Parintele Arsenie Boca

Parintele Arsenie Boca Mareste imaginea.

Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane a aprobat in sedinta din 11-12 iulie 2024 canonizarea parintelui Arsenie Boca, cu titulatura Sfantul Cuvios Marturisitor Arsenie de la Prislop. El va fi cinstit pe 28 noiembrie.

Parintele Arsenie Boca s-a nascut pe 29 septembrie 1910, la Vata de Sus, in judetul Hunedoara si a primit la botez numele de Zian.

Clasele primare le-a urmat in satul natal. In 1929 devine absolvent al Liceului Avram Iancu din Brad, ca sef de promotie. In perioada 1929-1933 urmeaza cursurile Institutului Teologic din Sibiu, iar in 1933 urmeaza cursurile Institutului de Belle Arte din Bucuresti.

In anul 1935 este hirotonit diacon celib, iar in 1939 ajunge in Sfantul Munte al Athosului, unde va vietui vreme de trei luni. Revine in tara cu cateva copii ale unor manuscrise ale Filocaliei, pe care le traduce impreuna cu parintele Dumitru Staniloae. Este considerat ctitor al Filocaliei romanesti. Iata ce spune parintele Dumitru Staniloae in prefata primei editii a Filocaliei, aparuta in 1947: "Un cald cuvant de multumire trebuie sa aduc P. Cuv. parinte ieromonah Arsenie, de la Manastirea Brancoveanu, bunul meu student de odinioara, care mi-a ramas mereu aproape. P. Cuv. Sa a binevoit sa scrie, dupa dictatul meu, cea mai mare parte din traducere la prima ei redactare. In afara de aceasta, prin prezenta aproape necontenita si prin staruinta ce a pus-o pe langa mine de a face aceasta traducere, mi-a alimentat curajul, in mod considerabil, ca sa pot duce la capat o munca atat de ostenitoare, pe care altfel nu cred ca as fi savarsit-o … Tot P. Cuv. Sa a executat si coperta".

Intra in obstea Manastirii Brancoveanu de la Sambata de Sus si in 1940 este calugarit cu numele de Arsenie. In Vinerea Izvorului Tamaduirii din 1942, parintele Arsenie este hirotonit preot.

In luna mai din anul 1948 este arestat de Securitate, pe motiv de apartenenta la Miscarea Legionara, lucru negat de parintele Arsenie. Pe 28 noiembrie 1948 este alungat de la Manastirea Sambata si mutat la Manastirea Prislop. In anul 1951 este din nou arestat de Securitate si condamnat la 9 luni de inchisoare pe care le va face la Ocnele Mari si la Canalul Dunare-Marea Neagra.

Revine in 1952 la Prislop unde vietuieste pana in anul 1959, cand manastirea va fi desfiintata. Parintelui Arsenie i se interzice sa mai slujeasca si este stabilit fortat cu domiciliul in Bucuresti. Este angajat ca pictor secund la biserica "Sfantul Elefterie", iar in anul 1961 este angajat la atelierul de pictura al Patriarhiei de la Schitul Maicilor.

In 1968 este pensionat. Este si anul cand incepe pictarea bisericii de la Draganescu, de langa Bucuresti, la care munceste 15 ani. Parintele Arsenie Boca trece la cele vesnice la Manastirea Sinaia, pe 28 noiembrie 1989, iar pe 4 decembrie 1989 este inmormantat la Manastirea Prislop.

Ganduri ale parintelui Teofil Paraian despre parintele Arsenie Boca:

“Parintele Arsenie a fost o personalitate puternica. Din cati am cunoscut eu, oameni angajati intr-o viata religioasa, in Biserica deci, parintele a fost un caz unic, prin inzestrarea lui native, prin cultura lui si prin seriozitatea cu care s-a angajat la o viata duhovniceasca. Parintele avea o putere de sinteza, o putere de patrundere, un risc al afirmatiilor, adica vorbea spontan, spunea anumite lucruri care se potrivea, de cele mai multe ori si niciodata nu se gandea la niste consecinte, adica nu-I menaja pe oameni, ii brusca daca erau de bruscat.

Fiind o personalitate puternica si un om de cultura si un om cu prestanta si cu autoritate, parintele a intrat cumva si in legenda, adica oamenii spun despre el si lucruri pe care de fapt parintele nu le-a facut si nici nu le putea face. Dar oamenii, au ajuns sa-l prezinte sub o forma legendara.

Eu l-am cunoscut personal, m-a ajutat sufleteste, mi-am dat seama de puterea lui de sinteza, de patrundere. Mi-a pus in atentie rugaciunea de toata vremea, mi-a spus si alte lucruri care mi-au prins bine si cu care am strabatut si eu prin viata. L-as fi dorit insa sa intervina mai mult in viata mea, sa ma ajute mai mult si mai direct".

Parintele Arsenie Boca ne da incredere in bunatatea lui Dumnezeu si in iubirea Sa nesfarsita fata de noi pacatosii: "Iubirea lui Dumnezeu fata de cel mai mare pacatos e mai mare decat iubirea celui mai mare sfant fata de Dumnezeu".

Nu incetati a va ruga pentru noi, Cuvioase Parinte Arsenie!

Adrian Cocosila

Pe aceeaşi temă

28 Noiembrie 2024

Vizualizari: 44056

Voteaza:

Parintele Arsenie Boca 5.00 / 5 din 5 voturi. 8 review utilizatori.

Comentarii (8)

  • Carmen LazarPostat la 2012-06-20 11:35

    Se scrie mult, parca din ce in ce mai mult, despre Parintele nostru Arsenie Boca. Si cu toate acestea, nu vedem inca recunoasterea explicita a sfinteniei sale de catre BOR si includerea sa in randul sfintilor romani. Nu-i nimic, mai asteptam. Exista insa riscul sa se cada in desuet cu atatea articolase, mai mult sau mai putin autentice, sau cu grade diferite de valoare crestina despre Sfantul Ardealului. Apoi, mai exista riscul profanarii lucrarii sale de catre bloggeri de tot soiul, veniti parca din neant... Si ar fi pacat...

  • Octavia GrozeaPostat la 2012-05-29 11:10

    Unul dintre cei mai mari duhovnici ai tuturor timpurilor, ce merita sa fie canonizat. Cu siguranta rugaciunile noastre catre acesta nu raman neascultate, pentru ca insusi parintele a zis ca dupa moarte, de dincolo ne v-a ajuta mai mult decat a facut in viata...Ne putem considera printre cei mai norocosi ( ca romani) avand-ul odata printre noi, in ortodoxia si calea noastra duhovniceasca. Un articol foarte frumos ce merita sa atraga toata atentia. Doamne ajuta!

  • Grigorie GrigPostat la 2011-12-12 11:18

    O, Doamne! Părinte ajută-ne că amărâţi suntem!

  • Cristina David Postat la 2011-11-29 07:47

    Este o rugaminte la care ma alatur din toata inima , aceea de a respecta si infatisa advarul atunci cand prezentam viata unui duhovnic atat de daruit cum a fost Parintele . Un alt mare duhovnic roman, parintele Teofil Paraian , care l-a cunoscut bine de tot a spus fara retinere si cu multa admiratie : " Pãrintele Arsenie Boca, cândva trãitor si în Mãnãstirea de la Sâmbãta, între 1939-1948, era un om cu o pregãtire multilateralã, deci nu numai cu pregãtire teologicã, ci si cu pregãtire de artã (a fãcut si scoala de Belle Arte dupã Teologie, si a fãcut si ceva cursuri de medicinã), un om cu cunostinte din diferite domenii, dar mai presus de toate un om dotat cu niste calitãti pe care dacã nu le ai, din culturã nu le poti avea. Toatã lumea stie cã cultura are rostul de a slefui pe om, de a-l cultiva. Dar cultura are limitele ei. Pe lângã culturã îti mai trebuie ceva. Pãrintele Arsenie, pe care ul îl consider a fi fost un geniu, avea deci pe lângã culturã si un «încã ceva». Oare ce intelegea parintele Teofil prin acel "inca ceva"? Intrebarea este desigur una retorica. Arhimandritul Teofil Pãrãian

  • LUCIAN PIRVUPostat la 2011-11-28 20:45

    Nu l-am cunoscut personal pe Parintele Arsenie, desi am trait 3 ani la Sibiu si am trecut prin Sambata de sus. Desi erau anii comunismului, a lasat in urma lui Lumina lui Dumnezeu, o lumina care o simteam, dar nu o puteam constientiza. Recent, am primit un CD cu cateva dintre invataturile lui, invataturi care mi-au cutremurat sufletul si acum mi-am dat seama prin cine venea acea Lumina a lui Dumnezeu. Abia acum constientizez ce putere raspandea in jurul lui parintele Arsenie prin ceea ce cuvanta - propovaduia Cuvantul lui Dumnezeu. Mi-as dori din suflet ca Dumnezeu sa-l ia in aproprierea LUI si sa ne trimita de acolo, de sus - din inaltul cerului Iubirea de care avem nevoie pentru EL. Parinte Arsenie - sfinteasca-se numele tau si sa ajungi safii un sfant pentru noi romanii.

  • costel popescu Postat la 2011-11-28 17:54

    Parintele Arsenie a fost o persoana care vedea pana in strafundurile sufletului. Sunt multe marturii in acest sens, amintesc doar de ce a afirmat parintele Pantelimon, duhovnic la Manastirea Ghighiu: "Parintele nu prea primea sa i se sarute mana. Totusi, unora le permitea. Si l-am intrebat: De ce pe unii din oamenii care vin ii lasati sa va sarute mana? Mi-a zis: Acestia ma vad pentru ultima oara. Erau din cei care se opuneau comunismului si care apoi au murit in munti si in inchisori". Din scrieri reiese ca si-a cunoscut si data mortii.

  • Margarita RotariPostat la 2011-11-28 16:45

    Despre părintele Arsenie am auzit pentru prima oară de la părintele Teofil aflîndu mă la Sîmbăta de Sus. Pentru mine, viata parintelui spiritual Arsenie Boca este o pagină din zbuciumata istorie a bisericii creştine sub guvernarea comunistă. Arsenie Boca este însuşi izvorul duhovnicesc din care s-ar cuveni sa ne potolim setea spirituală în numele iubirii faţă de Dumnezeu.Binecuvîntează-ne, Doamne, sa fim vrednici de a rosti sfinta rugaciune a acestui martir duhovnicesc.

  • Constantin BernathPostat la 2011-11-28 14:39

    Frate Cocosila, eu am vazut filmul american care a prezentat viata preotului Jerzy Popieluszko, care a fost ucis de doi securisti. Filmul l-am vazut in Germania unde locuiesc din anul 1988. Si Parintele Arsenie Boca, Sfantul Ardealului, la al carui mormant am fost in ultimii ani, de trei ori, a fost ucis de doi securisti in data de 28 noiembrie 1989, asa cum de fapt a fost profetia Cuviosiei Sale, prin care a aratat ca la o luna de la moartea sa, va deceda si Ceausescu. Pentru linistea acestui Sfant, este bine sa pastram adevarul despre moartea sa. Suntem mai prejos decat catolicii? Despre catolicism Parintele Boca a afirmat ca este o religie "aproape perfecta"! Sa dam Cezarului ce-i a Cezarului si sa respectam Dreapta Credinta, cea adevarata! Rog a se posta prezenta, in a se pune in lumina ADEVARUL.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE