Praznicul Sfintilor Transilvaneni

Praznicul Sfintilor Transilvaneni Mareste imaginea.

La 21 octombrie, Biserica Ortodoxă, în mod special, ortodocşii din Transilvania, îi prăznuiesc pe Sfinţii Mărturisitori Transilvăneni Visarion, Sofronie, Oprea şi pe Ioan din Galeş şi Moise Măcinic din Sibiel, preoţi mărturisitori şi trăitori în veacul al XVIII-lea.

Pentru a înţelege mai bine locul, rolul şi importanţa jertfei muceniceşti a Sfinţilor Cuvioşi şi Mărturisitori Transilvăneni în cadrul Ortodoxiei şi, nu numai, vom readuce în atenţia cititorilor cadrul istoric în care au avut loc evenimentele respective. Începând cu anul 1694 în Principatul Transilvaniei se instaurează, treptat, regimul austriac al Habsburgilor, principe fiind Mihail Apaffi. Din ianuarie 1699, când Poarta recunoaşte trecerea Transilvaniei sub stăpânirea Imperiului hasburgic, începe, practic, procesul de atragere a românilor ortodocşi la Unirea cu Biserica Romei cu scopul creşterii „statului catolic ardelean”. Din momentul instalării ca episcop unit al lui Atanasie Anghel, ianuarie 1701, începe lupta clerului şi a credincioşilor din Transilvania pentru apărarea Ortodoxiei.

Trist este faptul că această luptă s-a întins pe o perioadă lungă de timp, fiind dusă cu mult curaj şi stăruinţă, atât de către credincioşi, cât şi de către clerici, care au fost supuşi unei represiuni în forţă cu bătăi, întemniţări şi chiar moarte mucenicească. Cu toate că lupta clerului şi a credincioşilor ortodocşi a cuprins întreaga Transilvanie, nucleele cele mai puternice s-au aflat în oraşele: Alba Iulia, Braşov, Hunedoara, Făgăraş, Bistriţa, Năsăud etc.

Primul lider al luptei împotriva uniaţiei este recunoscut în călugărul Visarion, originar din Bosnia de astăzi, care a organizat mai multe pelerinaje pe intinerarii strategice, plecând din Banat, Lipova, Mureş, Hunedoara, Deva, Orăştie, Sălişte, îndemnându-i pe credincioşi să nu abandoneze credinţa, să-i alunge pe preoţii uniţi impuşi şi să ţină de rânduielile legii strămoşeşti. La Sibiu, din păcate, Visarion este arestat şi închis în temuta închisoare de la Kufstein din Munţii Tirolului, unde a murit ca mărturisitor.

Călugărul Sofronie, al doilea lider al luptei împotriva uniaţiei, originar din localitatea Cioara, judeţul Alba, fost preot de mir, care a făcut mai multe proclamaţii şi a scris mai multe scrisori, contribuind la extinderea mişcării în întreaga Transilvanie, inclusiv în Maramureş. După înfrângerea mişcării religioase şi după ce generalul Bucow a distrus mănăstirile ortodoxe din Transilvania, el s-a retras în Ţara Românească, într-o mănăstire unde a şi murit ca mărturisitor.

Al treilea lider spiritual al luptei împotriva uniaţiei este recunoscut în persoana lui Oprea Miclăuş care a a mers la Viena de mai multe ori să susţină memorii prin care se cerea ca românii să fie lăsaţi în vechea lor credinţă ortodoxă. La ultima sa misiune, Oprea Miclăuş împreună cu preotul Moise Macinic sunt prinşi, arestaţi şi întemniţaţi în puşcăria Kufstein din Munţii Tirolului. Despre sfârşitul celor doi mărturisitori nu se ştiu amănunte. Surse istorice susţin că după 30 de ani, Stana, soţia lui Oprea, a făcut demersurile necesare pentru a fi eliberat de împărat, dar nu a primit niciun răspuns.

Preotul Ioan din Galeş s-a numărat printre fruntaşii acţiunilor de apărare a Ortodoxiei în Transilvania, care, din păcate, este arestat şi întemniţat la Sibiu, după care dus la închisoarea Gratz, unde a şi murit ca mărturisitor.

Aşadar, Sfinţii Cuvioşi şi Mărturisitori Transilvăneni, Visarion, Sofronie, Oprea, Ioan şi Moise, constituie un model de mărturisire, de trăire şi apărare a credinţei ortodoxe, un imbold în conştiinţa poporului credincios, o pildă grăitoare pentru generaţiile care vor veni şi, nu în ultimul rând, o adevărată lecţie de istorie care nu trebuie uitată niciodată.
Doamne, ajută!

Ştefan Popa

 

Despre autor

Stefan Popa Stefan Popa

Senior editor
493 articole postate
Publica din 28 Septembrie 2012

Pe aceeaşi temă

21 Octombrie 2015

Vizualizari: 1964

Voteaza:

Praznicul Sfintilor Transilvaneni 5.00 / 5 din 1 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE