Despre suferintele pruncilor

Despre suferintele pruncilor Mareste imaginea.

Despre aceasta l-a întrebat Cuviosul Grigorie pe Fericitul Nifon (episcopul Constantianei Ciprului), zicând: „Iată, părinte, văd că pătimesc prunci în boli cumplite: Ce păcat au făcut aceştia? Cum să înţeleg de ce-i loveşte Dumnezeu?"

A răspuns Fericitul: „Când se înmulţesc păcatele omeneşti şi răutatea oamenilor nu se mai vindecă, Domnul răpeşte la Sine pruncii lor şi trimite asupră-le boli multe şi grele, ca prin aceasta să-i aducă la întreaga înţelepciune pe părinţii lor. Văzând chinurile copiilor lor, care n-au săvârşit păcat, oare aceştia nu se vor înfricoşa şi nu se vor întoarce spre pocăinţă? Oare nu vor striga: «Vai nouă, păcătoşilor, că pentru fărădelegile noastre se chinuie pruncii fără de răutate! Ce va fi, dar, cu noi, ticăloşii, în Ziua cea înfricoşată a celei de-a doua veniri a Domnului?» Şi dacă, văzând aceasta, părinţii nu se vor îndrepta, ci vor rămâne întru păgânătatea de mai înainte, vor fi supuşi unui şi mai groaznic chin, fiindcă au fost pedepsiţi şi nu s-au învăţat minte. Iar copiilor care aici au suferit şi au fost chinuiţi pentru ca părinţii să se întoarcă la pocăinţă, Domnul le va da în schimb cununile nestricăciunii şi cinstiri în veacul vieţii fără de sfârşit".

„Dar, părinte sfinte, i-a răspuns Cuviosul Grigorie Fericitului Nifon, doar în Scriptură scrie că fiecare după faptele sale va primi, dar nu s-a zis că şi pentru păcatele altuia". A grăit Fericitul Nifon: „Milostivul Domn vede împietrirea şi nechibzuinţa inimii omeneşti - căci mulţi, care trăiesc în lume luând asupră-şi osteneli mari de dragul slavei deşarte, cârtesc împotriva lui Dumnezeu şi în întristarea lor cheamă chiar moartea, dar de păcatele lor nu se pocăiesc şi pentru sufletele lor nu se îngrijesc.

Tocmai din pricina aceasta Domnul îi pedepseşte atât pe copii, cât şi pe părinţi cu felurite necazuri, ca prin suferinţa copiilor să cureţe fărădelegile părinţilor, să-i facă pe părinţi să aducă prinos de pocăinţă şi astfel să le găsească îndreptăţire la înfricoşata Sa Judecată. Aşadar să ştii, fiule, că pruncii fără de păcat pătimesc ca, pentru moartea lor cumplită, să primească viaţa nestricăcioasă, iar părinţii lor să se învrednicească pentru pătimirile lor de întreaga înţelepciune a pocăinţei adevărate".

(după Serghei Nilus, Sfinţenia sub obroc)

DR.DMITRIAVDEEV
NERVOZITATEA LA COPII ŞI ADOLESCENŢI

Cumpara cartea "Nervozitatea la copii si adolescenti"

ro/psihologie/psihoterapie/nervozitatea-la-copii-si-adolescenti_k47OgMjzffcP">
 

.

02 Iunie 2015

Vizualizari: 1188

Voteaza:

Despre suferintele pruncilor 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Newsletter

Aboneaza-te si afla in fiecare saptamana noutatile de pe CrestinOrtodox.ro