De ce suntem vesnic nedreptatiti?

De ce suntem vesnic nedreptatiti? Mareste imaginea.

Vorbele mari despre dreptate se aud peste tot in ultima perioada. Se aud peste tot: la televizor, la radio, in discutiile intre prieteni. Vorbim despre nedreptatile care ne afecteaza, despre cat au bogatii si cat nu au saracii, insa uitam sa aducem vorba despre cat de des nedreptatim noi pe altii.

De partea cui e dreptatea este de cele mai multe ori greu de stabilit. Insa toti putem emite judecati de valoare asupra situatiilor in care cineva este nedreptatit.

Sa arati pe cineva care a suferit o nedreptate, dar si sa pozezi ca o persoana care sufera o nedreptate e destul de usor. Cel putin la noi, aceasta atitudine a devenit un narav prin care se obtin mult prea usor beneficii.

Deseori ne referim la nedreptati vorbind despre inechitatea distributiei averilor in lume. In parti ale lumii, oamenii sufera de foame, iar in alte zone altii huzuresc.

Asupra actiunilor concrete privind rezolvarea acestei probleme insa, invatati se contrazic de mii de ani, si foarte rar s-au intalnit oameni care sa aleaga o cale si sa mearga pe ea pana la capatul vietii lor. Este vorba despre calea marcata de pasii lui Iisus pe Pamant, cea care prespune iubirea de aproape si construirea unei lumi mai bune, bazata pe ajutorul dat celui care are nevoie.

Biblia arata de multe ori modul in care trebuie infaptuita dreptatea, in ceea ce priveste neintelegerile dintre oameni, insa nu doar acestea sunt luate in considerare. Ghidul biblic privind dreptatea este prezentat in Exod, care ne arata ca intotdeauna trebuie sa evitam nedreptatile, acestea aparand in principal din cauza unor erori umane.

"Sa nu raspandesti zvonuri neadevarate. Sa nu te unesti cu cel rau, ca sa faci o marturisire mincinoasa pentru el. Sa nu te iei dupa multime ca sa faci rau; si la judecata sa nu marturisesti trecand de partea celor multi, ca sa abati dreptatea. Sa nu partinesti pe sarac la judecata. Daca intalnesti boul vrajmasului tau sau magarul lui ratacit, sa i-l aduci acasa. Daca vezi magarul vrajmasului tau cazut sub povara lui, sa nu treci pe langa el, ci sa-i ajuti sa ia povara de pe magar." (Exodul 23:1-5)

Aceste pasaje ne arata ca, de multe ori, dreptatea sta in puterea omului de a face bine, de a-si trai viata conform unor norme. Normele nu inseama spiritul de turma pe care il acuza multi, cand vine vorba despre religie. Atunci cand "multimea" face rau, nu trebuie sa te iei dupa ei, ne mai arata Biblia. De aceea, atunci cand vedem ca regulile dupa care se conduce societatea duc la nefericire, la saracie sau la nedreptati, trebuie sa ne ridicam si sa incercam sa le schimbam in folosul celor multi.

Cel putin la noi, foarte des intalnim oameni care se plang de situatia actuala, de proasta conducere a tarii, insa care nu ar ridica niciodata un deget ca sa schimbe ceva.

La fel si nedreptatea, apare tot din lipsa de dorinta a omului de a face bine, de a avea un trai impacat cu vecinii sai. Si daca vreodata spunem ca suntem nedreptatiti, sa ne amintim ca faptele noastre sunt cele care actioneaza in mediul in care traim ca o piatra aruncata in apa, si face valuri: intotdeauna, o nedreptate se intoarce la noi:

"La judecata, sa nu te atingi de dreptul saracului. Fereste-te de o invinuire nedreapta, si sa nu omori pe cel nevinovat si pe cel drept; caci nu voi ierta pe cel vinovat. Sa nu primesti daruri; caci darurile orbesc pe cei ce au ochii deschisi, si sucesc hotararile celor drepti. Sa nu asupresti pe strain; stiti ce simte strainul, caci si voi ati fost straini in tara Egiptului." (Exodul 23:6-9)

Sa renuntam la atitudinea de vesnic nemultumiti si sa acceptam, intr-un final, ceea ce incerca Iisus sa ne invete, ca dreptatea sta in mainile noastre.

Livia Popescu

Despre autor

Livia Popescu Livia Popescu

Senior editor
33 articole postate
Publica din 01 Ianuarie 2010

19 Mai 2011

Vizualizari: 2312

Voteaza:

De ce suntem vesnic nedreptatiti? 0 / 5 din 0 voturi. 1 review utilizatori.

Comentarii (1)

  • Vasile IonPostat la 2011-05-19 16:39

    De ce oare? Probabil pt. ca e mai usor a da din gura decat a faptui fapte bune... e usor a barfi pe vecinu' etc, in loc de a-ti canaliza energia si timpul vietii FACAND ceva bun si pentru altii... Pt. ca e mai usor a pacatui decat a ne abtine de la pacat sau de a face o fapta buna... Pt. ca avem timp de pierdut scriind la tastatura dar nu avem timp sa ne vizitam parintii batrani si de multe ori bolnavi... nu neaparat trupeste... cat poate sufleteste... ca nu-i mai viziteaza copiii nici macar odata pe saptamana...

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE