
Muzeul de Arta Religioasa "Nicolae Iorga" face parte din Complexul muzeal Valenii de Munte, alaturi de Muzeul Memorial Nicolae Iorga, Muzeul de Etnografie al Vaii Teleajenului si Muzeul de Stiinte Naturale "Cultura Prunului".
In cladirea actualului muzeu a functionat Scoala de Misionare Nationale "Regina Maria", asezamant cultural infiintat de marele savant Nicolae Iorga la 19 august 1922. In aceasta institutie, care a functionat intr-una din cele mai vechi cladiri din orasul Valenii de Munte, construita in secolul al XVIII-lea, tinerele erau pregatite pentru cariera de invatatoare. Alese din cele mai bune din toate regiunile tarii si din toti locuitorii ei (romance, sasoaice, si unguroaice), tinerele invatatoare urmau aceasta scolala timp de un an. Misionarele formau la sate un nou suflet romanesc.
In prezent, cladirea adaposteste o expozitie de arta religioasa ce continua ideea unui alt asezamant cultural – Muzeul de Arta Religioasa infiintat de Nicolae Iorga la Valenii de Munte in 1923 si pus sub ingrijirea elevelor Scolii de Misionare.
Restaurata intre anii 1991 – 1997 de catre Primaria Orasului Valenii de Munte, cladirea adaposteste, in cele patru sali, exponate de valoare deosebita incepand cu icoane pe lemn din secolele al XVII-lea - al XIX-lea, sfesnice din argint si alama, cruci de mana din lemn si metal, cruci pectorale, vesminte preotesti (mitra, jelon, manecute, epitrahil, bedernita, brau), acoperitoare de potir din secolul al. XIX-lea, potire din argint aurit, calimari de brau, carti vechi bisericesti, scoarte din lana, candele. Obiectele au fost realizate de ateliere autohtone cu influenta greceasca, ruseasca, occidentala si orientala.
O camera este destinata prezentarii patrimoniului local, obiecte din secolele al XVIII-lea - al XX-lea cuprinzand: icoane pe lemn, carte bisericeasca, potire, vase de cult, chivot de manastire. Acest patrimoniu apartine Bisericii “Manastirea” Valeni si este pastrat in custodie de muzeul nostru.
Cateva icoane pe lemn au fost realizate de mesteri populari oameni transilvaneni in secolul al XVIII -lea, ("Sfantul Arhanghel Mihail", "Adormirea Maicii Domnului", "Pomelnic"), de un rafinament cromatic deosebit. Figurarea grafica a acestora lucrari este sumara, linia fiind trasata cu negru in duct continuu diferentiat, tratare artistica proprie icoanelor copte.
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.