Opera palamita in teologia catolica spaniola

Opera palamita in teologia catolica spaniola

Teologia catolică spaniolă merge în mare parte pe linia teologiei catolice occidentale însă există mici diferențe în ce privește deschiderea față de teologia și operele teologilor bizantini. Teologia palamită a fost (și încă mai este) mărul discordiei între Apus și Răsărit, însă secolul XX aduce noi reorientări și abordări în ce privește tratarea unor subiecte cum ar fi: Bizanțul, isihasmul, palamismul etc.

Teologia catolică spaniolă acordă o importanță sporită, mai ales în sec. XX isihasmului și disputelor avute pe marginea acestuia. Acest fapt se poate constata foarte ușor dintr-o cercetare a fondurilor Bibliotecilor spaniole care conțin numeroase cărți și articole despre Grigorie Palama, isihasm, palamism etc.

Cei care au acordat o atenție mai aparte palamismului au fost dominicanii, fapt confirmat de faptul că Biblioteca Dominicană de Aragon cu sedii în Valencia, Zaragoza, Barcelona, Madrid, Vedat etc conțin fiecare lucrări legate de Grigorie Palama pe care o să le amintesc mai jos și pe care le-am folosit în demersul de cercetare. Referirile cu privire la Grigorie Palama sunt făcute în contextul disputelor isihaste și a evoluției isihasmului în Răsărit, de aceea în cele ce urmează voi trece în revistă câteva referiri din cărți și articole ale celor mai reprezentativi istorici și teologi spanioli:

• Astfel în Colecția Biblioteca de Patristica, preluată mai apoi de Ciudad Nueva, în nr. VII, care tratează Opera Sfântului Maxim Mărturisitorul, Aldo Cerasa-Gastaldo, în Studiul Introductiv, vorbind făcând referiré la isihasm amintește printre reprezentanții acestuia și pe Grigorie Palama1 .

• Majoritatea referirilor la istoria bisericească medievală sau relațiile dintre Bizanț și Occident în Evul Mediu, fac referire și la isihasm sau Grigorie Palama: Coord. Emilio Mitre Fernandez, în Historia del Cristianismo. El Mundo Medieval, tom. 2 a introdus mai multe articole depsre isihasm, mișcările religioase din Răsărit, conflicto religiose, unde este amintit contactul lui Palama cu bogomilii2 .

• Antonio L. Conde acordă o importanța aparte ordinelor religiose și situației lumii orientale amintind și de isihasm3 .

• O descriere interesantă a palamismului o găsim la Vicente Angel A. Palenzuela, care amintește de Tomosul din 1340 și îndrăznește să spună la finalul articolului triumful palamismului prin Sinoadele din 1341 și 1351 n.4 .

• Jose Angel de Cortazar5 în renumita Historia religiosa del Occidente medieval (anos 313-1464) face și el referiré la isihasm neuitând să-l amintească pe Grigorie Palama.
Opera sa monumentală a rămas ca o redută a Ortodoxiei, părând un ghimpe în coasta teologiei occidentale în secolele trecute, însă actualmente se simte o deschidere spre gândirea sa teologică în Apus, de aceea a și fost tradus în mai multe limbi, stârnind interés.


Note se subsol:
1. Maximo el Confesor, Meditaciones sobre la agonia de Jesus, în colecția Biblioteca de Patristica, nr. VII, Ed. Ciudad Nueva, Madrid, 2011, p. 13.
2. Vezi Martin Alvira Cabrer, Movimientos heréticos y conflictos populares en el pleno Medievo, în vol. Historia del Cristianismo. El Mundo Medieval, tom. 2, coord. Emilio Mitre Fernandez, Ed. Trotta, Madrid, 2004, pp. 399-401, foarte interesantă pe acest subiect este lucrarea în italiană a lui D. Angelov, Il bogomilismo. Un-eresie medievale búlgara, Ed. Bulzoni, Roma, 1979, pp. 17-42.
3. Antonio L. Conde, Las ordenes religiosas de la plenitud al ocaso del Medievo. El mundo oriental, în vol. Historia del Cristianismo. El Mundo Medieval… descrie isihasmul: “En el monacato bizantino se desarrollo el hesicasmo, un método espiritual a la búsqueda de una quietad contemplativa… conseguida mediante de la invocación del nombre de Jesus… un representante de esta practicas es Gregorio Palamas” (pp. 461-462).
4. Vezi Vicente Angel A. Palenzuela, Las Iglesias de Oriente ante la pression otomana. Hesicasmo y palamismo, în vol. Historia del Cristianismo. El Mundo Medieval…, pp. 712-715: “el hesicasmo es un via de espiritualidad informadora, en realidad, de toda la mistica bizantina, que busca obtener la hesychia, la paz y la tranquilidad del alma” (p. 712), iar maia apoi spre sfârșitul articolului Vicente Angel A. Palenzuela afirmă: “en maio 1351 el concilio reconoció la plena ortodoxia del palamismo” (p. 715).
5. Jose Angel de Cortazar, Historia religiosa del Occidente medieval (anos 313-1464), Ed. Akal, Mostoles-Madrid, 2012, p. 438.
 

Pr Vasile Pop

.

Despre autor

Vasile Pop Pr. Vasile Pop

Colaborator
7 articole postate
Publica din 10 Iunie 2011

07 Iulie 2015

Vizualizari: 840

Voteaza:

Opera palamita in teologia catolica spaniola 5.00 / 5 din 1 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Calatoria mea prin lumea de dincolo
Calatoria mea prin lumea de dincolo Cartea pe care o țineți acum în mâini este o mărturie scrisă cu dorința de a-i aduce cititorului vestea cea bună: nu suntem zidiți pentru moarte, ci pentru viață veșnică. Viața noastră are sens, iar niciunii dintre oamenii care au trăit vreodată pe acest 36.00 Lei
Sfantul Paisie Aghioritul isi face autobiografia
Sfantul Paisie Aghioritul isi face autobiografia Cine nu-l cunoaște pe Sfântul Paisie Aghioritul? Încă mai trăiesc cei care l-au cunoscut personal și care, povestind despre sfântul, varsă o lacrimă de recunoștință și de dor pentru acela care le-a umplut inima de dragoste pentru Dumnezeu, le-a dat 35.00 Lei
Ultima vanzare a pacatului
Ultima vanzare a pacatului Dacă iei în mână acest text, nu ai cum să-l mai lași decât atunci când ai terminat lectura. Subiectul în sine, împreună cu harul autorului, fac din acest roman o excepțională pagină de literatură.Luș Ursu este un om profund, care are în el acel dar de la 35.00 Lei
Biserica, Lume si Imparatie
Biserica, Lume si Imparatie Părintele Alexander Schmemann este unul din cei mai importanți teologi contemporani, ale cărui preocupări teologice s-au centrat pe rolul Euharistiei în viața Bisericii. Firește, studiile sale au atins și alte teme, toate având relevanță pastorală. 43.00 Lei
Ai grija!
Ai grija! Limitele se pun atunci când din centru al lumii devenim observatori ai istoriei celuilalt. Şi dacă n-o judecăm, ci o înţelegem şi o percepem, în afara hărţilor noastre, noi vom alege dacă ne vom muta, dacă vom pleca, dacă vom rămâne sau dacă ne vom 14.00 Lei
Rugaciunea lui Iisus: calauza inimii catre Dumnezeu - Editia a II-a
Rugaciunea lui Iisus: calauza inimii catre Dumnezeu - Editia a II-a Nu sunt o expertă în Rugăciunea lui Iisus, dar m-aș bucura să vă pot ajuta să o înțelegeți măcar atât cât o înțeleg eu. Prea mulți dintre noi își petrec zilele având sentimentul că Dumnezeu este departe, ocupat cu lucruri mult mai importante. Însă Domnul 25.00 Lei
„Ramaneti intemeiati in credinta”. Persoana si comuniune in teologia Sfantului Dumitru Staniloae
„Ramaneti intemeiati in credinta”. Persoana si comuniune in teologia Sfantului Dumitru Staniloae În ultimele decenii, teologia creștinã s-a aplecat cu mult interes asupra tainei persoanei. Aceasta s-ar putea datora atât actului necesar de deslușire, predare și receptare a Revelației dumnezeiești, cât și provocãrilor pe care le întâmpinã ființa umanã 55.00 Lei
Parintii Bisericii despre teologie (Patristica 36)
Parintii Bisericii despre teologie (Patristica 36) Părinții Bisericii Primare au fost mari teologi - deși nu se considerau ca atare - și păstori iscusiți, implicați în viața de zi cu zi a cetății și în conducerea propriilor congregații. Părinții au răspuns la marile întrebări formative ale credinței 66.00 Lei
Metafizica energiilor divine si schisma bisericii (Patristica 37)
Metafizica energiilor divine si schisma bisericii (Patristica 37) În această călătorie în istoria filosofiei și a teologiei creștine, David Bradshaw (Universitatea din Kentucky, Catedra de Filosofie) demonstrează că unul dintre motivele principale ale Marii Schisme (1054) a fost înțelegerea greșită de către apuseni 75.00 Lei
CrestinOrtodox Mobil | Politica de Cookies | Politica de Confidentialitate | Termeni si conditii | Contact