Profetiile Vechiului Testament despre Sfanta Fecioara Maria

Profetiile Vechiului Testament despre Sfanta Fecioara Maria

Începutul Postului Adormirii Maicii Domnului ne duce cu gândul, așa cum este firesc, la Sfânta Fecioara Maria.

Ea a fost prefigurată în Vechiul Testament, fiind rodul făgăduinţei făcute de Dumnezeu lui Ioachim şi Anei, că vor avea la bătrâneţe un copil, deşi erau sterpi.

Prin faptul că L-a născut pe Dumnezeu, Fecioara Maria este „punte” între cer şi pământ, împlinirea şi desăvârşirea imaginii vechi-testamentare a Scării lui Iacov: „Şi a visat că era o scară, sprijinită pe pământ, iar cu vârful atingea cerul, iar îngerii lui Dumnezeu se suiau şi se coborau pe ea” (Fc. 28, 12).

„Scara” reprezintă un simbol al urcuşului şi al treptelor. Credinciosul care le urcă poate ajunge la desăvârşire. Sfânta Fecioară este de fapt însăși „Scara”, pentru că prin mijlocirea ei coboară Dumnezeu pe pământ, iar oamenii urcă la cer.

Maica Domnului este şi „Poarta cerului”, întrucât prin Ea Dumnezeu, în Persoana lui Iisus Hristos, îşi face intrarea în istoria umanităţii. De asemenea, cerul, care mai înainte era închis şi nimeni nu putea să urce la el, prin mijlocirea jertfei Fecioarei, s-a deschis şi acum intră tot cel ce crede în Fiul lui Dumnezeu şi păzeşte poruncile Lui.
Patriarhul Iacov, văzând acest loc de taină, a exclamat: „Cât de înfricoşător este locul acesta! Nu este altceva decât casa lui Dumnezeu şi însăşi poarta cerului!” (Fc. 28, 17), iar împăratul David a strâns mulţimea celor mântuiţi, ca să-i înalţe Fecioarei cântare nouă şi atotarmonioasă: „Pomeni-voi numele tău în tot neamul; pentru aceasta popoarele te vor lăuda în veac şi în veacul veacului” (Ps. 44, 20-21) (Sf. Grigorie Palama, „Omilii”, vol. III, Edit. Anastasia, Bucureşti, 2007, p. 30).

Nimeni, nici chiar îngerii din cer, nu pot să se împărtăşească şi să se atingă de Dumnezeu decât prin Fecioara Maria, care este adevăratul „cleştişor” al cărbunelui aprins dumnezeiesc (cf. Isaia 6, 6-7) şi adevăratul „rug nears” al focului Dumnezeirii (cf. Iş. 3, 2) (Diac. Ioan I. Ică jr., „Maica Domnului în teologia secolului XX şi în spiritualitatea isihastă a secolului XIV: Grigorie Palama, Nicolae Cabasila, Teofan al Niceei”, Edit. Deisis, Sibiu, 2008, p. 215).

Proorocul Isaia nu l-a văzut pe serafim luând cărbunele de pe altar în chip nemijlocit, ci prin cleştişorul prin care s-a atins şi de buzele profetului dându-le curăţire (Isaia 6, 6-7). Această vedenie a cleştişorului este identică cu vedenia pe care a avut-o Moise: un rug care ardea în foc şi nu se mistuia (Iş. 3, 2).

Așa cum spune Sf. Grigorie Palama, în Omilia 37 („Cuvânt la Adormirea Pururea Fecioarei Maria”), „rugul” şi „cleştişorul” sunt Fecioara Mamă care a zămislit fără să se aprindă focul dumnezeiesc, un arhanghel slujind zămislirii, unind astfel prin Ea neamul omenesc cu Cel ce ridică păcatul lumii.

De asemenea, Fecioara Maria este „hotar” şi „mijlocitoare” între creat şi necreat. Ea singură e hotarul între firea creată şi necreată, şi nimeni n-ar putea veni la Dumnezeu dacă n-ar fi cu adevărat luminat de acest sfeşnic luminat cu adevărat de Dumnezeu, după cum spune Psalmistul David: „Căci Dumnezeu e în mijlocul ei şi nu se va clătina” (Ps. 45, 5).

Cunoscând Dumnezeu mai înainte de veci că Pururea Fecioara avea să fie împodobită cu cununa tuturor virtuţilor şi a darurilor, a fost atras de frumuseţea ei duhovnicească şi feciorelnică, de aceea a ales-o Mireasă şi Maică.

„Cât de frumoasă eşti tu, cea de aproape a mea, fără nici o pată; ne-ai robit pe noi, sora mea, mireasă, ne-ai robit pe noi numai cu o privire a ta” (Cânt. 4, 7-9).

„Aşadar muntele însufleţit, Născătoarea de Dumnezeu urcă astăzi laolaltă cu trupul peste toate cetele şi corurile îngerilor nematerialnici, chiar şi al celor dintâi şi din jurul lui Dumnezeu, adică Tronuri, Heruvimi şi Serafimi, şi se face faţă de ei fără de asemănare mai cinstită şi mai preamărită” (Monah Teoclit Dionisiatul, „Maica Domnului în teologia şi imnografia Sfinţilor Părinţi”, Edit. Bizantină, Bucureşti, 2002, p. 296).

Mijlocirea de care s-a învrednicit Maica Domnului este mai mare chiar şi decât cea a ierarhiilor îngereşti, întrucât despre aceste cinuri foarte de sus profetul Isaia spune: „Şi serafimii stăteau în cerc jur-împrejurul Lui” (Isaia 6, 2), în timp ce despre Fecioara-Mamă, Psalmistul David afirmă: „stătea împărăteasa de-a dreapta Ta” (Ps. 44, 11) (Diac. Ioan I. Ică jr., „Maica Domnului în teologia secolului XX şi în spiritualitatea isihastă a secolului XIV: Grigorie Palama, Nicolae Cabasila, Teofan al Niceei”, Edit. Deisis, Sibiu, 2008, p. 429).

Astfel, Fecioara Maria este singura aflată în proximitatea lui Dumnezeu, ca Mireasă lăudată pentru frumuseţea ei fără seamăn, potrivit celor zise în Cântarea Cântărilor: „Ce frumoasă eşti tu, cea aproape de mine!” (6, 4)

Ea stă nu numai aproape, ci şi pe drept cuvânt de-a dreapta lui Dumnezeu, ca „tron” al Său. Astfel, acolo unde a şezut Iisus Hristos în ceruri, adică de-a dreapta măreţiei, acolo stă şi Ea, care urcă de la pământ la ceruri, pentru că unde şade Împăratul, acolo stă şi tronul Său. Acest tron l-a văzut în mijlocul corului heruvimilor şi Profetul Isaia şi a spus că e înalt şi măreț (Is. 6, 1), arătând faptul că Maica Domnului transcende puterile cereşti (Ibidem).

Toate acestea sunt doar o parte din demnităţile duhovniceşti de care s-a învrednicit Preacurata Fecioara Maria, ceea ce arată că Fecioara Mamă este în cer mai presus de heruvimi şi de serafimi.

Sorin Lungu

Despre autor

Sorin Lungu Sorin Lungu

Colaborator
264 articole postate
Publica din 18 Ianuarie 2018

Pe aceeaşi temă

02 August 2018

Vizualizari: 2003

Voteaza:

Profetiile Vechiului Testament despre Sfanta Fecioara Maria 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Experienta vietii cu Hristos
Experienta vietii cu Hristos Mărturisesc că nu m-am gândit să public o carte de teologie, cu atât mai puțin un volumde predici, cu toate că mi-aș fi dorit mult să o pot face. Întrebată fiind dacă am supărat-o cu ceva, buna mea mamă, Rozalia Flueraș, spunea că nu am supărat-o decât cu 62.00 Lei
Slujind lui Dumnezeu si semenilor
Slujind lui Dumnezeu si semenilor Libertatea cea mai adâncă este de a te lăsa mereu răpit în Hristos, pentru a petrece cu El în veșnicie. Numai în Biserică, ascultând și împlinind poruncile lui Dumnezeu și învățătura evanghelică, credinciosul se poate împărtăși de roadele jertfei lui Hris 49.00 Lei
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori Preaslăvirea lui Dumnezeu și cinstirea Sfinților este o punte luminoasă între cele vremelnice și cele veșnice. Oferim rugătorilor creștini acest Acatistier, nădăjduind că ne va fi tuturor spre folos duhovnicesc, în străduința de a ne alipi de tot binele 34.00 Lei
Minunatele fapte si invataturi
Minunatele fapte si invataturi „Câştigaţi virtuţile opuse păcatelor. Tristeţea este călăul care ucide energia de care avem nevoie ca să primim în inimă pe Duhul Sfânt. Cel trist pierde rugăciunea şi este incapabil de nevoinţele duhovniceşti. În niciun caz şi indiferent de situaţie să 27.00 Lei
Sfaturi pentru familia crestina
Sfaturi pentru familia crestina Rugăciunea Stareților de la OptinaDoamne, dă-mi să întâmpin cu liniște sufletească tot ce-mi aduce ziua de astăzi.Doamne, dă-mi să mă încredințez deplin voii tale celei sfinte.În fiecare clipă din ziua aceasta povățuiește-mă și ajută-mă în toate.Cele ce 29.00 Lei
Rugaciunea inimii
Rugaciunea inimii „Rugăciunea nu este o tehnică elaborată, nu este o formulă. Rugăciunea inimii este starea celui ce se află înaintea lui Dumnezeu. Dumnezeu este atotprezent, însă eu nu sunt întotdeauna prezent înaintea Lui. Am nevoie de o tradiție vie, de un Părinte 34.00 Lei
Dialoguri la hotarul de taina
Dialoguri la hotarul de taina Cartea aceasta de dialoguri cu Părintele Valerian, unul dintre cei mai mari duhovnici ai României de astăzi, este de o frumusețe rară prin arta cuvântului și adâncimea spiritului. Ea răspunde întrebărilor omului contemporan mai însetat de mântuire decât 38.00 Lei
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului Părintele Ieromonah Valerian Pâslaru, Starețul Mănăstirii Sfântul Mucenic Filimon, unul dintre cei mai apreciați duhovnici contemporani, în cartea de față, în convorbirile sale cu teologul și scriitorul Florin Caragiu, ne vorbește despre renaștere și 32.00 Lei
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens De atât avem nevoie pentru a trăi cu mai multă credință și a face bine celor de lângă noi. Într-o lume care pare să uite cât de prețioasă este viața, această carte este un mesager al speranței: împreună, putem să transformăm un grăunte de iubire într-un 55.00 Lei
CrestinOrtodox Mobil | Politica de Cookies | Politica de Confidentialitate | Termeni si conditii | Contact