
„Deasa sau rara împărtăşanie rămâne la latitudinea duhovnicului. Sfântul Ioan Gură de Aur spune: «Pe cine voi lăuda? Pe cel ce se împărtăşeşte des sau pe cel ce se împărtăşeşte rar? Nici pe unul, nici pe altul, ci pe cel ce se împărtăşeşte cu pregătire.» Ce înseamnă această pregătire? Oricât te-ai pregăti, nu te poţi face vrednic de Sfintele Taine. Nici îngerii din cer nu sunt vrednici, dacă ne luăm după acribie, după scumpătate. Această pregătire înseamnă un pic de post, un pic de rugăciune, un pic de înfrânare... Atenţie mai multă. Rostul acestei pregătiri este deşteptarea sentimentului de păcătoşenie. Sunt păcate opritoare de împărtăşire şi sunt păcate care vin de la Grea noastră căzută şi care nu sunt opritoare de la sfânta împărtăşanie. Am avut un caz mai deosebit aici, cu un părinte. Era Postul Mare şi ne împărtăşeam mai des. Sigur că, venit din România, era obişnuit cu împărtăşania mai rară. Mai ales venind de la Părintele Cleopa de la Sihăstria, care era cu împărtăşania mai rară. Trei zile de post, trei zile de pregătire...
Noi ne împărtăşim aici de patru ori pe săptămână. Marţea, joia, sâmbăta şi duminica. Era Postul Mare şi, cum este la noi, mâncare o dată în zi, iară untdelemn. Şi ne-am împărtăşit vineri, şi i-am spus că este blagoslovenie să ne împărtăşim şi sâmbătă. Părintele n-a spus nu, dar nu era convins. Dar n-a vrut să mă supere nevrând să se împărtăşească. Eu eram singurul preot. Şi venind să se împărtăşească, s-a rugat la icoana Mântuitorului. Şi i-a spus: «Doamne, cum să mă împărtăşesc? Sunt păcătos.» Şi i-a răspuns Mântuitorul: «Aşa cum eşti, păcătos, trebuie să te împărtăşeşti!» Şi, după ce s-a împărtăşit, ne-a spus şi nouă în trapeză. Şi atunci s-a convins că aşa este, pentru că nu avea ceva opritor. De fapt, sfânta împărtăşanie se dă spre iertarea păcatelor.
In România, e mentalitatea că sfânta împărtăşanie e un premiu. Dar Sfântul Maxim Mărturisitorul spune clar. «Mântuitorul Se identifică cu fiecare dintre noi! Se naşte cu fiecare dintre noi, creşte cu fiecare dintre noi, pătimeşte cu fiecare dintre noi, moare cu fiecare dintre noi şi învie cu fiecare dintre noi! Ne ajută pe fiecare să creştem duhovniceşte şi să înviem duhovniceşte.» Ce-am putea face noi, fără să ne împărtăşim, ca să ne facem vrednici de a ne împărtăşi cu Hristos? Nimic. Ce se întâmplă? „Eu l-am cunoscut foarte bine pe Părintele Cleopa. El a avut probleme acolo foarte grave cu cei de la Vladimireşti. A avut experienţă jalnică acolo. De aceea, el era pentru această împărtăşanie mai rară."
Costion Nicolescu
PĂRINŢI ŞI ICOANE DIN SFÂNTUL MUNTE. MIRABILE ÎNTÂLNIRI, METEOR PUBLISHING
Cumpara cartea "PĂRINŢI ŞI ICOANE DIN SFÂNTUL MUNTE"
-
Controversa colivelor si disputa cu privinta la deasa Impartasanie
Publicat in : Liturghia -
Despre deasa impartasanie - Parintele Gheorghe Calciu
Publicat in : Credinta -
Ne putem impartasi la fiecare Sfanta Liturghie?
Publicat in : Sfintele Taine -
Liturghie fara credinciosi?
Publicat in : Viata liturgica -
Oprirea de la Sfanta Impartasanie
Publicat in : Liturgica
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.