Sfantul Prooroc Ilie

Sfantul Prooroc Ilie Mareste imaginea.


Sfantul Prooroc Ilie 

 

Mantuitorul ne-a spus ca "Ioan Botezatorul este Ilie proorocul, cel ce va sa vina", ca sa ne arate ca "amandoi sunt inaintemergatori": unul pana la iesirea lui Hristos la propovaduire, altul inainte ca sa vina la judecata cea de apoi. 
 

Activitatea Sfantului Ilie s-a desfasurat in regatul Israel din Samaria. Inca din secolul al IX-lea si continuand in al VIII-lea, i.d.Hr., regii lui Israel au imprumutat de la pagani cultul zeului Baal si al zeitei Astarte.


In aceste imprejurari, ca sa nasca pocainta in neamul sau si sa-i faca pe regi sa paraseasca inchinarea la idoli, Sfantul Ilie se roaga  lui Dumnezeu,  si nu va mai ploua trei ani si sase luni. Este trimis de Dumnezeu la Ahab sa-i vesteasca acestuia marea seceta. Regele, in loc sa se pocaiasca, va cauta sa-l ucida pe Sfantul Ilie. Este ascuns de Dumnezeu intr-o pesera, langa un parau, si hranit de un corb. Dupa un timp Sfantul Ilie ajunge la o vaduva din Sarepta Sidonului - in sudul Libanului de astazi, unde va face o minune - il va invia pe fiul acesteia si ii va inmulti faina si uleiul.

 

Spre sfarsitul anilor de seceta, Dumnezeu il trimite pe Sfantul Ilie la regele Ahab ca sa-i descopere acestuia ca suferintele si tulburarea din popor, sunt cauzate de inchinarea la idoli.

Pentru cunosterea adevaratului Dumnezeu, Sfantul Ilie ii propune imparatului sa se ridice un jertfelnic si sa se roage mai intai proorocii lui Baal, apoi el lui Dumnezeu.

 

Si la rugaciunea carora se va cobori foc din cer ca sa mistuie jertfa, acela este adevaratul Dumnezeu.

 

Regele, fara stirea Izabelei, a adunat pe munte tot poporul, sfetnicii si proorocii cu slujitorii idolilor. Acestia s-au rugat, dar „a ramas surd” Dumnezeul lor, pentru ca nu exista. Spre seara s-a rugat si Sfantul Ilie si Dumnezeu a trimis foc din cer si a ars totul, uscand si apa din santurile dimprejur. Multimile suferinde au cazut cu fata la pamant, s-au cait de pacatele facute, si i-au ucis pe proorocii si slujitorii zeilor.

 

Sfantul Ilie merge spre muntele Hebron, pentru a scapa de furia Izabelei care dorea sa-l ucida. Aici se ascunde intr-o pestera, se plange lui Dumnezeu de faradelegile poporului Israel, de omorarea proorocilor lui Israel, de daramarea templelor. Dumnezeu i se arata in adiere linistita. Ii spune ca mai sunt 7000 de barbati care nu si-au plecat genunchii inaintea lui Baal si ca trebuie sa mearga la Damasc si sa unga un alt rege, iar in locul lui sa-l unga pe Elisei ca prooroc. Sfantul Ilie dupa ce va implini cele poruncite de Dumnezeu, va merege si va  vesti moarte regelui Ahab. 

 

Dumnezeu ii descopera trecerea lui la cele de sus. Trecerea se va face cu ajutorul unui car de foc. Sfantul Ilie a fost rapit cu trupul la cer asemenea lui, Enoh. Atat Ilie cat si Enoh vor veni inainte de sfarsitul lumii, vor propovadui pe adevaratul Dumnezeu si il vor desoperi oamenilor pe Antihrist. Vor fi martirizati si astfel vor primi si ei moartea trupeasca.

 

Cinstea deosebita de care s-a bucurat Sfantul Ilie inaintea lui Dumnezeu, se vede din aratarea sa pe muntele Taborului alaturi de Moise, atunci cand Mantuitorul s-a schimbat la Fata inaintea ucenicilor Lui. Moise si Ilie au fost de fata langa Domnul in slava, primul ca primitorul si datatorul Legii, al doilea ca cel mai neinfricat luptator impotriva dusmanilor lui Dumnezeu.  

Acatistul Sfantului Ilie

Sfantul Ilie - obiceiuri si traditii


 

19 Iulie 2010

Vizualizari: 3996

Voteaza:

Sfantul Prooroc Ilie 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE