
Pretutindeni în lume s-a conștientizat faptul că, așa cum o ființă umană nu poate spera să ajungă la potențialul maxim fără să aibă un respect puternic față de sine, tot așa nu poate evolua nici o societate ai cărei membri nu se respectă pe ei înșiși, nu-și valorizează cetățenii și nu are încredere în capacitatea lor.
Cu toate aceste dezvoltări, marea întrebare rămâne ce înseamnă exact respectul de sine și de ce anume depinde el?
Respectul de sine e o nevoie fundamentală a omului, este sistemul imunitar al conștiinței.
Prin “respect de sine” înțelegem mai mult decât sensul prim al valorii propriei persoane, care în principiu e dobândit la naștere de orice ființă umană.
Respectul de sine este: 1) încrederea în capacitatea noastră de a gândi, încrederea în capacitățile noastre de a face față provocărilor fundamentale ale vieții; 2) încrederea în dreptul nostru de a avea succes și de a fi fericiți, sentimentul că valorăm ceva, că merităm și că suntem îndreptățiți să ne evaluăm nevoile și dorințele, să ne realizăm valorile și să ne bucurăm de roadele eforturilor noastre.
Încrederea în modul meu de a gândi și faptul că știu că valorez ceva e esența respectului de sine.
Puterea acestei încrederi în propria persoană e un element de motivare. Inspiră modul de a te comporta.
În schimb, e afectat direct de modul în care acționăm. Cauzele curg în ambele direcții. Există o legătură continuă între modul nostru de a acționa și respectul nostru de sine. Nivelul respectului de sine influențează modul în care acționăm, iar modul în care acționăm influențează respectul de sine.
Cu un respect de sine mult mai mare există șanse mai mari să fac față dificultăților. Cercetările au arătat că persoanele cu un respect crescut față de sine vor depune mai mult efort pentru realizarea unei sarcini decât persoanele cu un respect scăzut față de sine. Dacă perseverez, există șanse mai mari să reușesc decât să dau greș.
Dacă îmi lipsește respectul față de mine și accept lipsa de amabilitate, abuzul ori exploatarea din partea celorlalți că fiind ceva firesc, transmit inconștient un mesaj, iar ceilalți mă vor trata așa cum mă tratez și eu.
Valoarea respectului față de sine constă în faptul că ne permite să ne simțim mai bine dar și să trăim mai bine - pentru a acționa în fața provocărilor și oportunităților cu mult mai multe resurse și mult mai adecvat.
În fosta Uniune Sovietică, un grup mic, dar cu o creștere rapidă, de gânditori a devenit extrem de conștient de importanța respectului de sine în tranziția pe care țara lor trebuia să o parcurgă. Comentând despre nevoia urgentă de educație în ceea ce privește respectul de sine, un profesor rus a remarcat: "Nu numai că cetățenii ruși nu au nici o tradiție în ceea ce privește antreprenoriatul, dar managerii nu au absolut nici o idee despre responsabilitatea personală pe care un manager american obișnuit o are de la sine. Și se știe deja că aici pasivitatea și invidia sunt niște probleme grave." Așadar, schimbarea modului de a gândi, renunțarea la invidie și pasivitate sunt necesare pentru o dezvoltare armonioasă a fiecăruia dintre noi dar și a societății în care trăim clipă de clipă. Schimbarea incepe cu mine și cu tine!
Vișan Olga-Emilia
Asistent social principal
-
Familia crestina intre traditie si modernitate
Publicat in : Religie -
Familia crestina - Parintele Vasile Vasilache
Publicat in : Predici de duminica -
Familia crestina
Publicat in : Religie
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.