Drama copiilor infestati cu HIV - izolare si durere

Drama copiilor infestati cu HIV - izolare si durere


Copilasul din suflet

Cand Ligiei i-a murit baiatul de numai 5 ani, bolnav de leucemie, s-a rupt sufletul in ea, cum ai desface un mar in doua. O jumatate a intrat in mormant cu Victoras, o jumatate a ramas in pieptul ei sangerand. A simtit ca lumea s-a spart in bucati ca o oglinda, ca cerul tot, cu stelele parca stinse, s-a prabusit peste ea. Cand l-a vazut asa mic, moale ca o carpa si din ce in ce mai rece, a crezut ca totul se sfarseste pentru ea. A cazut in genunchi si a urlat pana m-a mai avut glas, a plans pana i-au secat ochii. A umblat ca o nebuna de colo-colo, nestiind cand e zi si cand e noapte. L-a ingropat si de atunci ii este cumplit de greu sa mai intre intr-un cimitir. Nu poate. O doare. “In bratele mele a inchis ochisorii baiatul meu. A suspinat, asa, de cateva ori, si dus a fost. Nici nu mai stiu cum i-am aprins lumanarea. Acum ar fi avut 35 de ani. Doamne, ce copilas bun si frumos era! Inainte sa moara a simtit, saracutul, dar noi nu ne-am dat seama. I se parea ca vede pe televizor niste trandafiri rosii si-mi spunea: Mama, mama, de ce nu-mi dai mie trandafirii aia rosii? Eu credeam ca se joaca, dar el nu se juca. Apoi, in ziua in care a murit, l-a intors din drum pe taica-su de trei ori. Zicea: Tati, tati, azi vine omul ala care ia copiii, vine omul care ia copiii!”. Atunci Ligia a vrut sa moara. Nimic nu mai era ca inainte. Parca se instrainase de toti si de toate, se simtea golita, pustiita. Si poate ca si-ar fi luat zilele, pentru ca durerea sfasietoare din trup ii intunecase gandirea. HIVDar n-a lasat-o Elisabeta, fetita ei mai mica. Puiul de om i-a sters lacrimile cu manutele ei grasulii, a pupat-o pe obraji si viata a inceput sa capete alte sensuri. 

 

“Stiam ca Dumnezeu ma incearca”

Chiar si asa, timpul a trecut greu pentru Ligia. Ranile trecutului nu s-au vindecat niciodata. Mergea pe strazile Bucurestiului sau prin parcuri si i se parea ca-l vede pe Victor. In 1995, o prietena, care stia cat de mult iubeste Ligia copiii, i-a propus o colaborare cu Fundatia H.A.R. (Health AIDS Romania) de ajutorare a micutilor infestati cu virusul HIV. N-a stat nici o clipa pe ganduri. S-a dus imediat acolo si, de atunci, a devenit “mama sociala”. La ora actuala fundatia HAR are in grija 44 de copiii infestati cu HIV. De acestia se ocupa 14 parinti sociali, fiecaruia revenindu-I cate 4-5 copii bolnavi. Pe langa fetita ei, Ligia a mai luat in ingrijire patru copile de 4-5 ani, abandonate in Spitalul Colentina si infestate cu HIV. Cresterea lor implica o mare responsabilitate, forta, vointa si control. “Stiam ca Dumnezeu ma incearca“, spune Ligia. „Mi-am dat seama ca menirea mea este sa ajut, sa fac ceva pentru acesti copilasi nevinovati, parasiti prin spitalele de boli infectioase chiar de propriii parinti. A fost cumplit de greu. Fiind toate trei bolnavioare, a trebuit sa induram multe necazuri, internari prin spitale, tratamente. Cand ii era rau Magdalenei, aprindeam candela, ingenucheam langa ea, impreuna cu celelalte fetite, si ne rugam. Nu plangeam, ca sa nu vada ca suferim si sa nu o speriem. In alta zi o apucau dureri atroce pe Sabina, ca facuse tromboflebita. Peste o saptamana cadea la pat Oana. Doamne, numai eu stiu ce era pe sufletul meu! Aveam o cutie plina cu medicamentele fiecareia...”

 

Ostasii Domnului

Rudele Ligiei s-au speriat la inceput, cand ea le-a povestit cu ce se ocupa. Apoi s-au obisnuit. La un moment dat a parasit-o si sotul, iar ea a ramas singura cu Elisabeta si cu cele 4 fetite infestate cu HIV. Se jucau impreuna, mancau si dormeau in aceeasi casa, isi serbau zilele de nastere, mergeau la mare sau la munte. Ligia le striga “ostasii Lui Dumnezeu” si fetitele au inteles ca sunt altfel decat alti copii de varsta lor. Si-au dat seama ca au o boala foarte grava, incurabila inca. Stiau ca atunci cand se taie si le curge sange nu trebuie sa se apropie de nimeni si au invatat sa se panseze singure. “De copilul cu HIV trebuie sa ai grija ca de ochii din cap“, continua Ligia. „Eram foarte atenta, mai ales ca traiau cu mine in casa, alaturi de propria mea fata. Aveam grija sa nu raceasca, sa nu se joace in frig, sa nu cada si sa-si rupa ceva, stateam cu inima cat un purice. Apoi, am incercat, impreuna cu Fundatia, sa le inscriem la scoala. N-am putut. Parintii celorlalti elevi n-au fost de acord. Unii au reusit sa se duca la scoli, dar profesorii si parintii au aflat si au fost dati afara. Atunci reprezentantii Fundatiei au reusit sa construiasca, in locuri special alese pentru copiii bolnavi, cateva portacabine, un fel de clase cu banci si tabla, unde se puteau duce zilnic sa invete. Acolo au fost si fetitele mele”.

 

“I-am aprins lumanarea si atunci am simtit cum ma strange usor de mana”

Ligia le-a crescut in credinta, iar ele mereu ii spuneau: “Hai, mama, la biserica, sa ne rugam!”. Si se duceau. Acolo, langa sfinti si icoane, era liniste, mirosea a crin, a smirna si a cozonac pufos, iar fetele uitau de dureri, de perfuzii, de calmante si de pastile antivirale. Se intorceau acasa vesele, cu inimile usoare. Stiau ca intr-o buna zi vor muri, dar se impacasera cu ideea. De multe ori ii ziceau Ligiei: “Cand o sa plecam noi in cer, o sa ne ducem la Doamne-Doamne si o sa-L rugam ca sa te ia si pe tine, mama, acolo sus. Sa stai cu noi”. Intr-o zi, una dintre fete, Cristina, a racit. A facut febra mare si Ligia a dus-o imediat la spital. Dupa ce i s-au luat probe de sange, medicii au pus diagnosticul fatal: meningita. Avea 9 ani. In cateva zile, dupa chinuri cumplite, micuta s-a stramutat la Domnul. Ligiei ii vine greu sa vorbeasca despre asta. O podidesc lacrimile, vocea i se gatuie. Cuvintele ii raman agatate de buze. “Zacea pe patul de spital si stiam ca o sa moara. Era inconstienta. O tineam de manuta. Avea ochisorii inchisi, dar, in ultimile ei clipe, a inceput sa planga. Ii curgeau lacrimioarele pe obrajori. I-am aprins lumanarea si atunci am simtit cum ma strange usor de mana. Apoi s-a dus. Am luat-o in brate si am strans-o mult la piept. Si acum o simt, asa cum il simt si pe Victoras”.

 

Manutele care imbratiseaza neconditionat

Atunci a jurat ca nu mai ia nici un copil in grija. Durerea era prea mare. Nu mai suporta. Intre timp s-a imbolnavit si de inima. Dar Elisabeta, fiica ei naturala, n-a lasat-o. “Haide, mama, mai cere niste copii! Daca nu mai vrei tu, o sa cer eu, ca si asa nu pot sa fac”. Intr-adevar, Elisabeta nu poate ramane insarcinata din pricina unei boli mai vechi. Asa ca nu i-a trebuit mult sa o convinga pe Ligia sa mai primeasca in ingrijire doi copilasi, frumosi ca niste ingerasi: Andrei si... Victor. Unul are 2 ani, celalalt 4. Elisabeta s-a atasat atat de mult de ei, incat vrea sa ii infieze. Ligia a cedat in cele din urma, bucuroasa fiind ca va fi astfel... bunica. Formalitatile de infiere dureaza insa destul de mult. Oamenii nu prea pot sa inteleaga de ce tanara face acest gest. “Am fost la un cabinet notarial pentru a autentifica niste acte“, povesteste Ligia. „Notarul, care era femeie, s-a uitat ciudat la noi si ne-a intrebat: Ce fel de avantaje materiale aveti dumneavoastra daca infiati acesti copii atat de bolnavi? I-am raspuns si eu atunci: Doamna, avem un mare anvantaj, pe care nimeni de pe lumea asta nu ni-l poate lua, o iubire adevarata, sincera, niste manute grasulii care ne imbratiseaza neconditionat, copii care imi spun mama, cu toate ca stiu ca nu eu i-am nascut!”. Notarul a ramas cu gura cascata si a pus stampila pe acte, fara comentarii de prisos, uitandu-se lung-lung la cele doua femei fericite.

 

SIDA este un sindrom asociat cu o tulburare marcata a imunitatii organismului copilului. La ora actuala, SIDA este a opta cauza de deces la copiii din grupa de varsta de 1 pana la 4 ani si a sasea la tinerii intre 15 si 24 ani. Transmiterea acestei maladii se face, in 85% din cazuri, de la mama infectata la copilul nou nascut, cel mai adesea la nastere. Riscul de transmitere este de 20-25%. Medicii spun ca alaptatul poate fi responsabil de transmiterea infectiei de la mama la sugar. Majoritatea copiilor cu SIDA vor muri din cauza complicatiilor bolii, nu din cauza bolii in sine. Copiii mor de pneumonie, tuberculoza sau alte infectii. SIDA inseamna doar scaderea imunitatii.

 

                                                                                                        Dana Fodor

                                                                                                   Gabriel Mateescu

04 Octombrie 2010

Vizualizari: 4508

Voteaza:

Drama copiilor infestati cu HIV - izolare si durere 0 / 5 din 0 voturi. 1 review utilizatori.

Comentarii (1)

  • Izabela ValentinePostat la 2011-08-19 12:42

    Doamne ca nu am putut sa ma opresc din plans citind aceste randuri. Cat de adevarat este, atitia copii inocenti se nasc asa si nu numai ca trebuie sa duca povara bolii cu gandul ca vor muri inainte de a ajunge la maturitate, dar mai sant si respinsi si ocoliti de societate. Dumnezeu sa dea sanatate la Ligia si fiica ei, ca sa poata sa continue ceea ce fac ele pentru acesti copii. Sa fiti binecuvantate amindoua si sper ca mai sant ca voi cu dragoste adevarata in suflet si pregatite sa da-ti din dragostea voastra si acelor copii, ca atunci cand vor parasii lumea aceasta sa o faca iubiti si cu credinta in Dumnezeu.Doamne ajuta!

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Calatoria mea prin lumea de dincolo
Calatoria mea prin lumea de dincolo Cartea pe care o țineți acum în mâini este o mărturie scrisă cu dorința de a-i aduce cititorului vestea cea bună: nu suntem zidiți pentru moarte, ci pentru viață veșnică. Viața noastră are sens, iar niciunii dintre oamenii care au trăit vreodată pe acest 36.00 Lei
Sfantul Paisie Aghioritul isi face autobiografia
Sfantul Paisie Aghioritul isi face autobiografia Cine nu-l cunoaște pe Sfântul Paisie Aghioritul? Încă mai trăiesc cei care l-au cunoscut personal și care, povestind despre sfântul, varsă o lacrimă de recunoștință și de dor pentru acela care le-a umplut inima de dragoste pentru Dumnezeu, le-a dat 35.00 Lei
Ultima vanzare a pacatului
Ultima vanzare a pacatului Dacă iei în mână acest text, nu ai cum să-l mai lași decât atunci când ai terminat lectura. Subiectul în sine, împreună cu harul autorului, fac din acest roman o excepțională pagină de literatură.Luș Ursu este un om profund, care are în el acel dar de la 35.00 Lei
Biserica, Lume si Imparatie
Biserica, Lume si Imparatie Părintele Alexander Schmemann este unul din cei mai importanți teologi contemporani, ale cărui preocupări teologice s-au centrat pe rolul Euharistiei în viața Bisericii. Firește, studiile sale au atins și alte teme, toate având relevanță pastorală. 43.00 Lei
Ai grija!
Ai grija! Limitele se pun atunci când din centru al lumii devenim observatori ai istoriei celuilalt. Şi dacă n-o judecăm, ci o înţelegem şi o percepem, în afara hărţilor noastre, noi vom alege dacă ne vom muta, dacă vom pleca, dacă vom rămâne sau dacă ne vom 14.00 Lei
Rugaciunea lui Iisus: calauza inimii catre Dumnezeu - Editia a II-a
Rugaciunea lui Iisus: calauza inimii catre Dumnezeu - Editia a II-a Nu sunt o expertă în Rugăciunea lui Iisus, dar m-aș bucura să vă pot ajuta să o înțelegeți măcar atât cât o înțeleg eu. Prea mulți dintre noi își petrec zilele având sentimentul că Dumnezeu este departe, ocupat cu lucruri mult mai importante. Însă Domnul 25.00 Lei
„Ramaneti intemeiati in credinta”. Persoana si comuniune in teologia Sfantului Dumitru Staniloae
„Ramaneti intemeiati in credinta”. Persoana si comuniune in teologia Sfantului Dumitru Staniloae În ultimele decenii, teologia creștinã s-a aplecat cu mult interes asupra tainei persoanei. Aceasta s-ar putea datora atât actului necesar de deslușire, predare și receptare a Revelației dumnezeiești, cât și provocãrilor pe care le întâmpinã ființa umanã 55.00 Lei
Parintii Bisericii despre teologie (Patristica 36)
Parintii Bisericii despre teologie (Patristica 36) Părinții Bisericii Primare au fost mari teologi - deși nu se considerau ca atare - și păstori iscusiți, implicați în viața de zi cu zi a cetății și în conducerea propriilor congregații. Părinții au răspuns la marile întrebări formative ale credinței 66.00 Lei
Metafizica energiilor divine si schisma bisericii (Patristica 37)
Metafizica energiilor divine si schisma bisericii (Patristica 37) În această călătorie în istoria filosofiei și a teologiei creștine, David Bradshaw (Universitatea din Kentucky, Catedra de Filosofie) demonstrează că unul dintre motivele principale ale Marii Schisme (1054) a fost înțelegerea greșită de către apuseni 75.00 Lei
CrestinOrtodox Mobil | Politica de Cookies | Politica de Confidentialitate | Termeni si conditii | Contact