Lepadarea de sine, imbogatire intru Dumnezeu

Lepadarea de sine, imbogatire intru Dumnezeu Mareste imaginea.

Mantuitorul atunci cand ne cheama la unirea cu El, nu ne constrange, ci ne lasa liberi, astfel incat de buna voie, omul sa raspunda acestei uniri. Important este ca omul sa-si doreasca unirea si Dumnezeu va iesi in intampinarea omului. Nu-l va lasa lipsit de ajutorul Sau.

Omul indepartat de Dumnezeu nu poate concepe ca o unire adevarata se poate petrece numai atunci cand a uitat de sine. Si fara uitarea si lepadarea de sine, el nu poate trai viata lui Dumnezeu.

Dar cand isi vine in fire, ajunge sa traiasca dupa cum ii cere Dumnezeu si cauta o lepadare totala de sine. Nu se mai poate multumi cu starea in care se afla si doreste sa o imbogateasca. De altfel, Biserica neincetat striga catre noi: "Vino asa cum esti, dar nu ramane asa cum esti!". Asadar, lepadarea de sine nu aduce nasterea unui om care nu a mai fost, ci nasterea din nou a aceluiasi subiect. Deci, lepadarea de sine nu inseamna desfiintarea de sine, ci lepadarea a tot ce este patimas in noi.

In Pateric, exista un fragment care exprima foarte bine in ce consta lepadarea de sine: "in orice loc vei merge, nu te numara pe tine". A nu te numara, nu inseamna a te pozitiona in spatele tuturor, ci mai degraba in a nu te vedea nici macar in acelasi rand cu ceilalti, ca nu cumva, socotind ca te-ai asezat la urma tuturor sa fii cu un pas inaintea vreunui semen de-al tau. Aceasta este lepadarea de sine: nu esec sau neimplinire, ci imbogatire intru Dumnezeu.

Adrian Cocosila
 

.
Pe aceeaşi temă

18 Septembrie 2020

Vizualizari: 1931

Voteaza:

5.00 / 5 din 1 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE