovarea valorilor traditionale ale ortodoxiei romanesti in randul copiilor de nationalitate romana crescuti si educati in mediul american. Aici micutii vor fi initiati in iconografia pe sticla, in muzica bizantina, dar vor avea parte si de intreceri sportive si jocuri specifice varstei. Tabara de vara a ajuns la cea de-a saptea editie, primele patru fiind organizate la Manastirea "Sfantul Dimitrie cel Nou”, insa numarul tot mai mare de copii participanti (anul acesta vor fi peste 80) a impus inchirierea unei locatii mai adecvate. Speram insa ca in viitor Manastirea "Sfantul Dimitrie” sa poata organiza din nou tabara de vara, asigurand toate conditiile necesare pentru buna desfasurare a acesteia.

Protosinghel Vincentiu Temirov

13 Octombrie 2011

Vizualizari: 1390

Voteaza:

Comuniune in rugaciune la Manastirea "Sfantul Dimitrie Basarabov” din S.U.A. 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE