
Conceptul de medicină creştină are un sistem propriu de principii şi valori. In cadrul lui, medicul foloseşte atât metode specifice de vindecare, cât şi unele metode comune cu medicina laică.
Medicina laică (zisă şi ştiinţifică) este un sistem ne-religios, în care principiile şi normele dogmatice şi morale religioase sunt neglijate; medicina laică are totuşi un simulacru de reguli etice, foarte fragile, schimbătoare de la o epocă la alta.
Medicul creştin - însuşindu-şi în mod firesc conceptul de medicină creştină - trece prin filtrul acestui concept orice criteriu diagnostic, orice gest terapeutic, orice aplicaţie a unei noi descoperiri.
Pentru conceptul de medicină creştină este inacceptabil, ba chiar păcat, să practice acte medicale care pentru medicina oficială par fireşti: avortul, planning-ul familial, experienţe pe embrion, eutanasie etc.
Practica medicală oficială este susţinută de legi ale societăţii civile, care exprimă ateismul sau indiferentismul religios cu care sunt redactate.
Conceptul de medicină creştină este întemeiat pe Sfânta Scriptură şi pe Sfânta Tradiţie a Bisericii.
Cele două milenii de istorie vie a Bisericii au demonstrat valabilitatea şi valoarea preceptelor biblice ale medicinei creştine şi au îmbogăţit Sfânta Tradiţie.
Spitalul creştin este o instituţie care aplică principiile conceptului de medicină creştină. Aici sunt primiţi toţi cei care bat la poarta spitalului: creştini, atei. eretici, păgâni, prieteni şi vrăjmaşi ai Bisericii. Ostenitorii spitalului lucrează pentru vindecarea trupului şi sufletului lor. Ei lucrează în numele Mântuitorului, în numele Bisericii.
Spitalul creştin nu permite şi nu promovează acel act medical care lezează integritatea anatomică şi spirituală a fiinţei umane.
Evoluţia sufletului bolnavului nu este indiferentă, ba chiar este, în fond, centrul de greutate care măsoară eficienţa îngrijirilor într-un spital creştin.
Spitalele laice acordă o oarecare asistenţă spirituală, în sensul că undeva, în spital, există o încăpere în care reprezentanţii diferitelor religii şi confesiuni vin pe rând şi - la cererea bolnavilor - acordă un sfat sau o încurajare.
Spitalul creştin are în centru altarul. în jurul căruia medici, preoţi şi bolnavi descoperă sensul suferinţei şi viaţa în Hristos.
Asistenţa medicală laică îşi raportează toate succesele şi eşecurile la viaţa în trup, la viaţa aceasta.
Spitalul creştin acordă o asistenţă legată indisolubil, axiomatic chiar, de şansele mântuirii... Căci trupul este vindecabil sau nevindecabil, dar sufletul este întotdeauna vindecabil.
Fragment din cartea "Spitatul crestin", Editura Christiana
Cumpara cartea "Spitalul crestin"
-
Piste false in bioetica moderna
Publicat in : Morala
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.