Speranta

Speranta Mareste imaginea.

Deseori vedem speranta ca pe o luminita la capatul unui tunel, atunci cand suntem deznadajduiti si suntem testati in credinta. Insa pentru cei puternici, care nu neaga darnicia lui Dumnezeu nici in momentele dificile, drumul in viata nu se ingusteaza, de cele mai multe ori, si ramane larg si incapator, iar lumina este mereu puternica si ii acopera.

Pentru acestia, Dumnezeu este o "stanca", iar credinta nu se clinteste din sufletele lor indiferente de situatie. Asa cum spun psalmii, si atunci cand suntem intristati, trebuie sa ne aducem aminte de speranta pe care ne-o ofera Dumnezeu.

"De aceea, zic lui Dumnezeu, Stanca mea: ''Pentru ce ma uiti? Pentru ce trebuie sa umblu plin de intristare, sub apasarea vrajmasului?'' Parca mi se sfarama oasele cu sabia cand ma batjocoresc vrajmasii mei, si-mi zic neincetat: ''Unde este Dumnezeul tau?'' Pentru ce te mahnesti, suflete, si gemi inauntrul meu? Nadajduieste in Dumnezeu, caci iarasi Il voi lauda; El este mantuirea mea si Dumnezeul meu." (Psalmii 42:9-11)

Atunci cand Dumnezeu ii spune lui Iacov sa nu se teama, ii aminteste ca ii va oferi mereu sprijin si ca nu il va parasi, indiferent de situatie. Trebuie sa ne amintim, in vremuri de restriste, aceste vorbe, pentru ca ceea ce ne supara este trecator, si toate necazurile din lume pot fi, intr-un final, depasite cu ajutorul credintei si a tariei sufletesti. Sa avem deci, intr-un colt al mintii, sapate aceste cuvinte:

"Nu te teme, caci Eu sunt cu tine; nu te uita cu ingrijorare, caci Eu sunt Dumnezeul tau; Eu te intaresc, tot Eu iti vin in ajutor. Eu te sprijinesc cu dreapta Mea biruitoare. Iata, infruntati, si acoperiti de rusine, vor fi toti cei ce sunt maniati pe tine; vor fi nimiciti si vor pieri, cei ce ti se impotrivesc. Ii vei cauta, si nu-i vei mai gasi, pe cei ce se certau cu tine; vor fi nimiciti, vor fi pierduti cei ce se razboiau cu tine. Caci Eu sunt Domnul, Dumnezeul tau, care te iau de mana dreapta si-ti zic: "Nu te teme de nimic, Eu iti vin in ajutor!" (Isaia 41:10-13)

Cum spera crestinii

Speranta crestinului nu este insa o miniciuna spusa celor slabi: nu speram ca o sa castigam la loterie, pentru a nu munci toata viata, nu speram ca un bogat sa ne dea atunci cand suntem saraci, nu speram ca vom fi tratati cu respect cand nu am facut nimic pentru a-l castiga, nu speram sa ne aduca cineva pacea, cand noi planuim sa omoram adversarul, pentru a castiga razboiul.

Speram de multe ori astfel de lucruri, crezand ca ceva sau cineva ne asteapta la finalul unui tunel pe care singuri l-am sapat in intuneric, in loc sa ne ducem viata in lumina. Speranta despre care se vorbeste in Biblie, speranta despre care ne vorbeste Iisus, este cea care ajuta pe cei merituosi, aflati la ananghie.

"Suntem incoltiti in toate chipurile, dar nu la stramtoare; in grea cumpana, dar nu deznadajduiti; prigoniti, dar nu parasiti; trantiti jos, dar nu omorati. Purtam intotdeauna cu noi, in trupul nostru, omorarea Domnului Iisus, pentru ca si viata lui Iisus sa se arate in trupul nostru." (Corinteni 4:8-10)

Cei cu credinta pot vedea, de cele mai multe ori, ca si in cele mai grele vremuri, asa-zisul tunel din care credem ca trebuie sa iesim nu este decat o oportunitate de a ne arata puterea si meritul in fata divinitatii. Atunci cand credem ca am esuat, in demersul pe care ni l-am propus, nu trebuie decat sa ne aducem aminte ca singurul esec este acela de a uita ca suntem iubiti de Dumnezeu.

"Ba mai mult, ne bucuram chiar si in necazurile noastre; caci stim ca necazul aduce rabdare, rabdarea aduce biruinta in incercare, iar biruinta aceasta aduce nadejdea. Insa nadejdea aceasta nu inseala, pentru ca dragostea lui Dumnezeu a fost turnata in inimile noastre prin Duhul Sfant, care ne-a fost dat." (Romani 5:3-5)

Livia Popescu


 

Despre autor

Livia Popescu Livia Popescu

Senior editor
33 articole postate
Publica din 01 Ianuarie 2010

Pe aceeaşi temă

03 August 2012

Vizualizari: 1564

Voteaza:

Speranta 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE