
"Lupta pentru smerenie si pocainta" este titlul cartii aparuta la editura Aragona, din colectia Rugul Fagaras 2010 si semnata Monah Proclu Nicau. Pentru cei care l-au cunoscut pe acest sihastru calugar, ratacit parca prin muntii Neamtului in acest secol XXI, incremenit in timpul lui fara timp, existenta unei carti care ii poarta semnatura poate parea pardoxala, avand in vedere faptul ca acest minunat parinte are putina scoala.
Smerenia celor care au cules aceste cuvinte duhovnicesti este absoluta caci, afara de numele monahului Proclu Nicau si al editurii, nu gasim nici un alt nume nici macar in cuvantul inainte care ni-l prezinta atat de pitoresc si cu atata dragoste. Iata un fragment din acest cuvant de deschidere a cartii "Lupta pentru pocainta si smerenie". "Parintele Proclu traieste retras intr-un bordei din Muntii Neamtului, pe coama molcoma a unui deal din marginea satului Mitocul Balan...."
"Chipul acestui parinte fara facultati si doctorate este cel al unui avva din pateric, iar cuvintele sale asemenea. Cuvinte de folos izvorate din traire si smerenie, care merita sa fie consemnate si transmise si celor care nu au avut marea binecuvntare de a le primi fata catre fata. Cuvinte despre ascultare, pazirea mintii, rugaciune, bucurii duhovnicesti, judecarea celuilalt, razbunarea prin lacrimi, dar si despre viata de familie, vremurile in care traim si sfarsitul lumii."
Opt sunt capitolele acestei carti minunate si anume "Lupta pentru smerenie", Cuvinte pusnicesti", Smerenia si dragostea", "Crestinii au ajus de plans", Numai smerenia ne poate scapa", "E nevoie sa ajungem la iertare ca sa nu ne mai dusmanim", "Mantuirea sau sfarsitul lumii stau in vointa noastra", sii 2 Capete din invataturile Parintelui Proclu".
Pentru ca stiu puterea cuvantului pe care zilnic il folosesc pentru a transmite cele ce simt, nu as vrea sa inchei sucinta prezentare a acestei carti deosebit de folositoare inainte de a transcrie raspunsul la intrebarea despre cuvinte, intrebare ce i-a fost pusa de catre un interlocutor anonim si smerit:
"Vorba nu da rezultat. Zice un parinte ca cine iubeste tacerea, iubeste vesnicia. Si cine zice rugaciunea in inima, acela va simti vesnicia. Iar cine doreste vorbirea si e cu mintea imprastiata, e semn ca iubeste veacul acesta. Era un parinte Ionichie de la Secu. E ingropat la Durau. Veneau oamenii cu gramada la mine pentru cuvant si le-am zis: "Aveti o comoara si nu stiti sa o pretuiti" Acela avea traire. E plin vazduhul de cuvinte dar de fapte.. Dorinta mea este cand a iesit sufletul sa n-am nimica cu nimeni. A zis un parinte "De cate ori ma rog si nu pot plange sunt mort" Cand va amintiti faceti o cruce si ziceti "Da-i Doamne lacrimi mosnegutului acela de Proclu!" Atat e de ajus".( Fragment dintr-un interviu din "Lumea Credintei, 2006.
Cu speranta ca acesta sumara prezentare a cartii v-a starnit dorinta de a o citi, inchei dar nu inainte de a multumi lui Dumnezeu ca am avut sansa de a-l cunoaste si a discuta cu acest minunat monah.
Dorina Stoica
-
Cuvinte duhovnicesti ale Cuviosului Tadei de la Vitovnita
Publicat in : Sfaturi duhovnicesti -
Cuvinte duhovnicesti - Sfantul Simeon Noul Teolog
Publicat in : Sfaturi duhovnicesti -
Cuvinte duhovnicesti
Publicat in : Sfaturi duhovnicesti
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.