Din nou afara de Betleem

Din nou afara de Betleem Mareste imaginea.

Si in anul acesta (n. red.1969), in Sarbatorile Craciunului, se pogoara la noi Fiul lui Dumnezeu, ca fiu al Omului. De fiecare data, prin veacuri, se apropie de noi minunea cea mare, care s-a implinit mai intai la Betleem!

E drept ca, dintru inceput, Iisus Hristos ca Prunc s-a nascut nu in orasul Betleem, ci in afara de zidurile lui. Betleemul acelor vremi era prea plin de sine, cum suntem si noi adeseori, ca sa-L fi primit pe Fiul lui Dumnezeu, care venea sa fie de-a pururi un Oaspete al omenirii de totdeauna, facandu-se si El Om, apropiat de fiecare din noi.

Si atunci, in Betleem, ca si astazi in lumea toata, erau unele uliti cu oameni prea bogati pentru ca, peste ingramadirea bunurilor lor, sa poata face loc de gazduire pentru Familia Sfanta, fie si numai pentru o noapte!

Altii, de pe alte uliti, erau prea inarmati, cum suntem si noi astazi, pentru ca sa-L poata primi pe Domnul in Statul lor Major, plin de planuri de lupta si arme secrete.

In vreme ce altii, de pe alte uliti, erau, ca si multi dintre noi astazi, rezemati pe rafturi de carti si culturi, care nu primesc nimic din ceea ce depaseste gandirea omului.

De asemenea, pe alte uliti, oamenii erau plini de civilizatia si toata tehnica timpului, asa cum si noi dispunem astazi de cea mai dezvoltata tehnologie si tehnocratie luciferica si nu permitem nici cea mai mica deplasare a masinariei noastre de viata spre a-L primi pe Cel ce ne cheama la prefacerea sufletului.

Pe cand altii, de pe alte uliti, nu L-au primit pe Cel ce venea din ceruri, ca si unii teologi ai timpurilor noastre, care au un alt Hristos, ajustat dupa curentele filosofice; unii sunt barthieni, altii bultmanieni, altii tillichieni, altii bonhoeferieni; si in acele vremuri erau teologi ai altor doctrine despre Mesia.

Si atunci, cum sa-L primeasca unii ca acestia pe El, cand ei, cu mandrie luciferica, se despartisera de El mai inainte de a-L fi cunoscut? Si nici cei de pe ulitele cabinetelor politice nu-L pot primi, toti, pe Hristos, caci deja fac parte din ceata lui Irod.

Iata pentru ce, ieri ca si astazi, Iisus Hristos vine si se naste in afara zidurilor Betleemului. El pururea se naste langa noi, dar prin aceasta El e mereu prezent inaintea ochilor nostri, pentru ca nimeni sa nu poata spuna ca nu L-a vazut. El se naste nu doar in taina casei unui singur om, ci in privelistea tuturor, pentru intreaga omenire. Prin aceasta, El e in afara de lumea veche, spre a aduce una noua. El stie poverile tuturor, suferintele si gemetele, plansul si suspinul fiecaruia.

Iata, El apare pretutindenea, in tara, orasul si satul tau, in casa si sufletul tau. De nu-L primesti, te vei intalni eu El, totusi, pe calea vietii tale, cand vei incepe a te gandi si tu ca esti singur si nesigur, impresurat de spaime. La punctele cruciale ale vietii tale, vei simti caldura bunatatii Lui!

Pastorii din campiile sarace ale Betleemului au ascultat vibrarile cantecului ingerilor; de aceea, apropiindu-se cu uimire de Iisus, I s-au inchinat. Tot de un semn ceresc au fost calauziti si magii, in calatoria lor catre Iisus. De la oameni nu putem afla astfel de semne.

De fiecare data, la praznuirea Nasterii Domnului, intreaga omenire este chemata sa-si lege destinul de mantuire, de Dumnezeu. Cel ce pe toate le poate pentru mantuirea si fericirea noastra, a venit si vrea sa fie cu noi.

Parintele Vasile Vasilache
(din volumul "De la Antim la Pocrov – marturii si marturisiri”, publicat in S.U.A. in 1984)

Pe aceeaşi temă

02 August 2012

Vizualizari: 6819

Voteaza:

Din nou afara de Betleem 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE