Modele de Retete Dietoterapeutice

Modele de Retete Dietoterapeutice

Atenţie însă la „Reperele esenţiale” ale specificului Medicinii noastre Isihaste.

- Să fie doar un singur Sortiment de bază şi cu un singur „adaus” de stimulare-raportare (ce face o precomunicare predigestivă).

- Să se prepare din timp, ca să stea la „dospire” (cel puţin câteva ore), fapt de mare importanţă, că armonizează incompatibilităţile inerente şi face preparatul respectiv o „unitate”, dându-i şi acea digerabilitate uşor acidifiantă- fermentativă proprie (că majoritatea bolnavilor nu mai au sucurile necesare, totodată facându-se flexibilitatea între acid şi alcalin, în funcţie de alimentul respectiv). Aşa daţi mare importanţă „Dospirii”. Doar Fructele să se mănânce direct, restul doar după această „dospire”, care pentru Medicina noastră Isihastă este similară cu „fierberea”.

In loc de a le fierbe, noi indicăm „dospirea în proprie fermentare”, că orice adaus (ca oţetul sau alte acrituri) modifică şi distruge elementele nutritive. Majoritatea bolnavilor nu pot mânca fără „acrituri”, care fiind „acide- străine”, mai mult strică şi încurcă digestia, şi „dospirea” se face repede dacă puneţi puţină „maia-dospire anterioară", şi totodată puneţi Farfuria cu Sortimentul respectiv într-o pungă de nailon (dar nu înfundată) şi ţineţi la cald câteva ore (nailonul nu lasă evaporarea umezelii, plus face un aer de seră ce grăbeşte dospirea). Dacă Preparatul respectiv nu s-a dospit, mai lăsaţi-l încă un timp; dar nici să se dospească prea tare, că se acreşte prea mult. De s-a acrit prea tare, puneţi materialul acesta la uscat, farâmiţându-l cât mai mărunt, că prin uscare se neutralizează aciditatea exagerată (folosindu-l după uscare în Supe-Ciorbe, cu aceeaşi valoare nutritivă). Această „acrire naturală” nu este nocivă, ci stimulentă digestiv, atât pentru sucurile acide, cât şi pentru cele alcaline, în funcţie de conţinutul sortimentului de digerat.

- Nu vă complicaţi cu prea multe Reţete sofisticate şi nici cu sortimente exotice şi rare-costisitoare. Noi suntem obişnuiţi cu cele de baştină, Varză, cartofi, boabele Leguminoase uzuale, Verdeţurile cele mai la îndemână etc. Aşa noi vom reduce la minimul necesar gama Reţetelor. Dacă cineva mănâncă des un anume Sortiment, acesta devine mai asimilabil şi mai hrănitor, că se stabileşte un „relaţional reciproc”, cu un „Memorial de Comunicare”.

- Cele Trei Sortimente majore, Proteice, Glucidice şi Verdeţuri, să nu se amestece, şi să se mănânce doar câte unul pe săturate (la câte o masă, sau câteva Zile la rând).

De aceea Meniurile noastre vor fi „Săptămânale”. Cu câte două Zile pentru câte un Sortiment, iar Duminica după preferinţă (două Zile doar Verdeţuri, două zile doar Proteice şi două Zile doar amidonoase-glucidice. Fructele sunt în afară de acestea," folosindu-se Zilnic, cu selectarea celor acre pentru Dimineaţa şi a celor mai dulci pentru Seara). Pot fi şi cu alternanţa pe mesele zilnice, la Prânz un sortiment şi Seara altul.

La prepararea Sortimentelor respective, atenţie: lăsaţi-le „gustul lor natural” şi nu puneţi condimentele (ceapa, verdeaţa, murăturile, etc.) decât după dospire şi separat, ca o minimă salată.

- Să fie deodată Sacroterapie, Psihoterapie, Mobilo- terapie şi Dietoterapie, în legătură, orice „gol” de una producând deficienţa celorlalte.

Reţetele noastre vor fi în Trei Forme:

- Pentru cei care vor să ducă o Viaţă Sănătoasă, cu prevenirea bolii, care deci nu necesită o Dietoterapie intensivă şi selectivă, care pot mânca obişnuit şi câte o Mâncare preparată-fiartă.

- Pentru cei care mai pot folosi şi câte o Alimentaţie „semipreparată-semifiartă”, în boli cronice şi nu prea grave.

- Pentru cei cu boli grave ce necesită o selecţie strictă, care trebuie să treacă pe o Alimentaţie complet nefîartă şi naturală.

- E bine să fie nişte Meniuri fixe şi în selectare pe boli de „informaţie-mentale”, de Mobilitate circulaţie şi de Acumulare-depunere, Atenţie, mâncaţi întâi ceva natural si nefiert, ca sa treziţi „Memorialul pur” de Hrănite şi apoi mâncaţi Alimentul mai tare şi apoi Ciorba şi la sfârşit puţine Seminţe neprăjite, sau o bucăţică foarte mică de ceva tot natural, ca să „sfârşească digestia” cu un „informaţional Viu”.

Dulciurile
Atenţie la Copii, tineri şi necăsătoriţi, ca dulciurile sunt foarte explozive. Să fie folosite în cantităţi mici şi des, cu pauze. Preparate cât mai naturale şi niciodată direct cele trecute prin foc... Sedentarii, cei imobilizaţi, intelectuali, folosiţi puţine Dulciuri, dar să fie celelalte alimente cu partea glucidică bogată, care se digeră încet, ce nu prezintă pericolul unor dereglări. Unii simt nevoia să folosească Dulciuri ca „bomboane”. Să folosiţi semi- preparate Dulci cât mai naturale. Dulciurile se mănâncă doar singure şi pe stomacul gol; nu dimineaţa, ci spre seară, când sucurile digestive sunt mai alcaline. Dulciurile sunt un energetic direct, de aceea te fac neliniştit şi agitat. Folosiţi dulciuri când faceţi un efort, în rest evitaţi-le. Pentru cei grav bolnavi, care nu mai pot mânca decât foarte puţin, dulciurile mai sunt o sursă de hrănire, dar atenţie, să fie în cantităţi mici şi cu pauze şi să fie naturale (mai ales din Fructe, care se rad şi se „sug”, ca pe un suc, aruncând partea grosiera).

Atenţie, de asemenea, pentru tineri şi necăsătoriţi, că proteinele sunt, la fel, explozive. Selectaţi Proteinele esenţiale vegetale şi animale. Nu amestecaţi la aceeaşi masă Dulciurile cu Proteinele, că sunt net contrare, cu efecte toxice şi explozive foarte distructive... o nenorocire a zisei „arte culinare”. Să se consume Dimineaţa şi până la Prânz, când Sucurile digestive sunt mai tari şi mai acide.

Verdeţurile
De asemenea verdeţurile să nu fie amestecate; consideraţi-le tot aşa de hrănitoare şi valoroase ca Proteinele şi Amidonoasele-glucidele. Faceţi din Verdeţuri o Masă-Meniu pe săturate (doar un sortiment). Doar Frunzele verzi-condimente (pătrunjel, mărar, leuştean, etc.) se pot folosi la orice preparat.

Meniuri Selective
Trebuie consemnat încă un fapt de mare importanţă, mai ales pentru cei cu boli grave, şi anume „selectarea pe sezoane, zone geografice”, cu totodată „selectarea pe Lunile anului”, cât şi „selectarea pe Zilele Săptămânii”, pe lângă „selectarea pe „Orele Zilei”.

Fiecare Zonă geografică are specificul său, cu Sortimente specifice. Siliţi-eă să vă „armonizaţi” Zonei respective, folosind Alimentele din acest „Mediu”. Contează foarte mult „Mediul”, pentru că el este „suportul Memorial” de „menţinere, creştere şi stabilizare”. Alimentele sunt cele ce stochează” cel mai fidel Memorialul Mediului şi totodată fac „armonizarea între diversităţile” respective. Sortimentele Alimentare din aceeaşi Zonă-Mediu au o „oarecare înrudire şi Comunicabilitate”, neutralizând „incompatibilităţile”. „Viul Naturii” este primul care se poluează” şi totodată primul care formează „sistemul de apărare şi rezistenţă”. Pentru cine nu mănâncă cele ale „Locului”, Alimentele sunt „fără apărarea şi rezistenţa în faţa nocivităţilor Mediului în care trăieşte”.

Viaţa noastră modernă ne-a rupt de Mediu şi suntem obligaţi să folosim majoritatea Alimentelor din alte Zone, chiar străine (din altă Ţară). Noi recomandăm neapărat folosirea acestora şi cu un „strict-minim” de Alimente din Zona în care Vieţuiţi. Nu uitaţi la fiecare Masă un minim de „ceva de lângă Casă” (zice proverbul), o verdeaţă, o plantă, o frunză barim. în acest „minim” este „Baza Mediului”.

Sunt Sortimente de Munte, de Pădure, de Deal şi de Şes, precum şi de Apă. Aliniază-te acestor specificuri şi foloseşte cu precădere pe cele respective (chiar dacă sunt din alte Zone).

Adesea foloseşte şi Sortimente din „regiunea în care te-ai născut şi ai crescut primii Ani”, că în acestea este „Memorialul cel mai puternic”. De te-ai născut la Munte, foloseşte Sortimente de Munte uneori (dacă trăieşti acum spre exemplu la Şes şi mănânci cele specifice ale Şesului).

Nu contrariaţi „Memoriile Mediului”.

O Armonizare importantă este pe „Anotimpurile şi Lunile Anului”:

- Primăvara (Martie, Aprilie, Mai): Regenerarea;

- Vara (Iunie, Iulie, August): Creşterea;

- Toamna (Septembrie, Octombrie, Noiembrie): Rodirea;

- Iama (Decembrie, Ianuarie, Februarie): Acumularea-stabilizarea.

Aşa se recomandă în aceste perioade să mâncaţi cu precădere Alimentele Sezoanelor respective.

Specificul Primăverii sunt Verdeţurile, deci folosiţi din plin toate Sortimentele de Verdeţuri, cu grija să fie şi din Mediul-Regiunea în care locuiţi.

Specificul Verii sunt Cerealele, Păstăile Verzi şi Legumele. în special Fasolea Verde, Varza, Dovleceii, Mazărea Verde, Frunzele de Bob, Urzicile etc. Vara să fie o Alimentaţie axată cel mai mult pe Cereale, cu insistenţă pe Pâinea Pustnicească. Vara este anotimpul cel mai ACTIV şi Cerealele sunt „rezistenţa” oricărui Activ intensiv.

Amidonoasele şi dulciurile totuşi să nu fie prea abundente. Vara este nevoie de multă Apă-lichide. Supele şi Ciorbele să fie pe prim plan.

Toamna are specificul „Rodurilor Pline”, cu o Alimentaţie din tot Rodul ce este la suprafaţă, „aerian”. Primăvara este Anotimpul Verdeţii uşoare şi Toamna este Anotimpul „conţinuturilor grele”. Aşa Toamna să se mănânce multe Seminţe, Boabe Leguminoase şi Proteice, ca Alimente de „Acumulare-Depunere”.


Iarna are specificul de „Odihnă şi relaxare”, de unde o Alimentaţie de multe Rădăcinoase şi Fructe.

De aici şi Armonizarea cu Sacroterapia, Psihoterapia şi Mobiloterapia; cu accentul pe „specificul Orientării respective”.

Primăvara este un RITUAL cu evidenţă pe ORIGINI. Acum este momentul „REMEMORĂRILOR ORIGINILOR”, începutul Vieţii noastre, prin care să facem „Reîmprospătarea şi Actualizarea Deplinei noastre Vitalităţi”.

Vara este „Rememorarea Răspunsului” faţă de LEGĂTURA propriei Fiinţialităţi cu DIVINUL, de a fi într-o Creştere de Asemănare, nu de contrarietate.

Toamna este „Rodirea de Memorii Proprii” ce-ţi dau Forma de Adult-Individualitate-Personalitate.

Iarna este „Odihna-Actualizarea” ÎNTREGULUI Memorial intr-o integralitate Deplină.

Apoi selectarea pe „Ritmul Diurn”.

Dimineaţa:

La sculare, nu somnolaţi, ci imediat faceţi „Gestul SACRI1” faţă de DUMNEZEU (închinare, plecăciune, ridicare a mâinilor, a capului şi ochilor, cu o scurtă Rugăciune de Mulţumire şi Dăruire. In funcţie de sănătate, cei foarte bolnavi făcându-le în pat şi culcaţi).

- Toaleta, spălarea gurii cu ceapă şi coajă de pâine, ca să se curăţească limba şi sucurile salivare de depunerile toxice nocturne;

- Hidratare cu Apă (cu puţină Apă Sfinţită mai înainte, pentru cei religioşi), înghiţitură cu înghiţitură;

- Sacroterapia-Ritualul şi Rugăciunea Religioasă propriu zisă;

- Mobiloterapia cu specificul respectiv de „stoarcere şi presare”;

- O pauză în care mai faci Mobiloterapie, îndeosebi în zonele mai slabe, mai ales partea diafragmatică;

- O Supă sau Sucuri, sau Fructe, după preferinţă şi situaţie. Dacă simţi nevoia de o hidratare în plus, foloseşte Supa Dietetică nefiartă de Dimineaţă, uşor încălzită, mai ales de Pâine Pustnicească-ghiveci (vezi reţeta). Nu folosiţi Dulciuri Dimineaţa, că se pot declanşa diabeturi mascate;

- O pauză până La Prânz, ca să ai foame, în care îţi completezi Mobiloterapia rămasă, mai ales în zona Membrelor, chiar dacă lucrezi, printre picături (vezi capitolul Mobiloterapie);

Prânz:
  -Lactate-Brânzeturi (de nu este post), singure şi într- o cantitate moderată; sau o Mâncare preparată (fiartă sau semifiartă pentru cei mai puţin bolnavi, sau ne-fiartă pentru boli speciale-grave; şi aceasta doar dintr-un singur sortiment) (vezi reţetele respective). Dacă vă este Sete, folosiţi doar Apă simplă, gura cu gură şi foarte puţină.

Spre Seară:
-Fructe sau Sucuri, puţin dulci; sau „delicatesele dietetice”, ca biscuiţi pustniceşti, seminţe asortate, paste dietetice etc. (vezi reţetele respective).

Seara :
  -Piureu-Paste cu diferitele combinaţii de Pâine Pustnicească, sau cu Amidon de Cartofi. Seara să nu fie preparate fierte, ci doar nefierte. Se poate folosi şi o Ciorbă mai groasa, tot ne-fiartă (vezi reţetele de la capitolul Ciorbe-Supe).

-Se pot folosi şi doar Brânzeturi-lactate, singure, după preferinţă, şi de nu este post.

Ca să simplificăm şi să uşurăm Relatarea noastră, vom cumula Reţetele pe categorii de Preparate si Sortimente.

Sortimentele de bază sunt:
Cereale; Boabe Proteice leguminoase; Verdeţuri- Legume; Amidonoase-dulciuri; Fructe; Lactate-Brânzeturi, şi fiecare cu propriile diversităţi.

Carnea şi Peştele nu intră în atenţia noastră, considerându-le direct facultative.

Preparatele noi le clasificăm ca: simple; combinate ca Piureuri; combinate ca Sosuri; combinate ca Salate; combinate ca Ciorbe-Supe; ca Sucuri-Lapte vegetal.
Sunt foarte multe „Cărţi cu Reţete” Alimentare, de la cele „culinare” până la cele zise „terapeutice-dietetice”. Fiecare are în vedere un aspect şi în orientarea proprie. Din toate se desprinde însă un fapt esenţial şi anume, importanţa „selectărilor”.

Aşa noi dăm nişte repere şi în acest sens.

- Nu folosiţi deodată fierturi cu nefierturi (aici mulţi se încurcă, după teoria că trebuie compensate zisele enzime şi vitamine). In boli s-a diminuat în primul rând „Memoria Hranei”, încât Organicul nostru nu mai asimilează normal, prefăcând adesea şi cele sănătoase tot în cele toxice. Deci nu amestecaţi alimentele, că fiecare are „memorialul său” şi Organicul nostru nu le mai „identifică”, ci le absoarbe şi le falsifică unele prin altele. Unui Organism bolnav dă-i o dată doar o singură Memorie (de aliment fiert sau nefiert). Noi totuşi folosim stimulente de „Rememorare” cu proporţia amintită de „10% şi 90%”. Astfel puteţi folosi ori un Aliment fiert de 90% faţă de unul nefiert de 10% ori invers, unul nefiert de 90% faţă de unul fiert de 10% (cu selectarea de a fi din aceeaşi categorie, proteice cu proteice, amidonoase cu amidonoase, legume cu legume, fiind foarte greşit să combini „salatele de verdeţuri-legume” cu pilafurile şi sosurile de carne şi alte proteice, sau mâncăruri grase de cartofi şi alte preparate concentrate; acestea trebuie să fie combinate tot cu ceva nefiert din categoria lor, ca legume fierte tot cu legume nefierte, cereale fierte tot cu cereale nefierte, boabe proteice tot cu acestea nefierte, lactate tot cu lactate nefierte, etc.; dulciurile să nu fie cu cele nedulci, ci acrituri cu acrituri; condimentele însă pot fi pentru toate categoriile).

Cărţile de Bucate dau Reţete cu „amestecuri egale chiar” dintre fierturi şi nefîerturi, dintre Proteine şi dulciuri şi legume, ce sunt în majoritate incompatibile. Cei cu digestia puternică par să suporte, dar boala nu se remediază. Teoria „compensării” este valabilă, dar nu în amestec direct, ci în „alternanţă”, o Zi predominant fiert şi alte Zile predominant nefiert şi aşa se pot completa lipsurile unora prin altele.

In crize de boală, noi indicăm o selectare şi mai strictă. O Zi-două un „repaus” alimentar, doar cu un Sortiment (indiferent care), de recomandat cel de Cereale în Preparate simple; cu diferitele combinaţii, iar pentru cei grav bolnavi mai mult ca Ciorbe-Supe-Sucuri).

In primul rând trebuie început cu Reţeta „bazei” Dietoterapiei Medicinii noastre, care este „Pâinea Pustnicească”. Totodată se face alternanţa alimentelor de bază: într-o Zi mai multă Pâine Pustnicească de Grâu în toate preparatele; în altă Zi, mai mult Orez; în cealaltă mai mult Amidon de cartofi; următoarea Zi, mai multe Boabe leguminoase, sau uleioase; de asemenea, în altă Zi, mai multe Lactate, cu reducerea sau chiar excluderea celorlalte. Se poate face şi o selectare în acest sens, doar cu Fructe, sau Verdeţuri. Meniurile dumneavoastră să fie în această diversitate selectivă. De asemenea Meniurile pentru cei cu digestia bună diferă de Meniurile pentru cei cu digestia slabă şi mai grav bolnavi.

Ieromonah Ghelasie
Dietoterapia medicinei isihaste, Editura Platytera

Cumpara cartea "Dietoterapia medicinei isihaste"

10 August 2018

Vizualizari: 2530

Voteaza:

Modele de Retete Dietoterapeutice 5.00 / 5 din 1 voturi.

Cuvinte cheie:

retete dioterapeutice

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Calatoria mea prin lumea de dincolo
Calatoria mea prin lumea de dincolo Cartea pe care o țineți acum în mâini este o mărturie scrisă cu dorința de a-i aduce cititorului vestea cea bună: nu suntem zidiți pentru moarte, ci pentru viață veșnică. Viața noastră are sens, iar niciunii dintre oamenii care au trăit vreodată pe acest 36.00 Lei
Sfantul Paisie Aghioritul isi face autobiografia
Sfantul Paisie Aghioritul isi face autobiografia Cine nu-l cunoaște pe Sfântul Paisie Aghioritul? Încă mai trăiesc cei care l-au cunoscut personal și care, povestind despre sfântul, varsă o lacrimă de recunoștință și de dor pentru acela care le-a umplut inima de dragoste pentru Dumnezeu, le-a dat 35.00 Lei
Ultima vanzare a pacatului
Ultima vanzare a pacatului Dacă iei în mână acest text, nu ai cum să-l mai lași decât atunci când ai terminat lectura. Subiectul în sine, împreună cu harul autorului, fac din acest roman o excepțională pagină de literatură.Luș Ursu este un om profund, care are în el acel dar de la 35.00 Lei
Biserica, Lume si Imparatie
Biserica, Lume si Imparatie Părintele Alexander Schmemann este unul din cei mai importanți teologi contemporani, ale cărui preocupări teologice s-au centrat pe rolul Euharistiei în viața Bisericii. Firește, studiile sale au atins și alte teme, toate având relevanță pastorală. 43.00 Lei
Ai grija!
Ai grija! Limitele se pun atunci când din centru al lumii devenim observatori ai istoriei celuilalt. Şi dacă n-o judecăm, ci o înţelegem şi o percepem, în afara hărţilor noastre, noi vom alege dacă ne vom muta, dacă vom pleca, dacă vom rămâne sau dacă ne vom 14.00 Lei
Rugaciunea lui Iisus: calauza inimii catre Dumnezeu - Editia a II-a
Rugaciunea lui Iisus: calauza inimii catre Dumnezeu - Editia a II-a Nu sunt o expertă în Rugăciunea lui Iisus, dar m-aș bucura să vă pot ajuta să o înțelegeți măcar atât cât o înțeleg eu. Prea mulți dintre noi își petrec zilele având sentimentul că Dumnezeu este departe, ocupat cu lucruri mult mai importante. Însă Domnul 25.00 Lei
„Ramaneti intemeiati in credinta”. Persoana si comuniune in teologia Sfantului Dumitru Staniloae
„Ramaneti intemeiati in credinta”. Persoana si comuniune in teologia Sfantului Dumitru Staniloae În ultimele decenii, teologia creștinã s-a aplecat cu mult interes asupra tainei persoanei. Aceasta s-ar putea datora atât actului necesar de deslușire, predare și receptare a Revelației dumnezeiești, cât și provocãrilor pe care le întâmpinã ființa umanã 55.00 Lei
Parintii Bisericii despre teologie (Patristica 36)
Parintii Bisericii despre teologie (Patristica 36) Părinții Bisericii Primare au fost mari teologi - deși nu se considerau ca atare - și păstori iscusiți, implicați în viața de zi cu zi a cetății și în conducerea propriilor congregații. Părinții au răspuns la marile întrebări formative ale credinței 66.00 Lei
Metafizica energiilor divine si schisma bisericii (Patristica 37)
Metafizica energiilor divine si schisma bisericii (Patristica 37) În această călătorie în istoria filosofiei și a teologiei creștine, David Bradshaw (Universitatea din Kentucky, Catedra de Filosofie) demonstrează că unul dintre motivele principale ale Marii Schisme (1054) a fost înțelegerea greșită de către apuseni 75.00 Lei
CrestinOrtodox Mobil | Politica de Cookies | Politica de Confidentialitate | Termeni si conditii | Contact