Psalmul 3

Psalmul 3 Mareste imaginea.

Psalmul 3 incepe cu o constatare.

"Doamne, cat s-au inmultit cei ce ma necajesc"  Este propozitia omului suparat si dezamagit de semenii sai, are ca ultima posibilitate de reclamare adresarea directa catre Domnul. Cine ne poate necaji? Ne pot supara vrajmasi vazuti si nevazuti, care au ca unic scop departarea noastra de Dumnezeu. In psalmi se face referire de mai multe ori la cei care se ridica impotriva noastra(a credinciosilor) si ne chinuie.

"Multi se scoala asupra mea" Este o continuarea a primei propozitii, o intarire a faptului ca din ce in ce mai multi vrajmasi se ridica contra noastra.

"Multi zic sufletului meu: Nu este mantuirea lui, intru Dumnezeul lui"  Aici gasim o subtilitate foarte importanta a crestinismului. Stim cu totii ca diavolul foloseste cele mai viclene arme pentru a ne prinde in capcanele sale. Avand in constiinta noastra ce este bine si rau, de multe ori ne ferim de rau, dar necuratul ne incurajeaza sa facem raul, avand explicatia ca nimic nu ni se va intampla, ca mai apoi dupa ce am pacatuit, sa ne impinga in deznadejdie, aratandu-ne ca nu suntem demni de mila lui Dumnezeu si ca acum dupa  ce raul am facut nu mai exista cale de intoarcere. In acest mod perfid, diavolul ne departeaza de Dumnezeu fara ca noi sa ne dam seama.

"Iar Tu, Doamne, sprijinitorul meu esti...."  Se foloseste aceasta replica imediat dupa cea de mai sus, tocmai pentru a arata increderea totala pe care trebuie sa o avem in Dumnezeu si ca orice ar zice unii si alti, nu trebuie sa-l parasim pe sprijinitorul noastru.  Apoi continua:"Slava mea si Cel ce inalti capul meu." Dumnezeu nu este doar un sprijinitor, El ne poate slavi pe noi, doar indreptandu-se spre noi. Iar cand vrajmasii cei aprigi graiesc rau despre mine, eu neavand ajutorul tau imi plec capul meu in fata vorbelor lor, dar daca Tu esti cu mine, imi ridic capul fiindca sprijinitorul meu este cu mine.

Urmatoarea fraza ne arata foarte clar cum putem dezmembra aceasta capcana a diavolului.

"Cu glasul meu catre Domnul am strigat, si m-a auzit din muntelecel sfant al Sau" Avem o antiteza intre prima si a doua jumatate frazei. Cu glasul meu cel pacatos am strigat, ne arata lumea cea plina de pacate, posibilitatea noastra de a stabili un dialog cu Dumnezeu, legatura dintre lumea de jos si inaltul divin. Deasemenea ne arata ca oricat am pacatui, trebuie sa stabilim contactul cu Dumnezeu, iar El de acolo de sus, din muntele cel sfant ne aude rugaciunea. Trebuie sa avem curaj si sa il rugam, caindu-ne, si astfel pacatele noastre pot fi iertate.

"Si eu m-am culcat si am adormit..."  Aici se poate face referire la somnul indus de greutatea pacatelor noastre, de apasarea vrajmasilor, sau de linistea data de Dumnezeu, dupa ce ne-am rugat Lui acum putem adormi.  Cred, insa ca aici mai degraba se spune despre somnul produs de necazuri, stiind ca Iisus ne-a invatat sa priveghem si sa nu adormim, pentru ca nu stim cand va veni ceasul judecatii.

"..sculatu-m-am, ca Domnul ma va sprijini."  Aici este din nou o antiteza intre starea initiala, de somn greu, patologic, data de greutatea greselilor noastre si trezirea usoara, lina, stiind ca Dumnezeu ne va sprijini.

Cand Domnul meu este cu mine,"Nu ma voi teme de mii de popoare, care imprejur ma impresoara"  A impresura ne creeaza ideea unui atac, o strangere in jurul nostru a vrajmasilor vazuti, dar mai ales nevazuti.

"Scoala, Doamne, mantuieste-ma, Dumenezeul meu". Oare Dumnezeu doarme?! Nu. Aici este vorba despre un ruga intensa a celui inconjurat de necazuri si apasari, si care nemaisuportand rautatea striga cu o ultima speranta spre Dumnezeu sa se ridice impotriva dusmanilor lui.  O interpretare ceva mai profunda poate aduce in discutie invierea Maintuitorului si mantuirea noastra.

"Ca Tu ai batut pe toti cei ce ma vrajmasesc in desert"  Pe toti folosit aici ne arata atotputernicia Domnului.

"Dintii pacatosilor ai zdrobit" In psalmi de multe ori raul este intruchipat prin fiarele padurii, iar coltii fiarelor trebuie opriti de Dumnezeu.

"A Domnului este mantuirea". Aici calmul se reinstaureaza prin aceasta concluzie. Stim ca orice s-ar intampla Dumenezeu ne mantuieste si peste poporul Sau este binecuvantarea Sa.

dr. Radu Tincu

Despre autor

Radu Tincu Radu Tincu

Colaborator
19 articole postate
Publica din 08 Iulie 2010

Pe aceeaşi temă

03 August 2012

Vizualizari: 3319

Voteaza:

Psalmul 3 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE