Sfantul Iustin

Sfantul Iustin Mareste imaginea.

Luna Iunie

In ziua intai: pomenirea Sfantului Mucenic Iustin Filozoful (167)

Sfantul Iustin era din Flavia Neapolis, vechiul Sihem, din Samaria. Era pagan de neam, nascut in inima Palestinei si a trait pe vremea imparatului filozof Marcu-Aureliu (161-180).

Inca de tanar,a simtit chemare pentru filozofie,dorind a cunoaste adevarul asupra vietii si asupra lui Dumnezeu.Aceasta avea sa-l duca pana la Hristos.Viata lui a fost o lunga cautare a Adevarului.In cautarea lui,Sfantul Iustin s-a facut,rand pe rand,ucenicul unui dascal stoic,mai apoi,ucenic al uneia aristotelic,pe urma,al unui pitagorean, pe care l-a parasit repede,pentru unul platonician.Nadajduia,de la toti, sa poata afla pe Dumnezeu,Adevarul.Odata,retras in liniste si plimbandu-se pe malul marii,a intalnit un batran necunoscut,care l-a scos din inselare. A ramas uimit cand batranul l-a indemnat sa cerceteze cartile Proorocilor si sa se roage,ca sa i se deschida portile vietii.Pe drumul aratat de batran ,pe care nu l-a mai vazut niciodata,Sfantul Iustin s-a incredintat ca numai filozofia crestina este singura filozofie de folos si s-a facut crestin. Ca urmare,dupa botez,n-a mai lepadat,toata viata lui,haina de filozof;dimpotriva,a deschis,la Roma, o scoala de ucenici,facandu-se apostol al noii filozofii. A calatorit si la Efes,in Asia,in slujba aceluiasi apostolat,avand loc,acolo,convorbirea lui cu iudeul Trifon,de unde s-a intors la Roma. De aici,Sfantul Iustin a trimis imparatului-filozof Marcu-Aureliu,prima lui aparare a crestinilor.

Scrierile Sfantului Iustin sunt numeroase,multe s-au pierdut.Nu ne-au mai ramas decat cele doua aparari (Apologii) ale crestinilor ,dovedind imparatului si senatului roman nevinovatia crestinului,precum si Dialogul cu Trifon iudeul,adeverind ca Hristos este Fiul lui Dumnezeu si Mesia.

Sfantul Iustin a aratat ca filozofii pagani au cunoscut,si ei,pe Dumnezeul cel adevarat,pe de-o parte,prin Scriptura lui Moise, pe de alta parte , prin lucrarea in lume a Logosului.

Sfantul Iustin a fost prins, fiind parat de un filozof,anume Crescent cinicul.Actele Judecatii lui ni s-au pastrat. Adus in fata lui Rusticus,dregatorul din Roma,Sfantul Iustin a inteles ca,de acum,nu mai era vorba sa lamureasca pe cineva,ci de a marturisi. La judecata a fost intrebat: "Cu ce stiinta te indeletnicesti tu?" Raspunsul lui a fost :"Am studiat toate stiintele. Am sfarsit prin a ma lipi de invatatura cea dreapta,a crestinilor."

A fost osandit sa fie biciuit si sa i se taie capul.Sfantul Iustin n-a murit;era inconjurat de sase din ucenicii sai.

 

Georgiana Daniela Barbu

Despre autor

Georgiana Daniela Barbu sora crestina Georgiana Daniela Barbu

Colaborator
3 articole postate
Publica din 12 Septembrie 2010

14 Septembrie 2010

Vizualizari: 1185

Voteaza:

Sfantul Iustin 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE