Lepadarea de sine

Lepadarea de sine Mareste imaginea.

Urmarea lui Hristos cere lepadarea de sine: "Daca voieste cineva sa vina dupa Mine, sa se lepede de sine, sa-si ia crucea si sa-Mi urmeze Mie". (Marcu 8, 34)

Nu putem deveni ucenici ai Sai, daca nu am murit pentru noi insine. E o moarte a omului cazut, a celui care nu mai este asa cum l-a adus Dumnezeu la existenta. Daca ne-am cerceta cu adevarat, am putea observa ca multe fapte din viata noastra sunt in afara voii lui Dumnezeu.

Dar pentru ca omul cazut este cel care traieste in noi si pe acesta il iubim, stapanirea e a lui.

Din acest motiv nu mai cautam sa vietuim dupa cum ne cere Dumnezeu. Nu mai stim de jertfire de sine pentru altii, ci doar de jertfirea altora pentru noi.

Pierdem din vedere ca nu e de ajuns sa traiesti, important este cum traiesti. Sa nu uitam ca atat Abel cat si Cain au adus jertfe lui Dumnezeu. Dar jertfa lui Cain nu a fost primita. Acest lucru inseamna ca nu orice fel de vietuire este bine placut Domnului.

Nu e usor sa te lepezi de relele din tine. Sunt persoane care pornesc pe acest drum al lepadarii de sine, dar dupa un timp renunta sa mai lupte. Ajung chiar la deznadejde. In astfel de momente trebuie inmultita rugaciunea. Si veti vedea ca Dumnezeu vine si desavarseste, ne scoate invingatori din lupta cu noi insine. Tot timpul trebuie sa avem in minte ca orice Ii cerem si este spre mantuirea noastra, ne va darui.

Sigur ca sunt si taine de nepatruns. Adica se poate intampla ca noi sa cerem cele spre mantuire si sa le primim dupa mult timp. Important este sa fim rabdatori. Dumnezeu poate intarzia, dar nu uita. Si nu intarzie din cauza neputintei, ci spre binele nostru.

Lepadarea de sine este daruirea deplina lui Dumnezeu. Datorita ei ajungem sa nu mai traim noua, ci exclusiv lui Dumnezeu. Prin aceasta lepadare ne umplem de viata lui Dumnezeu, viata cea adevarata.

Ori de cate ori vorbim de lepadarea de sine, sa nu credem ca vestim dedublarea noastra. Nu, fiindca ramanem tot noi, dar altfel. Biserica neincetat striga catre noi: "Vino asa cum esti, dar nu ramane asa cum esti!". Asadar lepadarea de sine nu aduce nasterea unui om care nu a mai fost, ci nasterea din nou a aceluiasi subiect.

Adrian Cocosila

.
Pe aceeaşi temă

20 Martie 2014

Vizualizari: 11454

Voteaza:

Lepadarea de sine 4.88 / 5 din 8 voturi. 7 review utilizatori.

Cuvinte cheie:

Lepadarea de sine

Comentarii (7)

 • Radu AlexandruPostat la 2015-03-13 10:34

  "Crestinismul nu se intemeiaza pe iubirea de sine, ci pe jertfa de sine".

 • Prenume NumePostat la 2015-03-13 10:25

  Felicitari, Adrian! Este unul dintre (daca nu cel mai...) bune articole scrise despre lepadarea de sine. Sa-ti ajute Dumnezeu sa traiesti dupa cum scrii!

 • Andrei PanaitPostat la 2014-09-05 14:59

  "A fi tu insuti" adica a nu minti, a nu cauta sa fi altcineva in ochii semenilor. Iar "a te lepada de tine" inseamna a nu te lauda cu realizarile tale, cu starea duhovniceasca la care ai ajuns. Afirmarea duce la cadere, in vreme ce smerenia la inaltare.

 • CARDOS CLAUDIUPostat la 2014-03-25 11:14

  Vedeti vreo legatura intre aceste doua comportamente "a fi tu insuti" cum ne este deseori recomandat, si "sa te lepezi de sine".

 • ceaus gicaPostat la 2014-03-21 17:26

  O virtute frumoasă şi întăritoare dar greu, foarte greu de dobândit şi mai ales de manifestat! Spune Mântuitorul Iisus Hristos, Lasaţi morţii cu morţii şi veniţi de-Mi urmaţi Mie.. Morţii...acei ce sunt lipsiţi de Dumnezeu, de Hristos.. Toate compromisurile făcute nu fac altceva decât să ne tragă în jos... Acceptarea iubirii ateilor este complicitate... Să-i iubim şi să ne rugăm pentru ei atât de mult încât şi ei să ajugă Acel Saul pe drumul Damascului,dar a le cânta în strună, a fi de accord cu faptele lor, a bârfi şi a judeca alături de ei aceasta este o nouă răstignire a Mântuitorului Iisus Hristos! Iubirea aproapelui, altruismul, iertarea, punerea în slujba iubitorilor de Hristos, împărtăşirea din Învăţăturile Lui Hristos, facerea de fapte bune acestea toate şi mai mult decât acestea ne vor ajuta ca şi aici în lume să putem învăţa, dobândi, manifesta LEPĂDAREA DE SINE căci NU VOIA MEA CI VOIA TA DOAMNE să se manifeste în tot ceeea ce spun,gandesc şi fac!Şi să nu uităm de ajutorul Prea Sfintei Maicuţe a Domnului, că din multe şi anevoioase încercări ne scoate! AMIN!

 • costel popescu Postat la 2014-03-20 23:22

  "Sa te lepezi de tine insuti!", adica: "Sa n-ai nimic comun cu tine insuti, ci sa te dai primejdiilor, muncilor; asa suflet sa ai, ca si cum n-ai suferi tu acestea, ci altul!" Sfantul Ioan Gura de Aur

 • Florian PfeifferPostat la 2014-03-20 13:35

  Frumoasa vorba "Vino asa cum esti, dar nu ramane asa cum esti!" ; ar insemna sa venim fiecare rusinati cu haina sufletului murdarita si ponosita de trecut , sa o lasam la scaunul Spovedaniei de fapt la picioarele Mantuitorului , si prin iertarea primita de la Iisus ,sa ne impartasim de El si sa ne imbracam in haina noua, curata si sa facem mai departe voia Celui ce ne-a dat-o caci datori suntem Celui ce toate ni le iarta . Amin

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE