Sfintii Marturisitori Ardeleni

Sfintii Marturisitori Ardeleni Mareste imaginea.

Sfintii Marturisitori Ardeleni sunt praznuiti pe 21 octombrie. Acestia sunt: Visarion Sarai, Sofronie si Oprea Miclaus, canonizati in 1955 si preotii Ioan din Gales si Moise Macinic din Sibiel, canonizati in 1992. Au luptat impotriva impunerii confesiunii Greco-catolice.

Visarion Sarai s-a nascut in anul 1714 si a primit la botez numele Nicolae. S-a calugarit in 1738 la Manastirea Sfantul Sava. In 1742 ajunge la Manastirea Pakra din Slovenia, iar in ianuarie 1744 vine in Transilvania si incepe lupta pentru apararea Ortodoxiei.

Este arestat pe 26 aprile 1744 de autoritatile imperiale si supus unui interogatoriu cu 44 de intrebari. A fost trimis la inchisoarea din Deva, apoi la cele din Timisoara, Osieck si Raab, iar in cele din urma la celebra inchisoare Kufstein din Muntii Tirolului (Austria), unde a murit ca martir.

Sofronie de la Cioara - a fost preot de mir, iar dupa ce a ramas vaduv, s-a calugarit la Manastirea Cozia. A condus rascoala populara impotriva autoritatilor habsburgice si a Episcopiei Unite de la Blaj care patrona actiunea de dezbinare a Bisericii Ortodoxe Romanesti. In august 1760, Sofronie a convocat un Sinod, in care cerea episcop ortodox, restituirea bisericilor, eliberarea celor inchisi si respectarea libertatii religioase. A murit la o data pe care nu o cunoastem, fie la Manstirea Vierosi, fie la Manastirea Robaia.

Nicolae Oprea Miclaus - originar din Salistea Sibiului, satul Tilisca, a mers de trei ori la Viena pentru a prezenta plangerile romanilor, in 1748, 1749 si 1752. In memoriile prezentate, acestia cereau libertatea credintei ortodoxe si episcop ortodox. A fost arestat in anul 1752 la Viena si dus in inchisoarea de la Custeni, unde a si murit ca marturisitor pentru Ortodoxie.

Ioan din Gales - a inmanat lui Oprea Miclaus un memoriu pe care sa-l adreseze Curtii din Viena si s-a aflat in fruntea miscarii de aparare a Ortodoxiei la Sibiu. A cutreierat mai multe sate si a strans semnaturi prin care credinciosii ardeleni cereau sa li se acorde libertate pentru credinta ortodoxa. Din ordinul Mariei Tereza, ajunge in inchisoarea de la Deva, apoi la Graz si in final la Kufstein. Preotul Ioan a murit dupa anul 1780, de cand dateaza ultima stire despre el.

Moise Macinic - pentru ca a luptat impotriva uniatiei, a fost inchis la Sibiu, timp de 17 luni. La eliberare i s-a cerut sa nu mai slujeasca, ci sa se intretina din munca bratelor. S-a refugiat in Banat, unde s-a intalnit cu Oprea Miclaus. L-a insotit pe acesta in calatoriile sale la Viena si a fost arestat impreuna cu Miclaus. A murit in inchisoarea de la Kufstein.

Tot astazi, facem pomenirea:
- Sfantului Cuvios Ilarion cel Mare;
- Sfintilor Mucenici Gaie, Dasie si Zotic;
- Sfintilor Mucenici Andrei, Stefan, Pavel şi Petru;
- Sfintei Mucenite Teodota si Socrate, preotul;
- Sfantului Mucenic Eucrat;
- Sfantului Cuvios Filotei;
- Sfantului Cuvios Mucenic Zaharia;
- Sfantului Cuvios Varuh;
- Sfantului Mucenic Azis;
- Sfantului Mucenic Ioan de la Monemvasia (Peloponez).

Potrivit Sinaxarului Sfintilor de pretutindeni, Editura Cartea Ortodoxa, tot astazi facem pomenirea:

Sfantul Sf. Mc. ASTERIE, preot din Ostilia (Italia, +222)
Sfânta Muceniţă URSULA şi alte 11 Mucenite împreună cu ea la Cologne, în vremea lui Graţian (sec. IV);
Sfântul Mc. MODEST şi cei 272 de mucenici împreună cu dânsul de la Napoli, care au pătimit sub Diocleţian (+305);
Sfântul Cuv. VIATEUR (sau VIATOR), pustnic în Egipt, diacon al Sfântu¬lui lust de Lyon (Franţa, +390);
Sfânta Cuv. CELESTINA, (Franţa, sec. V);
Sfântul IUST, arhidiacon la Clermont (Franţa, sec. V);
Sfânta Cuv. CELESTINA, fecioară, ucenică a Cuvioasei Genoveva de la Paris (+480);
Sfântul WEISIDOLIN, păstor din Germania (sec. VII);
Sfântul Cuv. FINTAN, pustnic din Taghmon (Irlanda, +635);
Sfântul Ier. TUDA, episcop de Lindisfame (Anglia, +664);
Sfântul Cuv. CONDE (sau CONDEDUS), pustnic (Franţa, +685);
Sfinţii 60 de Mucenici din Ierusalim (+724);
Sfântul MALATHGENY din Irlanda (+767);
Sfântul Ier. MAVRONTIE, episcop de Marsilia (Franţa, cca +804);
Sfântul Cuv. HUGH, stareţ la Ambronay (Franţa, sec. IX-X);
Sfântul Ier. ILARION, mitropolit de Kiev, pustnic la Pecerska (+1067)
Sfântul Cuv. HRISTODUL din Patmos - Grecia; mutarea Sf. sale moaşte în 1093;
Sfântul Ier. ILARION, episcop de Meglena (+1164); aducerea Sf. sale
moaşte în Târnovo-Bulgaria la 1205;
Sfinţii Cuv. TEOFIL din Luga şi Omutch şi IACOV, ucenicul său, egumeni la
Pskov (sec. XV)
Sfântul Cuv. ILARION, egumen la Mănăstirea Lacului din Pskov (+1476);
Sfântul Sf. Nou Mc. DAMIAN (Voskresenski), arhiepiscop de Kursk, şi cei împreună cu dânsul (Rusia, +1937): Ierom. SOFRONIE (Nesmeianov).
Preoţii: TEODOR (Beliaev),
ALEXANDRU (Bogoiavlenski),
CONSTANTIN (Cekalov),
VASILE (Nikolski),
IOAN (Kozârev),
ALEXIE (Moskvin),
şi diaconii: SERGHIE (Kazanski) şi IOAN (Melniţki);
Sfântul Sf. Nou Mc. PAULIN (Kroşecikin), arhiepiscop de Moghilev (Rusia, +1937);
Sfântul Sf. Nou Mc. ARCADIE (Erşov), episcop de Ekaterinburg, şi cei împreună cu dânsul (Rusia, + 1937): ANATOLIE (Leviţki) şi NICANDRU (Cernelevski), preoţi, şi CIPRIAN (Anikov), mirean;
Sfânta Cuv. Nouă Muceniţă PELAGHIA (Testova), monahie din Rusia (+1944)
Sfântul Cuv. IACOV, iconomul Mănăstirii de la Pârâul Adânc, în Olimpul Bitiniei;
Sfinţii Cuv. PLANTIN, pustnic, şi IRINA pustnică.

Maine, facem pomenirea Sfantului Ierarh, intocmai cu apostolii, Averchie.

Sursa: CrestinOrtodox.ro

Calendar Ortodox

Pe aceeaşi temă

21 Octombrie 2016

Vizualizari: 47718

Voteaza:

Sfintii Marturisitori Ardeleni 5.00 / 5 din 6 voturi. 2 review utilizatori.

Comentarii (2)

  • simona turkPostat la 2015-10-21 12:58

    Sfintilor Marturisitori Ardeleni,voi care ati iubit pe Domnul Dumnezeu si ati marturisit dreapta credinta ortodoxa,nelepanadu-va de calea cea dreapta,va rugam ca cei ce aveti indrazneala catre Scaunul Imparatului Ceresc mijlociti si pentru noi pacatosii,pentru Tara Roamneasca,sa ne izbaveasca Dumnezeu de razboaie,foamete,saracie,boli aducatoare de moarte,cutremure,fulgere,tunete,vijelii,grindina,viscole,inundatii,seceta si de asemenea rugati-va pentru toti cei ce slujesc in Sfintele Biserici ca sa le daruiasca lor intelepciunea si harul pentru a ne indreapta pe noi pacatosii care cerem ajutorul lor in vremuri de stamtorare si necazuri,Amin!

  • Valeriu TanasaPostat la 2010-10-21 19:28

    Nae Ionescu spunea că 80% dintre românii ortodocşi din Ardeal au respins trecerea la Catolicism. În timp ce dintre preoţi, numai 20% s-au împotrivit. Adică, nu s-au lepădat de Ortodoxie, asumându-şi pedepsele, care uneori însemnau jertfa supremă în numele Domnului şi a Dreptei Credinţe. Acest Praznic al Mărturisitorilor Ardeleni are această menire sfântă de a trezi în conştiinţele noastre că poporul român a trecut prin momente cumplite când i s-a cerut să se lepede de Ortodoxie. Ori, ştim cu toţii, că orice romîn care nu este ortodox, nu este român. Aşadar, pentru românii simpli, faptul că uneori conducătorii îşi vând neamul nu este o surprindere fatală. Românii merg prin istorie şi fără conducători. Românii din Aredeal sunt exemple pilduitoare. Deşi li s-a refuzat identitaea de român peste o mie de ani. Acum, dacă vizităm acel pământ de o frumuseţe unică, întâlnim, românii autenici. Sinţii Mărturisitori Ardeleni sunt luminile noastre spirituale ce ne arată calea. Şi aceea este una a mărturisirii până la sânge a Evangheliei Domnului Iisus Hristos. Sfinţilor Mărturisitori Ardeleni, rugaţi-vă, Domnului, pentru a avea şi noi curajul jertfei.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Afiseaza Calendarul Ortodox