Iti transmitea o stare de har

Iti transmitea o stare de har Mareste imaginea.

Ce v-a impresionat cel mai mult la părintele Proclu?

Incă de când l-am cunoscut am fost impresionată de starea sa de har. Simţeai o bucurie şi o fericire în preajma lui. Te puneai în genunchi, nu trebuia să-ţi mai zică nimic, numai să stai în genunchi, în faţa sfinţiei sale. Şi aşa, îţi transmitea starea aceea de bucurie, de fericire, de împlinire, încât simţeai că nu mai ai nevoie de nimic. Nu mai erai pe lumea asta.

Imi amintesc că-i aduceam mâncare, iar când veneam a doua zi, mâncarea era neatinsă. Treceau două, trei zile şi nu se atingea deloc de mâncare. îi ziceam: „Părinte, nu aţi gustat nimic, mă duc s-o arunc!”, „Nu! Lasă că o mănânc!” Şi când mergeam a două zi, tot neatinsă era. Şi îi aduceam alta. Foarte puţin mânca, numai cât gusta câte ceva. Mă supăram că nu mănâncă. îi aducea şi lumea şi nu mânca. Nu ştiu cu ce trăia, cum putea trăi fără hrană.

Ce alte virtuţi avea părintele?

Avea multă dragoste, pe care o răspândea tuturor. Avea darul ascultării desăvârşite! Tot timpul era liniştit, cu zâmbetul pe buze. Atâta bucurie şi fericire pe care o trăieşti lângă un om sfânt, aşa cum a fost părintele Proclu, nu ţi-o pot dărui lumea cu bogăţiile ei. îţi transmitea o stare de har, de rugăciune, care te ajuta mult în rugăciunea personală.

După ce plecai de la chilia sa, parcă şi rugăciunea mergea mai bine. Aveai clipe când te puteai ruga mai cu foc ca altădată, starea de rugăciune sporea, parcă te ridica duhovniceŞte. Te simţeai altfel, ca şi cum erai acoperit de har, simţeai în suflet o dulce mângâiere.
si

Se împlinea orice îi ceream. Dacă aveam vreo frică, o nemulţumire, sau neînţelegere cu cineva, întotdeauna scăpăm de starea aceea de nelinişte, după ce vorbeam cu părintele.

Acum, când mă gândesc la părintele, când îl văd în fotografii, când citesc din cărţile lui sau îmi aduc aminte de întâlnirile pe care le-am avut, am o stare de bucurie, ca şi cum m-aş afla în faţa sfinţiei sale. înn transmite starea aceea de dragoste, de bucurie, de pace pe care le avea mereu sfinţia sa.

Monahia Maria, Mănăstirea Căşiel (Cluj)

Fragment din cartea "FILE DE PATERIC, vol II", Editura Manastirea Sihastria Putnei

Cumpara cartea "File de Pateric, vol II"

 

Pe aceeaşi temă

05 Februarie 2019

Vizualizari: 219

Voteaza:

Iti transmitea o stare de har 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE