Un gand inainte de gand

Un gand inainte de gand Mareste imaginea.

De cele mai multe ori cunostintele noastre despre ingeri se rezuma la imaginea lor iconografica, de fiinte inaripate care fie apar in jurul Tronului divin, fie in diferite ipostaze pe langa vreun personaj sfant, fara sa intelegem ca ei sunt fapturi spirituale avansate, care implinesc anumite lucrari din insarcinarea lui Dumnezeu si care au multa si directa-chiar daca nevazuta - legatura cu noi.

Ingerii. Agentii secreti ai lui Dumnezeu, sunt, poate, cei mai trecuti in anonimat slujitori ai Tatalui Ceresc. De catre noi, desigur, fiindca, ne-am obisnuit sa rezumam credinta noastra la Tatal, la Fiul, eventual la Sfantul Duh, uneori la Maica Domnului si cateodata la sfinti.

Teologia noastra de credinciosi obisnuiti este sumara,poate un pic superficiala, iar relatia nostra cu lumea sfinteniei se reduce la cateva rugaciuni, la participarea la slujbe, in cazul celor mai inaintati in credinta, si la tinerea praznicilor mai insemnate, dar nu stim prea multe despre nimic anume si cu atat mai putin despre ingeri.

Dupa Sfanta traditie a Bisericii lui Hristos, ingerul pazitor se da omului la Sfantul Botez. Acest lucru se poate intelege din rugaciunea a cincea de la facerea catehumenului, unde, printe altele, se zice asa: "Insoteste-i viata lui cu inger de lumina, ca sa-l izbaveasca pe el de toata bantuiala potrivnicului, de intampinarea celui viclean, de demonul cel de amiaza si de naluciri rele.” Pe langa ingerul pazitor, Dumnezeu trimite omului si alti ingeri spre a-l ajuta, a-l indrepta si a-l mangaia in ispitele si incercarile luptelor duhovnicesti prin care trece el in acest veac. Preabunul Dumnezeu ne randuieste noua ingeri pazitori nu numai la Sfantul Botez, ci si in toata viata, ajutand pe cei drepti pe calea mantuirii.

Menirea ingerului pazitor este de a-l pazi pe credincios in chip nevazut de ispitele diavolului, de caderi in tot felul de pacate, de a-l calauzi pe calea Bisericii, a pocaintei si a rugaciunii.

De a-l mangaia in necazurile vietii si de a-l indemna prin gand la toata faptura buna.Este un gand inainte de gand.

ingerul pazitor este dat de Dumnezeu omului si spre pazirea trupului si a sufletului sau. El niciodata nu doarme, dupa cuvantul psalmistului:” Nici sa dormiteze cel ce te pazeste.” (Psalm 120,3)

ingerul pazitor apara sufletul cel incredintat lui in vreme de ispita, daca are credinta si frica de Dumnezeu,dupa spusa aceluiasi imparat si prooroc: ”Tabara-va ingerul Domnului imprejurul celor ce se tem de dansul” (Psalm 33,9).

Ingerul pazitor slujeste la mantuirea omului; scapa pe om in vreme de primejdie; este duh slujitor al lui Dumnezeu spre pazirea oamenilor. (Luca 16, 22; Evrei 1, 7)

Ingerul pazitor sta de-a dreapta lui si il povatuieste spre tot lucrul placut lui Dumnezeu. El scrie cu de-amanuntul,una cate una, toate faptele bune pe care omul le face in viata si pe care i le va prezenta in ceasul judecatii,cand cartile se vor deschide.

Dar, crestinul are si un inger rau care scrie si el, amanuntit, tot pacatul pe care il face omul in viata,pana-n clipa mortii. Scopul ingerului rau este de a-l ispiti intotdeauna si a-l indemna la pacat, cu gandul, cu imaginatia, cu simturile, cu cuvantul, cu fapta, cu trupul si cu sufletul. Daca omul il asculta, se invoieste la pacat si chiar il savarseste. Diavolul scrie orice gand,orice cuvant sau orice fapta rea facuta in viata de care va da socoteala la judecata daca nu a fost dezlegat de pacate prin spovedanie si pocainta...
Cand crestinul pacatuieste cu voia sa,ingerul pazitor se indeparteaza de la el. Si daca pacatul alunga de la om binecuvantarea lui Dumnezeu,apoi, cum va sta ingerul Domnului langa cel ce lucreaza pacatul? Si daca Sfantul Duh este maniat si suparat pe cei neascultatori si rai, cum nu se va supara si ingerul Domnului cel curat si sfant pe cel ce face pacate?

Asadar,ingerul pazitor,randuit de Dumnezeu fiecarui crestin,uraste pacatul. Pacatul ucide sufletul se se departeaza de la cei ce lucreaza faradelegea.Dar, iarasi se intoarce si ajuta pe omul pacatos cand acesta vine la pocainta cu lacrimi si cu durere in inima ptr cele facute.

”Caci bucurie se face in cer pentru un pacatos care vine la pocainta.” (Luca 15, 7-10) deoarece Dumnezeu voieste ca toti oamenii sa se mantuiasca si sa vina la cunostinta adevarului.

Cand omul face rele,intristeaza si departeaza de la sine pe Duhul Sfant si pe ingerul pazitor, iar in locul lui se apropie de om diavolul si duhul cel rau. Si aceasta lupta se da in inima si in mintea omului in orice clipa,pana la sfarsitul vietii lui.

Cu grija trebuie sa invatam sa ne cunoastem ingerul bun ca sa putem sa il avem atunci dupa cuviinta alaturi impotriva celui rau. Noi gresim amarnic atunci cand il tinel pe ingerul nostru bun intr-un nemeritat anonimat prin ignoranta noastra, facand astfel jocul celui rau, care se foloseste de anonimat pentru a-si insinua ticalosiile.

 

Florentina

Despre autor

andriesei florentina andriesei florentina

Colaborator
44 articole postate
Publica din 30 Decembrie 2010

01 August 2012

Vizualizari: 1089

Voteaza:

Un gand inainte de gand 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE