Date istorice

Date istorice Mareste imaginea.

Date istorice

 

China a ramas multa vreme izolata de restul continentului asiatic si al lumii datorita muntilor din vest si prin faimosul zid chinezesc, construit de imparatii din dinastia Cin pentru a feri tara de incursiunile hunilor nomazi. Din cauza acestei izolari, informatiile europenilor asupra civilizatiei chineze au fost multa vreme nesigure si contradictorii.

 

In ceea ce priveste originea antropologica a chinezilor, au fost parasite vechile teorii intemeiate mai ales pe filologie si etnografie dupa care chinezii ar fi venit din afara, la inceputul sau in cursul mileniului al III-lea i. Hr.

 

In privinta vechii civilizatii chineze, desi istoria sigura a acestei civilizatii incepe abia de prin secolul al Xll-lea sau al Xl-lea i. Hr., epoca de la care au ramas primele docu­mente scrise, totusi la aceasta data poporul chinez apare ca o organizatie politica bine stabilita.

 

Principalele documente pentru cunoasterea vechii religii chineze sunt cele cinci  carti canonice, cele cinci tin. Dintre acestea, primele patru au fost compilate de Confucius dupa codici mai vechi si a cincea se pretinde ca a fost scrisa de el insusi. Aceste carti nu sunt totusi socotite ca inspirate si au un continut foarte variat.

 

Astfel, Ii-tin ("Cartea schimbarilor"), prima dintre cele cinci tin, este o carte cu caracter divinatoriu, un fel de manual de ghicitorie. Cuprinsul cartii este obscur si consta din interpretarile date unui numar de 64 de figuri formate din diversele combinatii ale urmatoarelor opt trigrame.

 

Su-tin ("Cartea documentelor") in ea se cuprind, sub forma istorica, proclamatii si cuvantari atribuite suveranilor si ministrilor acestora incepand din epoca legendarului imparat Yao (2 357 - 2 258 i. Hr).

 

Si-tin ("Cartea poeziilor") este o culegere de 305 mici poezii si cantece probabil din secolul al VII-lea i. Hr., alese de Confucius. 

 

Li-ti ("Codicele ceremoniilor"), carte care cuprinde, in 48 de capitole, protocoalele ceremoniilor de rigoare in toate imprejurarile: politice, sociale, religioase, familiale. Se stie cat de mult tin chinezii la politete si la implinirea exacta a formelor protocolare, pe care le considera ca o mostenire sacra de la stramosi. Esentialului aceasta carte este comportarea cuviincioasa in toate imprejurarile!

 

Ciun-tieu ("Primavara si toamna"), ultima dintre cele cinci tin, este o cronica a principatului Lu, patria lui Confucius, si cuprinde intamplarile petrecute intre anii 722 si 494 i. Hr. Redactarea cartii este atribuita, cum am spus, lui Confucius. Nu are in ea nimic religios.

 

Pe linga aceste cinci carti canonice, chinezii au in mare cinste cele patru su, carti care ne informeaza mai mult decat primele cinci asupra doctrinei lui Confucius. Acestea sunt: Lun-ii ("Convorbiri"), care cuprinde convorbirile lui Confucius cu discipolii sai; Ciun-ian ("Calea de mijloc"), scriere atribuita de traditie unui nepot al lui Confucius, Kong Ki, si cuprinzind invatatura maestrului; Tai-hio ("Marea invatatura"), carte care cuprinde expunerea filosofica a invataturii confuciene; Men-tzi, invatatura lui Mencius, cel mai de seama discipol al lui Confucius, care a trait intre anii 372 si 289 i. Hr.

 

Trebuie sa amintim, printre izvoarele pentru cunoasterea religiei chineze, si cartea numita Hiao-tin ("Cartea despre pietatea filiala"), scrisa in forma unui dialog intre Confucius si un discipol al sau, si Su-li, carte care descrie cu amanunte organizatia rituala a administratiei de stat.

 

Pe aceeaşi temă

20 Iulie 2012

Vizualizari: 5054

Voteaza:

Date istorice 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE