
Autismul nu este caracterizat doar printr‑o închidere în sine, ci şi prin ceea ce explică această închidere în sine, şi anume teama vecină cu panica de întâlnirea concretă cu celălalt. La omul conectat, putem vorbi de un dublu autism.
Primul îl instituie, pe de o parte, separarea de celălalt, izolarea şi închiderea în sine pe care le implică folosirea noilor media, iar pe de altă parte, dificultatea de a merge cu curaj în întâmpinarea lor, de a se afla, adică, în însăşi prezenţa lor, în deplina lor realitate trupească, şi de a stabili cu ei o legătură faţă către faţă; aceasta pentru că noile media, după cum am văzut, stabilesc o stare de distanţare chiar în momentul în care par că desfiinţează distanţele.
Al doilea îl instituie faptul că omul modern se foloseşte de comunicare mai puţin ca de un mijloc de a se îndrepta către ceilalţi, şi mai mult ca de un mijloc de a se îndrepta către sine folosindu‑se de ceilalţi. Pentru mulţi, Facebook nu este decât un mijloc de măsurare, prin numărul de like‑uri primite, a stimei pe care o au faţă de ei ceilalţi, iar Twitter, un instrument de evaluare a numărului de followers. Ele sunt, de asemenea, mijloace de a te expune şi a te pune în valoare în ochii celorlalţi. Noile media nu sunt adesea decât oglinzi ale propriului eu.
Este de asemenea interesant să notăm că forumurile de discuţii adeseori sunt mai puţin cu adevărat mijloace de a purta discuţii, cât un mijloc de a‑ţi pune în valoare propriile idei sau chiar simpla prezenţă (multe intervenţii nu sunt decât replici sau pur şi simplu vorbărie goală). Astfel, Michel Béra şi Éric Mechoulan constată că: „Departe de a conduce către atenţia faţă de celălalt, departe de a deprinde cu ascultarea celuilalt, grupul de discuţii în reţea, fiind un grup «virtual», permite ceea ce realitatea interzice: să vorbească toţi în acelaşi timp fără să acorde vreo atenţie vorbelor celuilalt şi fără ca cineva să fie nevoit să‑şi încheie cuvântul.”1
Jean Claude-Larchet
Fragment din cartea "Captivi in internet", Editura Sophia
Cumpara cartea "Captivi in internet"
Nota:
1 La Machine Internet, Éditions Odile Jacob, Paris, 1999, p. 154
-
Tulburarea deficitului de atentie/hiperactivitatii si autismul
Publicat in : Sanatate si stiinta -
Microorganismele care ne ajuta sa fim sanatosi
Publicat in : Sanatate si stiinta
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.