Familia multietnica si deficitul de limbaj la copil

Familia multietnica si deficitul de limbaj la copil

Copilul cu autism, ca oricare alt copil, are nevoie de iubire, de multa iubire neconditionata!

Ne-am obisnuit cu noi asa cum suntem, ne iubim si ne acceptam asa cum suntem sau credem ca suntem, dar copilul nostru e de dorit sa fie cel putin tot atat de bun, frumos si destept ca noi sau ceva mai mult. De cele mai multe ori viata pare cruda si nedreapta . Se intampla ceva cu copilul nostru si nu intelegem prea bine ce .

Constatam ca nu vorbeste , dar de multe ori recurgem la mecanisme de aparare cum ar fi: "la fel s-a intamplat cu un var, care a vorbit abia la 5 ani".

Un fenomen destul de intalnit, in practica, este deficitul de limbaj la copii ce provin din familii multietnice.



Discutand aspectul cu colegii filologi, profesori de limbi straine, acestia m-au sfatuit sa recomand parintilor folosirea limbii materne, urmand ca abia dupa varsta de 6-7 ani sa se introduca limba paterna.

Logopezii, multi dintre ei , recomanda la randul lor sa se vorbeasca intr-o singura limba atat cu copilul cat si acasa, in familie.

Cele mentionate mai sus sunt aplicabile in toate cazurile de deficienta de limbaj indiferent daca vorbim despre un copil cu TSA sau nu.

In primul an de viata copilul incepe sa rosteasca silabe, cuvinte simple, astfel incat in jurul varstei de 3 ani are un vocabular format, un vocabular uzual care-i permite sa comunice nevoi sau actiuni simple.

Sunt insa acele situatii cand copilul comunica prin tipete si gestica, nu pronunta cuvantul care denumeste obiectul dorit sau actiunea. In aceste situatii parintii, care inteleg nevoile copilului si le satisfac, ajung traducatori - situatie foarte convenabila si rapid acceptata de copil.

A vorbi, a invata sa vorbesti inseamna sa cresti, a creste presupune asumarea de responsabilitati - si asta nu este chiar pe placul uni copil.

De obicei in jurul varstei de 3 ani parintii incep sa caute gradinita, sa inscrie copilul la gradinita , care printre altele pretinde ca prichindelul sa vorbeasca. Cu acest prilej se ajunge la logoped, la psiholog si in multe cazuri se da la o parte perdeaua de ceata . Noua lumina ne poate tulbura foarte tare, se spulbera sperantele, visele, asteptarile.

Sunt cazuri in care este suficient sa se aleaga a vorbi cu copilul in limba materna la care se adauga 1-2 sedinte de logopedie pe saptamana si includerea in programul unei gradinite. In aceste cazuri fericite, in cateva luni, copilul va ajunge sa recupereze deficitul verbal, sa comunice si sa achizitioneze un bagaj de cuvinte corect si progresiv ca dificultate .

Cat de usor sau de greu este pentru familiile multietnice sau apartinand grupurilor minoritare din Romania sa gaseasca specialisti vorbitori ai limbii lor materne ( sau limba vorbita de familia copilului) ?

Cel putin in acest moment avem excelenti specialisti vorbitori de limba germana, maghiara, rusa, acestea fiind si limbile materne ale multor conationali. Nu cunosc , in acest moment , pentru celelate grupuri minoritare ca avand alta alternativa decat limba romana .

Pentru cei care nu au alternativa de a gasi specialisti vorbitori ai unei limbi specifice etniei le recomand , fie ca le place fie ca nu, sa vorbeasca in casa , nu doar cu copilul, limba romana.

Sa renunti temporar la obiceiul de a vorbi in casa cu familia limba materna , poate fi greu, dar sprijinul oferit copilului va fi de mare importanta si rezultatele nu vor intarzia sa apara.

Folosirea si insusirea limbii romane poate aduce mari avantaje familiilor multietnice sau apatinand grupurilor minoritare intru-cat:
- pot avea acces la programele in derulare pentru sprijinul copiilor si adolescentilor cu TSA,
- gasesc mult mai usor specialisti si persoane de sprijin,
- ofera copilului sansa de a se dezvolta si exprima intr-o limba majoritara fara a-l limita la grupul de apartenenta,
- ofera copilului sanse sa fie acceptat de egalii de varsta,
- ofera copilului sanse de integrare sociala.

Psiholog Victoria C. Ion,
0746181199

.

Despre autor

Victoria C. Ion Psiholog Victoria C. Ion

Editor
16 articole postate
Publica din 18 Aprilie 2010

08 Iulie 2010

Vizualizari: 1392

Voteaza:

Familia multietnica si deficitul de limbaj la copil 0 / 5 din 0 voturi. 1 review utilizatori.

Comentarii (1)

  • Of CoralPostat la 2011-10-10 10:39

    Trebuie sa se vorbeasca de mic cu copilul si limba materna si paterna. Ce s-ar intampla cu copii care locuiesc in strainatate si provin din casatorii mixte, romani cu femei straine? Copilul nu ar mai vorbi romaneste. Nu este valabila teoria enuntata.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Calatoria mea prin lumea de dincolo
Calatoria mea prin lumea de dincolo Cartea pe care o țineți acum în mâini este o mărturie scrisă cu dorința de a-i aduce cititorului vestea cea bună: nu suntem zidiți pentru moarte, ci pentru viață veșnică. Viața noastră are sens, iar niciunii dintre oamenii care au trăit vreodată pe acest 36.00 Lei
Sfantul Paisie Aghioritul isi face autobiografia
Sfantul Paisie Aghioritul isi face autobiografia Cine nu-l cunoaște pe Sfântul Paisie Aghioritul? Încă mai trăiesc cei care l-au cunoscut personal și care, povestind despre sfântul, varsă o lacrimă de recunoștință și de dor pentru acela care le-a umplut inima de dragoste pentru Dumnezeu, le-a dat 35.00 Lei
Ultima vanzare a pacatului
Ultima vanzare a pacatului Dacă iei în mână acest text, nu ai cum să-l mai lași decât atunci când ai terminat lectura. Subiectul în sine, împreună cu harul autorului, fac din acest roman o excepțională pagină de literatură.Luș Ursu este un om profund, care are în el acel dar de la 35.00 Lei
Biserica, Lume si Imparatie
Biserica, Lume si Imparatie Părintele Alexander Schmemann este unul din cei mai importanți teologi contemporani, ale cărui preocupări teologice s-au centrat pe rolul Euharistiei în viața Bisericii. Firește, studiile sale au atins și alte teme, toate având relevanță pastorală. 43.00 Lei
Ai grija!
Ai grija! Limitele se pun atunci când din centru al lumii devenim observatori ai istoriei celuilalt. Şi dacă n-o judecăm, ci o înţelegem şi o percepem, în afara hărţilor noastre, noi vom alege dacă ne vom muta, dacă vom pleca, dacă vom rămâne sau dacă ne vom 14.00 Lei
Rugaciunea lui Iisus: calauza inimii catre Dumnezeu - Editia a II-a
Rugaciunea lui Iisus: calauza inimii catre Dumnezeu - Editia a II-a Nu sunt o expertă în Rugăciunea lui Iisus, dar m-aș bucura să vă pot ajuta să o înțelegeți măcar atât cât o înțeleg eu. Prea mulți dintre noi își petrec zilele având sentimentul că Dumnezeu este departe, ocupat cu lucruri mult mai importante. Însă Domnul 25.00 Lei
„Ramaneti intemeiati in credinta”. Persoana si comuniune in teologia Sfantului Dumitru Staniloae
„Ramaneti intemeiati in credinta”. Persoana si comuniune in teologia Sfantului Dumitru Staniloae În ultimele decenii, teologia creștinã s-a aplecat cu mult interes asupra tainei persoanei. Aceasta s-ar putea datora atât actului necesar de deslușire, predare și receptare a Revelației dumnezeiești, cât și provocãrilor pe care le întâmpinã ființa umanã 55.00 Lei
Parintii Bisericii despre teologie (Patristica 36)
Parintii Bisericii despre teologie (Patristica 36) Părinții Bisericii Primare au fost mari teologi - deși nu se considerau ca atare - și păstori iscusiți, implicați în viața de zi cu zi a cetății și în conducerea propriilor congregații. Părinții au răspuns la marile întrebări formative ale credinței 66.00 Lei
Metafizica energiilor divine si schisma bisericii (Patristica 37)
Metafizica energiilor divine si schisma bisericii (Patristica 37) În această călătorie în istoria filosofiei și a teologiei creștine, David Bradshaw (Universitatea din Kentucky, Catedra de Filosofie) demonstrează că unul dintre motivele principale ale Marii Schisme (1054) a fost înțelegerea greșită de către apuseni 75.00 Lei
CrestinOrtodox Mobil | Politica de Cookies | Politica de Confidentialitate | Termeni si conditii | Contact