Puiul necurat

Puiul necurat Mareste imaginea.

Sfântul Maxim Mărturisitorul numeşte iubirea de sine „primul pui al diavolului”. Ba e cealaltă parte din piedica a doua ce ne-o stârneşte potrivnicul în noi înşine: iubirea trupească de sine, începutul mândriei. Lepădarea aceasta o poate face numai cine s-a ridicat cu mintea mai presus de cele deşarte şi s-a desfăcut din toată dragostea lumească şi şi-a strămutat toată puterea dragostei sale către Dumnezeu. Când vrei cu toată sinceritatea şi tăria să birui judecata a doua, a viciilor minţii, despre care credeai că eşti tu însuţi, atunci şi Dumnezeu sporeşte dragostea ta către Dumnezeu, cu atât mai mult cu cât şi piedica din cale este mai mare.

Cei ce prin darul lui Dumnezeu se izbăvesc de legăturile dinăuntru, ale iubirii de sine, se poartă şi se mărturisesc pe ei înşişi străini şi călători pe aici pe pământ. Sufletul are şi el o parte pătimaşă, care prin negrijă nărăvindu-se cu viaţa cea trupească, aşa se învoieşte şi se leagă de tare cu plăcerea din lumea aceasta încât n-ar mai vrea să-i moară trupul, ci ar vrea să-i fie veşnică viaţa aceasta vremelnică.

Deci, ca să ne mântuim, trebuie să pierdem înclinarea sufletului cea lunecoasă spre împătimirea cu lumea, cu trupul şi cu avuţia, care toate aici rămân. Iar dacă nu ardem această înclinare a sufletului spre lume, sufletul întreg se pierde. Şi totuşi n-am scăpat de curse, căci sunt unii care-şi curăţesc sufletul de patimi prin multe osteneli şi sufletul are patimile lui: părerea [de sine], slava deşartă şi mândria, iar dacă scapă de aceste bucurii mincinoase, dăruindu-le Dumnezeu în schimb adevărate bucurii duhovniceşti, cad în primejdie de a se îndrăgosti aşa de tare de propriul lor suflet, pentru faptul că se face curat, încât sufletele lor se sting şi se pierd. Bucuria neînfrânată, chiar cea pentru daruri cu adevărat duhovniceşti, te poate face să uiţi că încă n-ai ieşit cu totul din împărăţia ispitelor. Sufletul care se mântuieşte este însă acela care nu mai trăieşte pentru sine, ci pentru Dumnezeu; sufletul care s-a izbăvit de sine şi petrece ca un dus din lumea aceasta.

Parintele Arsenie Boca
Fragment din cartea "SEMINŢE DUHOVNICEŞTI", Editura Lumea Credintei

 

Pe aceeaşi temă

03 Aprilie 2020

Vizualizari: 306

Voteaza:

Puiul necurat 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE