
In timpul citirii cu evlavie şi frica lui Dumnezeu a celor şase psalmi, de către citeţul rânduit sau de către proestos, şi a citirii celor 12 rugăciuni ale Utreniei de către Preotul slujitor, credincioşii stau drepţi sau în genunchi cu mâinile aşezate cruciş pe piept. Ei ascultă citirea celor şase psalmi în tăcere şi în umilinţă. Credincioşii în acest timp, stând astfel şi ascultând umiliţi, cu capetele plecate, cuprinsul celor şase psalmi, cugetă adânc la minunatele însemnătăţi care grăiesc tainic la urechile amintirilor lor, de ex.:
a) La păstorii care primind noaptea vestirea prin înger despre Naşterea Mântuitorului, stând în genunchi ascultau mulţimea cetelor îngereşti care se iviseră în jurul îngerului, cântând: „Slavă întru cei de sus lui Dumnezeu şi pe pământ pace între oameni bunăvoire“. De asemenea de momentul când păstorii ajungând Ia peşteră şi ieslea în care era Pruncul născut, au îngenunchiat cu adâncă umilinţă în jurul Lui (Lc. 2,8,18).
b) La Mântuitorul când a fost dus legat de la Ana la Caiafa şi a stat înaintea judecăţii sinedriului şi de lepădarea întreită a lui Petru de Domnul.
c) La arătarea Mântuitorului din Mormânt, atunci când după ce a sfărâmat încuietorile iadului, a scos pe Adam şi Eva cu toţi drepţii din iad, şi a înviat din morţi, ieşind cu Trupul din Mormânt a treia zi, după proorocia Dumnezeieştilor Scripturi.
d) La timpul înfricoşatei Judecăţi, când fiecare din noi vom sta înaintea dreptului Judecător, aşteptând cu adâncă înfricoşare, sentinţa cu răsplata faptelor noastre.
e) Unii din bătrânii Sf. Biserici, zic, că în timpul scurt al citirii celor şase psalmi se va face judecata a toată lumea, de la primul om Adam şi Eva, şi până la ultimul om care s-a născut pe acest pământ.
In unele părţi credincioşii închinători, din evlavie mai mare şi credinţă mai fierbinte, în timpul citirii acestor şase psalmi, stau în Sfânta Biserică îngenunchiaţi cu mâinile încrucişate pe piept, în alte părţi credincioşii stând prosternaţi cu feţele la pământ, ascultă citirea acestor şase psalmi plângându-şi păcatele lor şi cerând milostivirea lui Dumnezeu. După rânduiala Sfintei Biserici, credincioşii trebuie să stea aşa de atenţi, liniştiţi şi în adâncă meditare la cele de mai de sus, încât chiar la slavoslovia mică dintre cei şase psalmi, scrie să nu se facă închinăciuni.
Protos. Nicodim Măndită
Fragment din cartea "Explicarea celor şapte Laude", Editura Agapis
Cumpara cartea "Explicarea celor şapte Laude"
-
Tu vorbesti cu Dumnezeu?
Publicat in : Religie -
Hristos - comoara psalmilor
Publicat in : Credinta
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.