Episcopul Dr. Nicolae Popoviciu al Oradiei

Episcopul Dr. Nicolae Popoviciu al Oradiei

Semnal editorial si Publicistic – Stelian Gombos, O remarcabila personalitate a vietii bisericesti si nationale – Episcopul Dr. Nicolae Popoviciu al Oradiei, Editura „Romania in Lume”, Bucuresti, 2013, 200 pagini…

Intotdeauna lucrarile monografice sau biografice constituie niste prezentari in timp a unor evenimente si persoane care au marcat istoria prin faptele lor bune sau rele, carora le simtim, in mai mare sau mai mica masura consecintele si efectele care pot fi, dupa caz, pozitive sau negative, si pe care le vom simti si in viitor. De aceea actiunile trecutului sunt implinirile prezentului si prefigurarea viitorului.

Lucrarea de fata este teza de disertatie, sustinuta in vara anului 2001, a distinsului teolog doctorand Stelian Gombos, Consilier la Secretariatul de Stat pentru Culte din cadrul Guvernului Romaniei, cu titlul: O remarcabila personalitate a vietii bisericesti si nationale – Episcopul Dr. Nicolae Popoviciu al Oradiei, este o realizare pe cat de merituoasa si valoroasa pe atat de necesara si importanta, fiind inchinata unei personalitati de exceptie a Bisericii Ortodoxe Romane din veacul al XX-lea.

, Episcopul Dr. Nicolae Popoviciu al Oradiei, figura emblematica si de prin rang in ceea ce priveste rolul si contributia de mare insemnatate a Bisericii Nationale in ascensiunea sa, pe toate planurile societatii noastre in perioada interbelica, iar dupa anul 1945, a fost cel mai fatis adversar al regimului celor fara de Dumnezeu, aparand cu vehementa si intransigenta fara egal valorile bisericesti si nationale traditionale romanesti.

Oamenii profunzi si puternici isi slefuiesc principii de viata clare, intransigente bazate pe argumente sufletesti si stiintifice, deopotriva. Cand vremurile in care s-au format in plan mintal si profesional se schimba brutal, dand peste cap valori si principii acumulate in timp, logice si profunde, aceste personalitati sunt in stare sa-si apere modelul de viata cu care s-au identificat, refuzand tentatiile de parvenire, pana la martiraj. Astfel vazute lucrurile, in acest model ideal de corectitudine pentru sine si enoriasii sai, se incadreaza Dr. Nicolae Popoviciu, Episcopul Ortodox al Oradiei anilor 1936 – 1950.

Autorul, sub indrumarea si coordonarea stiintifica a distinsului Parinte Conf. Univ. Dr. Pavel Cherescu - de la Facultatea de Teologie Ortodoxa „Episcop Dr. Vasile Coman” din municipiul Oradea, scoate la lumina persoana Episcopului Oradean Nicolae Popoviciu si surprinde viata bisericeasca a romanilor din judetele Bihor, Salaj si Satu-Mare, dupa Marea Unire de la 1 Decembrie 1918.

Distinsul autor ne prezinta intr-un mod panoramic personalitatea si activitatea distinsului ierarh, care a fost foarte pronuntata si foarte bogata, sub toate aspectele ei, fiind de fapt o personalitate complexa si completa. In acest demers, autorul este ajutat de legatura sufleteasca cu alte mari personalitatii ale vietii bisericesti locale si nationale, care l-au cunoscut pe Episcopul Nicolae Popoviciu. Unii i-au fost studenti precum, Episcopul Vasile Coman al Oradiei, Arhim. Ioan Iovan - Duhovnicul Sfintei Manastiri Recea - judetul Mures, ori apropiati precum: P.C. Pr. Prof. Univ. Dr. Ilie Moldovan de la Facultatea de Teologie Ortodoxa ,,Andrei Saguna'''' din Sibiu, Pr. Prof. Nicolae Bordasiu de la Biserica „Sfantul Silvestru” din Bucuresti, Pr. Prof. Univ. Gheorghe Litiu, Pr. Dorel Octavian Rusu si pe Parintele Arhidiacon Valerian Chisiu, nu in ultimul rand chiar din familie, doamna Maria Sava - sora Preasfintitului Nicolae.

Autorul a facut acest lucru, dintr-o motivatie interioara foarte bine intemeiata, fiind convins ca prin aceasta nu face o simpla trecere in revista a activitatii unui Episcop, fie el si Preasfintitul Parinte Nicolae Popovici, deoarece acest lucru s-a mai facut, ci a facut cu credinta si convingerea ca personalitatea si activitatea sa poate fi, pentru cei care vor citi aceasta lucrare, dar mai ales pentru el, un exemplu viu si foarte actual, demn de urmat, in ceea ce priveste dragostea si atasamentul lui pentru Biserica si Neam, in sensul cel mai concret si mai practic al cuvantului.

Asadar, in cazul lucrarii de fata vorbim despre o personalitate la timpul trecut dar pe care va trebui s-o cinsteasca atat cei din prezent cat si cei din viitor, intotdeauna, pentru faptele pe care ea le-a savarsit.

Este vorba de o personalitate care a marcat, in mod pozitiv, istoria Bisericii noastre, adica este vorba de vrednicul de pomenire si de pioasa amintire Episcopul Nicolae Popoviciu al Oradiei, dintre anii 1936-1950, care insemneaza foarte mult pentru istoria contemporana a tarii noastre dar mai ales pentru istoria Bisericii noastre, a Bisericii Ortodoxe Romane, unde se inscrie, cu litere de aur in galeria si pleiada marilor barbati, slujitori si ierarhi ai ei.

Toate acestea, impresionandu-l pe domnul Stelian Gombos, l-au determinat sa alcatuiasca aceasta smerita lucrare, acest fapt intamplandu-se la putin timp dupa implinirea a 50 de ani de la surghiunirea Episcopului Nicolae Popoviciu prin depunerea din scaun si exilarea sa la Manastirea Cheia, judetul Prahova si implinirea a 40 de ani de la moartea sa muceniceasca si martirica, aici, la aceasta manastire, dupa consumarea unei vieti scurte dar destul de zbuciumata, de numai 57 de ani.

In pofida tuturor acestor incercari si vicisitudini, la care a fost supus, Episcopul Dr. Nicolae Popoviciu, va ramane in continuare fidel valorilor laice, ecleziastice si politice in care s-a format, pe care le-a aparat cu convingere si s-a sacrificat pentru ele.

Potrivit marturisirii autorului din Introducerea acestei carti, „Aceasta lucrare se vrea a fi un smerit omagiu din partea mea adus acestei mari personalitati a Bisericii noastre, care este o pilda vie de caracter si demnitate si de multa dragoste pentru Iisus Hristos si pentru Biserica Sa. Motivul si scopul alcatuirii acestei lucrari se vrea a fi o smerita contributie la o mai buna prezentare si cunoastere de catre cei de astazi a rolului, locului si importantei personalitatii si activitatii acestui Episcop in istoria Bisericii si Episcopiei noastre.

Nadajduiesc ca am si atins acest obiectiv si ca aceasta lucrare va fi folositoare, ea putandu-se foarte bine dezvolta si desavarsi intr-o teza de doctorat. Toate acestea le-am facut spre slava Lui Iisus Hristos - Marele Arhiereu si spre omagierea celui ce a fost, pana la moarte urmasul Sau, vrednicul de pomenire - Episcopul Nicolae Popoviciu al Oradiei”.

Episcopul Nicolae Popoviciu s-a mutat la Domnul la 20 octombrie 1960, in casa parinteasca din localitatea Biertan, judetul Sibiu, fiind prohodit, cu multe restrictii din partea autoritatilor statului, in biserica satului, in care a fost botezat cu 57 de ani in urma si la umbra careia a fost inmormantat.

Pentru ca, dupa 32 de ani de la mutarea la cele vesnice a Episcopului Dr. Nicolae Popoviciu, in anul 1992, Episcopul de pie memorie Dr. Vasile Coman al Oradiei, fostul sau student de la Sibiu si care a avut curajul sa-l viziteze la Manastirea Cheia, a initiat si a facut demersurile necesare, prin Parintele Arhid. Dr. Teodor Savu, pentru stramutarea osemintelor sale in cripta episcopala din Biserica cu Luna, ceea ce s-a si implinit in ziua de 23 august 1992, cu slujba de pomenire savarsita de Mitropolitul Antonie Plamadeala al Ardealului si Preasfintitul Parinte Ioan Mihaltan, Arhiereu ¬ Vicar la Oradea, in prezenta unui mare numar de preoti si credinciosi bihoreni si a surorii sale – doamna Maria Sava. Astfel, intr-o reparatie postuma fireasca, ramasitele sale pamantesti sunt reinhumate in Biserica cu Luna din Oradea, Biserica Episcopala, alaturi de inaintasul sau ilustru Episcop Roman Ciorogariu.

Cu acest prilej, Mitropolitul Antonie Plamadeala l-a caracterizat astfel: „Episcopul Nicolae Popoviciu este fata curata si adevarata a Bisericii noastre. Este o marturie inaintea oamenilor si inaintea lui Dumnezeu, este o jertfa care fara indoiala a facut posibila ramanerea langa credinciosi a celorlalti ierarhi, pregatirea si hirotonirea de preoti, botezurile, cununiile, Sfintele Taine, inmormantarile, intr-un ev intunecat in care ochii nu au fost lasati sa vada si ratiunea n-a fost lasata sa judece drept si sa spuna adevarul.”

Profesorul Liviu Stan, prieten devotat al lui Nicolae Popoviciu, scria despre el cu admiratie: „Ierarh cu rara pregatire carturareasca si monahiceasca, inzestrat si cu o energie greu de egalat, o podoaba a Ortodoxiei noastre si un exemplar de elita al neamului romanesc. Neobosit, modest, aspru cu sine si bland cu altii, a lucrat in tacere, dar temeinic si cu rara ravna de apostol.”

Teologul doctorand Stelian Gombos, s-a aplecat cu multa truda, cu rabdare si pasiune adunand si scotand la iveala marturii care reconstituie in buna masura chipul, viata, activitatea, eforturile, jertfele si idealurile de stralucita vrednicie ale Episcopului Dr. Nicolae Popoviciu al Oradiei, un mare ierarh, care merita cu prisosinta veneratia generatiilor prezente si viitoare ale Bisericii si neamului nostru.

Cu adevarat, Episcopul Dr. Nicolae Popoviciu, va ramane pentru noi o emblema de referinta, o calauza statornica, un model viu si insufletitor de traire, actiune si daruire crestineasca si romaneasca. Va dainui de-a pururi ca o lespede neclintita a sfantului altar al Bisericii si al Neamului.

Pr.
Dr. Ioan - Mircea Ghitea

.

Despre autor

Stelian Gombos Stelian Gombos

Senior editor
367 articole postate
Publica din 28 Iulie 2009

22 Mai 2014

Vizualizari: 1295

Voteaza:

Episcopul Dr. Nicolae Popoviciu al Oradiei 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Calatoria mea prin lumea de dincolo
Calatoria mea prin lumea de dincolo Cartea pe care o țineți acum în mâini este o mărturie scrisă cu dorința de a-i aduce cititorului vestea cea bună: nu suntem zidiți pentru moarte, ci pentru viață veșnică. Viața noastră are sens, iar niciunii dintre oamenii care au trăit vreodată pe acest 36.00 Lei
Sfantul Paisie Aghioritul isi face autobiografia
Sfantul Paisie Aghioritul isi face autobiografia Cine nu-l cunoaște pe Sfântul Paisie Aghioritul? Încă mai trăiesc cei care l-au cunoscut personal și care, povestind despre sfântul, varsă o lacrimă de recunoștință și de dor pentru acela care le-a umplut inima de dragoste pentru Dumnezeu, le-a dat 35.00 Lei
Ultima vanzare a pacatului
Ultima vanzare a pacatului Dacă iei în mână acest text, nu ai cum să-l mai lași decât atunci când ai terminat lectura. Subiectul în sine, împreună cu harul autorului, fac din acest roman o excepțională pagină de literatură.Luș Ursu este un om profund, care are în el acel dar de la 35.00 Lei
Biserica, Lume si Imparatie
Biserica, Lume si Imparatie Părintele Alexander Schmemann este unul din cei mai importanți teologi contemporani, ale cărui preocupări teologice s-au centrat pe rolul Euharistiei în viața Bisericii. Firește, studiile sale au atins și alte teme, toate având relevanță pastorală. 43.00 Lei
Ai grija!
Ai grija! Limitele se pun atunci când din centru al lumii devenim observatori ai istoriei celuilalt. Şi dacă n-o judecăm, ci o înţelegem şi o percepem, în afara hărţilor noastre, noi vom alege dacă ne vom muta, dacă vom pleca, dacă vom rămâne sau dacă ne vom 14.00 Lei
Rugaciunea lui Iisus: calauza inimii catre Dumnezeu - Editia a II-a
Rugaciunea lui Iisus: calauza inimii catre Dumnezeu - Editia a II-a Nu sunt o expertă în Rugăciunea lui Iisus, dar m-aș bucura să vă pot ajuta să o înțelegeți măcar atât cât o înțeleg eu. Prea mulți dintre noi își petrec zilele având sentimentul că Dumnezeu este departe, ocupat cu lucruri mult mai importante. Însă Domnul 25.00 Lei
„Ramaneti intemeiati in credinta”. Persoana si comuniune in teologia Sfantului Dumitru Staniloae
„Ramaneti intemeiati in credinta”. Persoana si comuniune in teologia Sfantului Dumitru Staniloae În ultimele decenii, teologia creștinã s-a aplecat cu mult interes asupra tainei persoanei. Aceasta s-ar putea datora atât actului necesar de deslușire, predare și receptare a Revelației dumnezeiești, cât și provocãrilor pe care le întâmpinã ființa umanã 55.00 Lei
Parintii Bisericii despre teologie (Patristica 36)
Parintii Bisericii despre teologie (Patristica 36) Părinții Bisericii Primare au fost mari teologi - deși nu se considerau ca atare - și păstori iscusiți, implicați în viața de zi cu zi a cetății și în conducerea propriilor congregații. Părinții au răspuns la marile întrebări formative ale credinței 66.00 Lei
Metafizica energiilor divine si schisma bisericii (Patristica 37)
Metafizica energiilor divine si schisma bisericii (Patristica 37) În această călătorie în istoria filosofiei și a teologiei creștine, David Bradshaw (Universitatea din Kentucky, Catedra de Filosofie) demonstrează că unul dintre motivele principale ale Marii Schisme (1054) a fost înțelegerea greșită de către apuseni 75.00 Lei
CrestinOrtodox Mobil | Politica de Cookies | Politica de Confidentialitate | Termeni si conditii | Contact