Parada motociclistilor

Parada motociclistilor Mareste imaginea.

Parada motociclistilor

 

Iaroslav este un oras industrial asezat pe Volga, la circa 300 km departare de Moscova. Vechi focar al credintei pravoslavnice din Rusia medievala, este locul care a dat sau care a adapostit moastele multor sfinti-martiri de data recenta (vezi Sf. Nicolae preotul, asasinat de comunisti), cuviosi ori ierarhi (Sf.

Ignatie Briancianinov' class='linking auto'>Ignatie Briancianinov). Moastele acestuia din urma, ale Sf. Ignatie, sunt adapostite la Manastirea Tolga, aflata peste marele fluviu, la numai cativa kilometri distanta de oras.

 

Ei bine aici, in aceasta vara, a avut loc o procesiune cu totul neobisnuita. In prezenta IPS Chiril al Iaroslavului si Rostovului, la ideea parintelui Gheorghi Liapsin (preot in oras), aici si-au dat intalnire „Ursii Negri”, asociatia motociclistilor din regiune, pentru o inedita procesiune. Omologi ai celebrilor „bikeri” nord-americani - renumiti prin stilul de viata nonconformist, la limita legii, a violentei dar si a blasfemului - motociclistii rusi au stiut sa-si adapteze pasiunea lor pentru motoare, singuratate si chef-de-duca la spatiul cu incidente pravoslavnice in care traiesc. Spre deosebire de „Hell’s Angels” din SUA, cei 150 de „Ursi negri” din Iaroslav sunt pasnici. Mai mult, si-au etalat cu entuziasm caii putere ai motocicletelor lor sub zidurile tacute ale marii lavre Tolga. Aici, dupa slujba de hram, au primit binecuvantarea  arhiereasca, pornind apoi in iuresul motoarelor ambalate spre Iaroslav, cu icoane si prapori, pana la biserica parintelui Gheorghi Liapsin, organizatorul acestei adevarate fiesta crestine pe doua roti.


Doua lucruri ne-au uimit. Primul tine de prejudecata cu care priveam la marea Biserica Ortodoxa a Rusiei, care era vazuta de noi ca una foarte traditionalista, rigida chiar. Eroare! Rigida (mai bine zis riguroasa) in continut, elastica (adica fireasca) in exprimare. Luand cu abilitate misionara forma vasului in care este pusa, invatatura Bisericii lor cucereste rapid vasul insusi. Practic imbisericeste realitatea la modul organic, prin iradiere si sinceritate, in asa fel incat casca de motociclist ajunge sa stea smerita sub picurii de aghiasma, icoanele se iau la intrecere vizuala cu tricourile negre (si castiga!), iar rock-ul este suspendat pentru cateva clipe de troparul Sf. Ignatie. Nu este nimic de prost-gust si nimeni nu se simte lezat sau stanjenit.


Al doilea lucru tine de aspectul strict tehnic al evenimentului. Motocicletele lor? Una si una! De unde te asteptai sa vezi numai Ij si Dnepr, ai ramas uimit sa contempli piese rare, de la Harley-Davidson la Yamaha Dragstar, de la Honda Rebel la Moto Guizzi. Vedeta adunarii insa a fost chiar BMW-ul original cu care s-a filmat celebra pelicula „Matrix”, cumparat la licitatie de catre un tanar patron din Iaroslav. Ulterior, stand de vorba cu parintele Gheorghi Liapsin, am aflat ca acesta desfasoara o adevarata opera de recuperare sufleteasca a tinerilor, ocupandu-le timpul cu ceva folositor. De la pelerinaje prin Rusia si Bulgaria la tabere de vara, mergand pana la actiuni de reconstructie a unor vechi biserici, parintele si preoteasa dorm cu acesti tineri in cort, le canta la chitara, ii plimba cu barca pe Volga. Tot timpul cei doi sunt prezenti printre pustimea din zona. Asa arata biserica vie din Iaroslav. Este insa, asa cum bine banuiti, doar o fata a ei. Adica cea dinspre lume. Cealalta fata, cea ascetica si mistica, in numarul viitor. Nu ratati, asadar, urmatoarea relatare din toiul crestinismului pravoslavnic.

 

                                                                                                  Razvan BUCUROIU
                                                                                     Lumea credintei, anul III, nr. 1(18)

.

09 Octombrie 2007

Vizualizari: 2771

Voteaza:

Parada motociclistilor 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Newsletter

Aboneaza-te si afla in fiecare saptamana noutatile de pe CrestinOrtodox.ro