Doi vrajmasi are omul

Doi vrajmasi are omul

Şi dacă ne pierdem drumul? Şi dacă, să presupunem, îl stabilim pe Hristos ca scop al vieţii noastre, dar pe parcurs ne pierdem drumul, ce se întâmplă? Răspunsul este simplu.

Cădem de o mie de ori şi ne ridicăm de o mie şi una de ori.

Viaţa nu este o cursă de viteză. Viaţa este un maraton. Un maraton plin de obstacole, curse şi răutăţi. Un maraton plin de osteneală, de sânge, de lacrimi şi sudoare.

Să aşteptăm să mergem pe acest drum fără să cădem, fără să ne clătinăm, fără să greşim, fără să ne pierdem la un moment dat, este cel puţin nepotrivit. Este utopic.

De asemenea, să credem că, întrucât L-am stabilit pe Hristos ca scop al vieţii, nu vom avea ispite şi greutăţi, nu corespunde cu realitatea. Am putea spune că aşa ceva este neortodox. Nepatristic. Chiar dacă nu avem cunoştinţe adânci de teologie.

Viaţa este grea.

Cu atât mai mult pentru un om care a ales să meargă cu consecvenţă faţă de şinele său şi faţă de alegerile sale.

Iar dacă la un moment dat ne pierdem drumul, nu se întâmplă ceva cumplit şi groaznic. Il vom căuta şi îl vom regăsi.

Doi sunt vrăjmaşii pe care-i are omul, omul bine intenţionat, în legătură cu scopul său. Primul este necunoaşterea, iar al doilea deznădejdea.

Atunci când spunem necunoaştere, nu ne referim la nivelul de educaţie sau la inteligenţă. Hristos nu este privilegiul celor „deştepţi". Atunci când spunem necunoaştere ne referim la necunoaşterea care rezultă din lene. Din confort. Din trândăvie.

Se poate ca un om să vrea să caute, să afle, să vadă pentru ce trăieşte, pentru ce există, dar să-i fie lene să facă asta. Să nu dorească să se zorească.

Să nu dorească să insiste. Să nu dorească să pună umărul. Şi astfel zilele şi orele lui trec inutil, fără vitalitate, fără scânteie, fără sporire. Şi deşi se poate ca în cuvintele sale să fie binevoitor, lenevia îl ţine pe loc. Lenevia lui este motivul pentru care se află în necunoaştere. Lenevia şi confortul său.

Ca în legenda lui Esop cu iepurele şi broasca ţestoasă. Iepurele stătea la umbră şi îşi spunea: „Am încă timp...". N-a alergat, n-a luptat, nu s-a stresat, şi în felul acesta a pierdut cursa. Aşa păţim şi noi, oamenii, în viaţă. Poate că vrem. Poate că avem intenţii bune. Poate că spunem: „Bine zice Hristos şi Biserica", dar avem încă timp. Să mai treacă timpul şi vedem. Vom vedea ce-o să facem pe parcurs.

Pe de altă parte, avem un vrăjmaş mai viclean. Mai şiret. Mai dificil. Un vrăjmaş la care trebuie să fim deosebit de atenţi. Cu care nu-i bine să te joci. Şi acesta este deznădejdea.

Tradiţia spune că diavolul, pe cel pe care nu-l poate birui prin mândrie, îl biruie prin deznădejde. Şi aşa este.

Deznădejdea e lucru greu. E cancer. Vierme. Omul poate să caute şi să-L pună pe Hristos cu consecvenţă ca scop al vieţii lui. Să-şi stabilească şi obiectivele şi să pornească.

Şi fie din oboseală, fie din neatenţie, fie din cauza alegerilor rele, fie din mândrie, omul la un moment dat calcă strâmb şi cade.

Cade şi îşi pierde scopul.

Şi se apucă de alte lucruri.

Şi, lăsând la o parte lupta lui, acum începe să alerge după bani, după slavă lumească, după sex, după tot felul de plăceri şi dependenţe. Şi nu doar că aleargă după ele. Aleargă după ele şi le îndumnezeieşte. Face ceea ce am spus mai sus. Incearcă să găsească substituenţi pentru a acoperi golul său existenţial. Poate că momentan se simte odihnit, dar dacă nu va găsi hrană consistentă să mănânce, la un moment dat se va îmbolnăvi.

Să spunem deci că omul acesta „îşi vine în sine" (Luca 15,17). Că la un moment dat îşi revine, vede ce a făcut şi se necăjeşte.

Exact acel punct este un punct de cotitură. Un punct în care omul trebuie să-şi adune tot curajul, toate puterile care i-au mai rămas şi să facă trecerea.

Să spună „am păcătuit" şi să înceapă iarăşi lupta de la capăt.

Una din persoanele dragi mie este Apostolul Petru. Mereu m-a fermecat temperamentul lui.

Nu digera nimic.

Era direct, cu patimă în el, cu caracter aspru. In ochii mei mi-l imaginez ca un gigant. Om măreţ. Viteaz.

Petru şi-a găsit scopul vieţii.

Trăia pentru Hristos, încă înainte ca Hristos să învie.

Chiar dacă nu înţelegea bine ce se întâmplă. Trăia pentru Hristos cu toată fiinţa lui. Cu toată puterea sufletului său.

Atunci când Hristos i-a adunat pe ucenicii Lui şi le-a spus: „Voi toţi vă veţi sminti întru mine..." (Matei 26, 31), Petru şi-a ieşit din minţi.

„Dacă toţi se vor sminti întru Tine, eu niciodată nu mă voi sminti" (Matei 26,33), I-a spus lui Hristos. Şi totuşi. L-a părăsit. S-a lepădat de El.

S-a lepădat de el în faţa unui copilaş. A unei fetiţe. Ce a făcut Petru acolo?

A călcat strâmb. Şi-a pierdut destinaţia. Şi totuşi. N-a renunţat. A plâns. S-a pocăit. Şi a început să lupte de la capăt (Matei 26, 69-75). De partea cealaltă pe cine avem?

Il avem pe Iuda. Acesta L-a trădat pe Hristos. Şi el S-a lepădat de Acela.

Şi Iuda şi-a dat seama de greşeala lui. Dar cu toate acestea, nu şi-a schimbat viaţa. N-a făcut trecerea. N-a luptat să-şi regăsească drumul şi scopul.

Ceea ce suntem chemaţi să facem noi este să alegem.

Să alegem cu cine vrem să ne asemănăm. Să alegem ca cine vrem să devenim.

Ca Petru sau ca Iuda.

Atunci când începi să lupţi cu consecvenţă, să te gândeşti Ia următorul lucru: Oricât de strâmb ar merge lucrurile, oricâte greşeli ai face, oricâte căderi ai avea, mereu există posibilitatea întoarcerii. Mereu există nădejde.

Elefterios G. Elefteriadis

Fragment din cartea "Spune-mi un motiv să trăiesc", Editura Egumenita

Cumpara cartea "Spune-mi un motiv să trăiesc"

 

Pe aceeaşi temă

07 Octombrie 2022

Vizualizari: 1045

Voteaza:

Doi vrajmasi are omul 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Experienta vietii cu Hristos
Experienta vietii cu Hristos Mărturisesc că nu m-am gândit să public o carte de teologie, cu atât mai puțin un volumde predici, cu toate că mi-aș fi dorit mult să o pot face. Întrebată fiind dacă am supărat-o cu ceva, buna mea mamă, Rozalia Flueraș, spunea că nu am supărat-o decât cu 62.00 Lei
Slujind lui Dumnezeu si semenilor
Slujind lui Dumnezeu si semenilor Libertatea cea mai adâncă este de a te lăsa mereu răpit în Hristos, pentru a petrece cu El în veșnicie. Numai în Biserică, ascultând și împlinind poruncile lui Dumnezeu și învățătura evanghelică, credinciosul se poate împărtăși de roadele jertfei lui Hris 49.00 Lei
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori Preaslăvirea lui Dumnezeu și cinstirea Sfinților este o punte luminoasă între cele vremelnice și cele veșnice. Oferim rugătorilor creștini acest Acatistier, nădăjduind că ne va fi tuturor spre folos duhovnicesc, în străduința de a ne alipi de tot binele 34.00 Lei
Minunatele fapte si invataturi
Minunatele fapte si invataturi „Câştigaţi virtuţile opuse păcatelor. Tristeţea este călăul care ucide energia de care avem nevoie ca să primim în inimă pe Duhul Sfânt. Cel trist pierde rugăciunea şi este incapabil de nevoinţele duhovniceşti. În niciun caz şi indiferent de situaţie să 27.00 Lei
Sfaturi pentru familia crestina
Sfaturi pentru familia crestina Rugăciunea Stareților de la OptinaDoamne, dă-mi să întâmpin cu liniște sufletească tot ce-mi aduce ziua de astăzi.Doamne, dă-mi să mă încredințez deplin voii tale celei sfinte.În fiecare clipă din ziua aceasta povățuiește-mă și ajută-mă în toate.Cele ce 29.00 Lei
Rugaciunea inimii
Rugaciunea inimii „Rugăciunea nu este o tehnică elaborată, nu este o formulă. Rugăciunea inimii este starea celui ce se află înaintea lui Dumnezeu. Dumnezeu este atotprezent, însă eu nu sunt întotdeauna prezent înaintea Lui. Am nevoie de o tradiție vie, de un Părinte 34.00 Lei
Dialoguri la hotarul de taina
Dialoguri la hotarul de taina Cartea aceasta de dialoguri cu Părintele Valerian, unul dintre cei mai mari duhovnici ai României de astăzi, este de o frumusețe rară prin arta cuvântului și adâncimea spiritului. Ea răspunde întrebărilor omului contemporan mai însetat de mântuire decât 38.00 Lei
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului Părintele Ieromonah Valerian Pâslaru, Starețul Mănăstirii Sfântul Mucenic Filimon, unul dintre cei mai apreciați duhovnici contemporani, în cartea de față, în convorbirile sale cu teologul și scriitorul Florin Caragiu, ne vorbește despre renaștere și 32.00 Lei
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens De atât avem nevoie pentru a trăi cu mai multă credință și a face bine celor de lângă noi. Într-o lume care pare să uite cât de prețioasă este viața, această carte este un mesager al speranței: împreună, putem să transformăm un grăunte de iubire într-un 55.00 Lei
CrestinOrtodox Mobil | Politica de Cookies | Politica de Confidentialitate | Termeni si conditii | Contact