
Sfânta Arghira este cintita pe 30 aprilie - Asia Mica şi Constantinopol, începutul sec. al XVIll-lea
Născută în 1688 din părinţi credincioşi, Gheorghe şi Sosani, Arghira era o fecioară răvăşitor de frumoasă din Prusa (Brusa), din nord-vestul Asiei Mici. Iar prin vieţuirea ei cucernică era frumoasă şi pe dinlăuntru. In jurul vârstei de 17 ani, s-a măritat cu un bun creştin din ţinutul natal.
Ea şi soţul ei s-au mutat într-o nouă regiune, unde un oarecare turc înstărit i-a remarcat frumuseţea deosebită. Copleşit de o poftă arzătoare, a încercat s-o înduplece să se convertească la Islam şi să se mărite cu el. Atunci când ea a refuzat ferm toate avansurile sale, insistând să rămână credincioasă atât soţului ei, cât şi lui Hristos, turcul a ponegrit-o înaintea judecătorului turc local, pretinzând că ea s-ar fi arătat dispusă să se convertească la islamism.
Chiar dacă ea a tăgăduit vehement acuzaţia, judecătorul a dat ordin să fie întemniţată. Soţul ei, crezând că oficialii din Constantinopol ar putea judeca acest caz într-un mod mai favorabil, a reuşit să obţină ca judecata să fie mutată în cetatea de scaun. Insă turcul cel desfrânat a apărut şi acolo, repetându-şi mărturiile cele mincinoase. Arghira şi-a vădit din nou cu vitejie credinţa ei tare în Hristos, tăgăduind că ar fi lăsat vreodată să se înţeleagă că ar putea să se întoarcă împotriva Domnului ei.
Deci a fost bătută, din porunca judecătorului, şi din nou întemniţată. In următorii şaptesprezece ani, tânăra femeie nevinovată a fost mereu întrebată de judecător, bătută şi întemniţată. Iar în închisoare a fost mereu hărţuită de turcoaicele osândite acolo.
Cum a răspuns Arghira, care era cu desăvârşire nevinovată, acestor chinuri neaşteptate şi nemeritate? Nu numai că a purtat acest necaz cu măreţie şi răbdare, ci s-a dat pe sine la post şi la rugăciune, îmbărbătând şi pe alte creştine ce erau în aceeaşi temniţă. Viata ei zice: „Inima fericitei Arghira s-a umplut de necuprinsă bucurie şi de o asemenea recunoştinţă, căci fusese întemniţată pentru Hristos, încât socotea că neajunsurile îi erau înlesniri."
După şaptesprezece ani, pe când se afla încă în închisoare, fericita Arghira a simţit că sfârşitul luptelor ei pământeşti era aproape, însetând să primească Sfânta împărtăşanie înainte de a muri, a putut să rânduiască să i-o aducă cineva. Pentru că acest lucru trebuia făcut în taină, un stareţ creştin i-a adus Euharistia ascunsă într-un strugure. Astfel întărită, ea şi-a dat sufletul în mâinile Domnului în ziua următoare.
După cei mai mulţi specialişti, Sfânta Arghira a murit în data de 5 aprilie 17212. Este socotită a fi o martiră pentru credinţă şi pentru curăţia căsătoriei. Este cinstită de unii ca sfântă patroană a căsătoriei. La patru ani de la moartea Sfintei Arghira, sfântul ei trup a fost aflat întreg şi nestricat, răspândind o mireasmă neasemuit de plăcută - care i-a umplut pe creştini de o bucurie de negrăit. în acea zi, 30 aprilie 1725, patriarhul Constantinopolului însuşi a mutat moaştele ei minunate la Biserica Sfintei Parascheva din acel oraş, unde sunt cinstite de către credincioşi până în ziua de astăzi.
Cu câţiva ani în urmă, oamenii din satul Panagiouda de pe insula Lesbos au clădit o nouă capelă închinată Sfintei Arghira, când un preot al locului, părintele Theologos Sakales, a avut un vis în care i s-a arătat sfânta. „Când vei face icoana pentru capela mea, i-a spus ea, nu o face ca pe aceasta de aici, ci zugrăveşte-mă ţinând coroanele de
nuntă." Astfel, ea este reprezentată cu crucea de martir într-o mână şi cu două coroane florale de nuntă (în stilul grecesc) în cealaltă.
Tropar, Glasul al IV-lea
Prin chinurile tale i-ai ruşinat pe tirani, tu, cea modestă, luminând în chip strălucit, o, mult-pătimitoare, tare ca diamantul. Slăvită martiră a lui Hristos, în luptele tale dragoste şi râvnă şi dor nestins pentru Hristos Mântuitorul ai arătat. Pentru aceasta, o, Arghira, după vrednicie El te-a preaslăvit.
Fragment din cartea "CĂSĂTORIA, CALE SPRE SFINŢENIE. VIEŢILE SFINŢILOR CĂSĂTORIŢI", Editura Sophia
Cumpara cartea "CĂSĂTORIA, CALE SPRE SFINŢENIE. VIEŢILE SFINŢILOR CĂSĂTORIŢI"
-
Sfanta Arghira
Publicat in : Vietile sfintilor
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.