
Ortodoxia în America. Convertirea prietenului lui Kurt Cobain, solistul de la Nirvana
Sunteţi rugat să ne mai oferiţi amănunte despre convertirile la ortodoxie din Statele Unite.
In afară de Biserica „Sfântul Paisie Velicicovski", marile convertiri, convertirile care se fac acolo, sunt sute. Vreau să reţineţi faptul că dacă spun „sunt sute de convertiri" nu înseamnă nici măcar o picătură de apă într-un ocean pentru suprafaţa imensă a Americii. Că America este protestantă, că America este cuprinsă de toate organizaţiile religioase şi antireligioase, sataniste ş.a.m.d.
Dar, oricum, de când am ajuns în America am văzut cum sporesc din ce în ce convertirile la Ortodoxie. Mai este o altă mănăstire, cea de la Platina. Platina este situată în munţii Californiei, în apropiere de San Francisco, sus de tot. Şi-şi poartă numele pentru că acolo au fost exploatări de platină. Părintele Serafim Rose a fondat acolo o mănăstire, împreună cu părintele Herman. Părintele Serafim Rose a murit.
Viaţa în această mănăstire este extrem de dură. Este ca a pustnicilor din Tebaida. Nu au apă curentă, nu au lumină. Chiliile lor sunt numai din lemn, numai din scândură, fără nici un fel de izolare, şi trăiesc în frig. Viaţa este foarte aspră. Publică o revistă care se cheamă „Cuvântul ortodox", foarte frumoasă revistă, excepţională, scrisă la un nivel spiritual şi intelectual extraordinar.
Sunt convertiţi dintre oameni care au avut experienţa străzii, punk ş.a.m.d., sau dintre oameni care au avut experienţă satanică. Sunteţi foarte mulţi tineri, aţi auzit de grupul muzical Nirvana, din California, un grup de rock, care a distrus multe suflete tinere, prin ritmul sălbatic şi prin sensurile textului. Unul dintre membrii Nirvanei s-a sinucis. Şi a lăsat o scrisoare în care a spus că viaţa lui este pustie, că nu găseşte nici un punct de orientare şi că sub picioarele lui - vorbesc din punct de vedere spiritual - nu există nimic care să spună că viaţa are un sens. Şi s-a sinucis. Prietenul lui cel mai apropiat i-a citit scrisoarea şi a început să-şi pună întrebări. Ce se întâmplă cu noi? Unde mergem? Şi, ajungând întâmplător la Mănăstirea Platina, s-a convertit. Este unul dintre cei mai fervenţi rugători de acolo şi unul dintre cei mai adânci cugetători duhovniceşti.
Un alt exemplu, tot de acolo de la Platina, am întâlnit un inginer de sistem, cei ce sunteţi electronişti ştiţi ce înseamnă un inginer de sistem, în computere, probabil că acest inginer de sistem avea circa 100.000-150.000 dolari pe an. Adică era milionar la 40 de ani. A renunţat la tot, a venit la Mănăstirea Platina, s-a convertit şi el era fratele care atunci când am mers la mănăstire (am fost cu un grup de tineri de la biserica mea, pentru creşterea noastră spirituală), slujea la masă. într-o modestie totală.
Dacă-i vedeţi pe aceşti călugări, în haine murdare, fiindcă lucrează foarte greu, la tipografie sau la ce fac ei acolo, rămâneţi uimiţi, nici nu vă vine să credeţi. Atâta umilinţă şi atâta modestie încât nu vă daţi seama că ei sunt nişte intelectuali. Că majoritatea sunt intelectuali. Şi mai ales au avut în viaţa socială poziţii uluitoare. Asemenea poziţii la care nici nu poate visa cineva din ţara românească. Au renunţat la tot şi au venit acolo. Acest lucru I-au făcut sub influenţa Ortodoxiei. Şi vă rog să reţineţi, să fiţi convinşi de valabilitatea Ortodoxiei în America.
PĂRINTELE GHEORGHE CALCIU DUMITREASA
Fragment din cartea "SUFERINŢA CA BINECUVÂNTARE", Editura Cathisma
Cumpara cartea "SUFERINŢA CA BINECUVÂNTARE"
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.