Paleolitic

Paleolitic Mareste imaginea.

 

Paleolitic

 

a) Paleoliticul inferior (peste 1 000 000-100 000).

Plecandu-se de la faptul ca cele mai vechi resturi omenesti descoperite pana acum sunt aproape numai resturi de cranii si tinandu-se seama si de faptul ca la civilizatiile rudimentare de astazi exista obiceiul sa se pastreze craniile stramosilor, socotite ca fiind inzestrate cu puternice calitati magice, s-a tras concluzia ca in paleoliticul inferior ar fi existat un "cult al craniilor".

 

b)  Paleoliticul mijlociu (100 000-35 000).

Specialistii afirma ca in aceasta perioada exista indicii despre existenta unor reprezentari de ordin religios. De exemplu, prof. K. Horedt este de parere ca gramezile de oase de ursi descoperite in diferite pesteri si asezate intr-o anumita   ordine  nu pot  fi  altfel  explicate decat ca  "ofrande in  cadrul unor practici rituale". Un alt cercetator considera ca este vorba de cultul unui zeu al animalelor, care, pe de o parte, ajuta pe vanatori aducandu-le izbanda, pe de alta parte, reinnoieste necontenit specia de animale respectiva.

 

c)  Paleoliticul superior (35 000-10 000)

Pentru aceasta perioada indiciile legate de existenta unor reprezentari religioase si magice devin numeroase. Amintim  imensul   "osuar"  descoperit  la  Amvrosievka,  unde  au  fost gasite, in  1949, oasele a peste 1 000 de zimbri, adunate aici, dupa convingerea cercetatorului respectiv, P. I.  Boriskowski,  pentru  implinirea unor rituri de magie vanatoreasca in legatura cu reinnoirea  animalelor   ucise   si   izbanda   la   vanat.   Un  astfel  de   "loc  de  cult"  a  fost descoperit si la noi in tara in asezarea de la Buda din judetul Bacau.

 

Cele mai numeroase dovezi de existenta vietii religioase in paleoliticul superior sunt in legatura cu un intens cult al mortilor. Inca de la primele schelete intregi care s-au descoperit, s-a constatat ca mortii nu fusesera parasiti sau aruncati la intamplare, ci asezati in gropi artificiale de anumite forme si marimi. Mormintele erau indivi­duale cel mai adesea, dar si duble, triple (tata, mama, copilul) sau chiar colective. La Predmost, in Moravia, a fost descoperit un mormant cu 14 schelete. Cadavrele, mai ales cele ale barbatilor, au fost gasite impodobite cu tot felul de ornamente. Aceste ornamente si unelte de tot felul gasite in morminte sunt indicii sigure pentru existenta ideii de nemurire.

 

Privirea cadavrelor era indreptata spre locul unde se credea ca este locuinta mortilor si anume, cel mai adesea, spre locul unde apune soarele si spre miazanoapte.

 

Pozitiile scheletelor din mormintele paleoliticului superior prezinta si ele un deosebit interes. Aceste pozitii nu par nici ele sa fie intimplatoare, deoarece ele se repeta si sunt adesea nefiresti sau de-a dreptul ciudate. In general, scheletele paleolitice au foat gasite culcate pe spate sau pe partea dreapta, cu capul usor inclinat pe umarul stang. Deosebit de ciudata este asa-numita pozitie "chircita" sau "pe vine". Potrivit unor cercetatori, aceasta pozitie, asemanatoare cu a copilului in pantecele mamei sale, ar insemna credinta intr-o renastere in alta viata sau ar imita, pur si simplu, pozitia omului adormit, moartea fiind conceputa ca un somn adanc. O alta explica­tie este aceea ca oamenii din epoca pietrei isi indoiau si isi legau cat mai strans mortii pentru a-i face inofensivi fata de cei vii, adica pentru a-i impiedica sa revina printre oameni.

 

Si obiceiul inmormantarii cu ocru rosu, care se intalneste in diferite epoci ale preistoriei, dar mai ales in paleoliticul superior, este cu siguranta in legatura cu ideea de nemurire. Este vorba de numeroasele cazuri in care scheletele au fost gasite vopsite cu ocru rosu.

 

O importanta pentru cercetarea religiozitatii oamenilor din paleoliticul superior, sunt desenele de pe peretii a numeroase caverne, din Urali (Kapova) si de la noi din tara (Caciulat, jud. Salaj) pana pe coasta de est a Atlanticului, si care au pus cercetatorilor o intreaga serie de probleme.

J. Maringer spune ca  "suntem perfect indreptatiti sa admitem ca la baza credintelor si practicilor magice ale vanatorilor din paleoliticul superior existau fiinte supranaturale, spirite sau demoni".

 

Pe aceeaşi temă

19 Iulie 2012

Vizualizari: 7820

Voteaza:

Paleolitic 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE