Copilul, o investitie pe termen lung

Copilul, o investitie pe termen lung Mareste imaginea.

Copilul, fiinta minunata, care ofera femeii sentimentul de implinire! Copilul, rod al iubirii a doi adulti ! Copilul obiectul investirii emotionale! 

Copilul, acelasi copil asteptat, dorit, investit, ajunge sa fie marul discordiei. In cele mai multe cazuri tatal trece pe planul doi, locul intai fiindu-i rezervat copilului. Nimeni nu poate spune ca tatal nu-si iubeste copilul, dar de cand aceasta mica faptura ocupa timpul si toata atentia partenerei sale lui ce-i ramane de facut? El , tatal, pana mai ieri rasfatat , acum abia daca mai este observat.

I se observa, insa, absenta; pare ca nu este niciodata acasa atunci cand este nevoie de el. Cand intra pe usa este intampinat cu " tu unde ai fost? copilul asta are nevoi, iar tu nu stii de nimic, m-ai lasat singura! " 

Acesta este de multe ori inceputul unei perioade ce va marca relatia dintre parteneri si relatia copilului cu fiecare dintre parintii sai. Mama va trai mereu sentimentul ca partenerul ei s-a indepartat si ei ii revine sarcina de a se ocupa de copil. Tatal se va simti indepartat de partenera si va visa mereu la ziua cand ii va putea explica copilului ce nu a mers si de ce.

Fiecare dintre parinti va investi in copil, va investi iubire, ocrotire, dar si asteptari. Multi parinti se lupta din rasputeri sa ofere copiilor bunastarea materiala de care ei nu au avut parte.  Altii se straduiesc sa-si scoata copilul cu o licenta, indiferent cat ar costa asta. Investirea parintelui in licenta copilului este in cele mai multe cazuri sentimentul implinirii prin copil.  "Sa faca el ceea ce eu nu am putut !"

Este minunat sa-ti sprijini copilul, sa-l iubesti, sa-l educi, sa-l indrumi . Este oare corect sa-ti atribui reusitele copilului tau? Este corect sa-i ceri sa faca ceva ce tu nu ai putut duce mai departe de stadiul de dorinta, de vis?

La aceste doua intrebari mi s-a raspuns frecvent cu " eu nu am avut posibilitatile lui , parintii mei nu mi-au oferite toate aceste conditii". Respondentii faceau desigur referire la conditiile materiale, dar si la facilitatile oferite de tehnologia moderna. Tehnologia moderna asociata dorintei de a avea mai mult, mai nou, mai modern poate costa foarte mult . Pretul este platit in bani si in timpul cat lipsim de acasa.  Acest timp nu-l vom putea recupera niciodata. Este timpul ce noi l-am luat copilului nostru si am pus in loc o acadea, role, pc,... o licenta.

Probabil parintii anului 2050 se vor stradui sa le ofere copiilor ceea ce lor le-a lipsit in copilarie: timp petrecut impreuna !

Psiholog Victoria C. Ion

Despre autor

Victoria C. Ion Psiholog Victoria C. Ion

Editor
16 articole postate
Publica din 18 Aprilie 2010

11 Aprilie 2014

Vizualizari: 877

Voteaza:

Copilul, o investitie pe termen lung 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE