Vascul - Poate fi si norocos, dar e sigur si sanatos!

Vascul - Poate fi si norocos, dar e sigur si sanatos! Mareste imaginea.

Vascul


        Vascul este folosit indeobste ca ornament vegetal. Exista credinta ca ramurile de vasc atarnate in casa pe durata sarbatorilor de iarna (de la Craciun pana la Anul Nou) aduc noroc si belsug, ba chiar alunga duhurile rele. Se stie mai putin ca vascul are si virtuti tamaduitoare, fiind des intrebuintat in medicina traditionala.

 

Vascul (Viscum album), specie semiparazita de arbori, verde si peste iarna, inalta pana la 60 de cm, creste pe aproape toate speciile de foioase, mai rar pe conifere sau pe pomi fructiferi (mar, par, prun, cires). Se recolteaza iarna, deoarece se distinge mai usor din coroana arborilor.

 Este un leac foarte vechi, hipotensor, vasodilatator, antispasmodic, recomandat in tratarea hipertensiunii arteriale, arterosclerozei, tulburarilor circulatorii, astmului, tusei convulsive sau migrenelor (legate de cresterea tensiunii).


Foile de vasc se usuca si se piseaza, iar din aceasta pubere se ia 1 gram, pana la 1 gram si jumatate pe zi (cam 2 varfuri de cutit). Se poate face si un vin de vasc (40 g de vasc proaspat la 1 litru de vin alb), din care se beau 100 g pe zi. Vascul este contraindicat persoanelor care au suferit accidente vasculare sau cu tulburari ale ritmului cardiac.

.

09 Octombrie 2007

Vizualizari: 5595

Voteaza:

Vascul - Poate fi si norocos, dar e sigur si sanatos! 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE