Fata nevazuta a tele-viziunii

Fata nevazuta a tele-viziunii


Fata nevazuta a tele-viziunii

 

Lupta contra robiei mintii, impotriva factorilor de stres mediatici si a cultivarii agresivitatii in sufletul copiilor sunt doar trei dintre temele abordate in volumul "Stiinta si razboiul sfarsitului lumii - Fata nevazuta a tele-viziunii", avandu-l ca autor pe Virgiliu Gheorghe. Cartea, aparuta la Editura Prodromos, reprezinta un al treilea volum din seria consacrata efectelor nefaste ale tele-viziunii asupra mintii umane.

 

Daca in primele volume ("Efectele televiziunii asupra mintii umane" si "Revrajirea lumii, sau de ce nu mai vrem sa ne desprindem de televizor") erau tratate efectele comunicarii audio-video asupra dezvoltarii si functionarii creierului, dependenta de televizor si modul in care vizionarea TV activeaza in mod prioritar paleocortexul, scazand nivelul de inteligenta si performantele intelectuale, noua lucrare explica rolul publicitatii in configurarea comportamentelor, mai ales ale copiilor, si efectele distrugatoare ale virusilor mediatici. Cartea vorbeste despre   televizor ca  instrument al terorii si despre razboiul informational  de astazi, in care ritmul naucitor si informatia sunt principalii inamici ai omenirii.

 

Lansarea celui de-al treilea volum din seria "Fata nevazuta a tele-viziunii"a avut loc la inceputul acestei saptamani, cu ocazia unei conferinte organizate la Facultatea de Sociologie a Universitatii din Bucuresti. Pericolele subjugarii mintii umane prin intermediul agresiunii publicitatii audio-tv, virusii informationali si mijloacele de contracarare a factorilor de inducere a stresului cotidian, au constituit principalele teme de dezbatere cu acest prilej.

 

D-l prof. univ. dr. Ilie Badescu, care conduce si Centrul de Geopolitica al Universitatii Bucuresti  a subliniat efectele negative ale televiziunii asupra creierului dar si alternativa pe care omul o are in fata culturii nihiliste:

 

"Nu mi-am imaginat ca lucrurile sunt chiar atat de tragice in fondul lor. N-am crezut, de pilda, ca televiziunea poate sa fie utilizata intr-o directie demonica si, deci, pe un canal de descarcare a unor energii malefice cutremuratoare. Ori lucrurile asa se intampla.  La doua minute din clipa in care te-ai asezat in fata televizorului sunt suspendate functiile de filtrare reflectorii, deci reflexivitatea fiintei umane, un dat important al chipului divin din om. Altminteri spus, functiile emisferei stangi a creierului sunt suspendate. Energiile beta la randul lor sunt aproape suspendate. Raman energiile reveriei, ale starii, sa-i spunem asa, oarecum de visare, deci energiile alfa. Atat ramane din starea noastra de fiinte spirituale, inzestrate  cu o complexitate cerebrala de exceptie. Fiindca numai omul are creierul prefrontal. Zona aceea din sistemul limbic, asa numita zona a amigdalei, este cea care, de pilda, actioneaza din ceea ce reprezinta etajul arhaic al fiintei omenesti si induce impulsuri, energii ale fricii, ale stresului, ale dezorganizarii. Or, numai creierul frontal, aceasta parte care numai la om exista, poate sa induca anumite procese inhibitorii asupra acestor energii. Si-atunci lucrul cel mai tulburator este ca televiziunea exercita efecte paralizante asupra creierului frontal. Aici, cum spunea parintele Galeriu, in creierul nostru frontal, sunt depozitate toate modalitatile noastre de raportare la Dumnezeu. Aici sunt functiile reflectorii, functiile critice, filtrul constiintei noastre aici se constituie, aici se compun mecanismele care tin in mod specific de fiinta omeneasca, ori tocmai aceste mecanisme sunt paralizate. Deci se intampla un lucru cutremurator. Noi suntem expusi in felul acesta unei operatiuni, unei actiuni, unei influente pe care n-o mai putem controla si care este exercitata prin intermediul unor virusi mediatici, al unor virusi de un profil aparte si care sunt fantasmele de toate tipurile, in frunte, bineinteles, cu fantasmele sexuale care opereaza direct asupra subconstiintei noastre, deci la nivelul subconstientului. Prin urmare nu suntem preveniti. Nimic din alcatuirea noastra launtrica nu are puterea sa ne avertizeze macar asupra a ceea ce se poate intampla cu noi din momentul in care suntem "luati in posesie", suntem impersonificati, ca sa folosesc un termen din sociologie. E inspaimantator triumful anti-omului in acest context. Deci practic este aproape obturat canalul amintirii chipului lui Dumnezeu si este instaurat inlauntrul nostru ceva cu totul strain de fiinta omeneasca si de ceea ce vrea Dumnezeu cu omul si cu persoana noastra, si care actioneaza impotriva lui Dumnezeu, direct dinlauntrul nostru, cu aceste comenzi care, pana la urma, duc intr-adevar la un fel de mutatie, o mutatie inspaimantatoare.

 

Organismul lumii este bolnav si singura solutie, alternativa este  prezentata cu argumente care vin dinlauntrul fiintei, nu este vorba despre argumentele teologiei, ele insele extrem de importante, ci este vorba despre argumentele stiintei. Singura alternativa la acest triumf, la aceasta victorie a culturii nihiliste la scara planetara este cultura credintei. Numai aceasta poate salva in clipa de fata. Si acesta este argumentul puternic al cartii d-lui Virgiliu Gheorghe. Fiinta omeneasca, psihicul omenesc are un cod al lui, un cod genetic prin care se apara. Acesta este amenintat si este afectat de virusii mediatici, adica virusii acestia fantastici care lucreaza asupra noastra, care se duc direct asupra codului genetic. Si, printr-o analiza de tip analogic a modului in care patrund in celula virusii cancerului,  acesti virusi mediatici produc un cancer spiritual al omenirii, dupa cum spune autorul acestei carti. Pentru ca virusii patrund in celula, ne spun specialistii pe care d-l Virgiliu Gheorghe ii citeaza, si, printr-o stiinta foarte ciudata, malefica, se duc direct asupra nucleului, se instaleaza in nucleul celulei si, de acolo din nucleu, dirijeaza informational toate procesele, dinamismele celulei. In felul acesta celula este redirijata, reorientata, deviata, lucreaza la o comanda straina spre autodistrugere, spre epuizarea ei. Aceasta carte ne spune ca asa lucreaza virusii fantasmelor televiziunii. Virusii acestia sunt mediatici. E cutremurator! Nu-i o gluma.

 

Noi ne izbim de adevarul acesta ca de zid si daca nu il primim, atunci suntem opriti la zid. Alternativa la lucrarea terifianta, apocaliptica a culturii nihiliste in clipa de fata este cultura credintei. Adica, nu mai avem alta tehnica, alta unealta de lucrare interioara, subiectiva, spirituala, la dispozitia noastra decat cea pe care ne-o ofera credinta. Si aici incepe cu adevarat marea deschidere a acestor carti si speranta din subtext, din intratext si din supratextul acestor carti. Sigur ca ele au ceva inspaimantator pentru ca fenomenul este inspaimantator, dar, citindu-le, nu te sperii cu totul fiindca daca n-ar fi pus aceasta concluzie si aceasta ipoteza fundamentala care urmeaza sa primeasca si alte dezvoltari in volumul al 4-lea, atunci intr-adevar ai pleca din lectura lor inspaimantat. Domnul Virgiliu Gheorghe spune la un moment dat: "Sa nu ramana cineva cu spaima dupa aceste carti"dar este foarte greu. Mie, va marturisesc,  mi-e foarte frica si mi-e frica, prin mine pentru toata lumea, pentru toti ceilalti care inca n-au aflat un lucru simplu si anume ca solutia la toate problemele este foarte simpla. Ea se numeste drumul de acasa si pana la sfanta biserica in fiecare duminica. Celelalte vi le spun duhovnicii dar acesta este un drum esential, crucial, axial. Fara de acest drum eu nu vad realmente cum am putea iesi cu mintea nestrivita din ceea ce se intampla cu omul, pentru ca asa cum vedeti, mintea este vizata.", a mai spus  d-l prof.dr. Ilie Badescu.

 

Avem de-a face in prezent cu un razboi cultural si informational sau de alta natura, asa cum sugereaza chiar titlul cartii "Stiinta si razboiul sfarsitului lumii"? Raspunsul vine chiar din partea autorului, d-l Virgiliu Gheorghe:

 

"Din punct de vedere psihologic oamenii se comporta astazi, reactioneaza, intr-un fel foarte asemanator cu cei aflati intr-o zona de razboi. O tensiune uriasa este resimtita de toti. Sentimentul pericolului planeaza, si oamenii se simt terorizati. Unii muncesc pana la epuizare ca sa poata supravietui, si nu stiu cum a mai trecut o zi, iar altii se arunca cu disperare in tot felul de distractii, de parca ar trai ultimele zile ale vietii si ar vrea sa uite cu totul de aceasta. Trecutul a disparut sub bombardamentul stirilor care ne absoarbe intreaga atentie, ca si cum de acele informatii depinde viata noastra. Ritmul este ametitor si epuizant, incat aproape nimeni nu mai are ragazul sa se adune pentru a-si pune ordine in viata, pentru a-si implini un vis al copilariei. Un sociolog german chiar observa ca cea mai mare criza a lumii contemporane nu este cea a petrolului, ci a acelui interval de liniste si pace in care sa fim singuri cu noi insine sau cu cei pe care ii iubim, departe de valtoarea mediatica a stirilor si a zgomotului cotidian, a grijilor si a lui "ce se mai intampla in lume". Cu toate acestea, ni se spune permanent ca o ducem mai bine decat oricand alta data in istorie. Aparent este greu de contrazis acest lucru. Avem masini si calculatoare, ne desfatam in fata televizorului si ne bucuram de multitudinea produselor care ni se ofera. Optiunile sunt nelimitate. Atunci unde e razboiul? Sa fie vorba despre  conflictul intre generatii, despre asa zisul razboi al sexelor, adus tot mai des in discutie in mediile occidentale, sau este vorba despre un razboi cultural si informational generat de socul viitorului? Este greu de identificat inamicul care provoaca astazi atata suferinta omenirii, intr-o lume care dincolo de zambetul publicitar ascunde mai multe depresii si sinucideri decat oricand altadata in istorie. In aceasta directie s-au indreptat cercetarile noastre: in cunoasterea adevarului, un adevar indispensabil supravietuirii razboiului in care ne-a aruncat modernitatea. Un razboi apasator, al nervilor, al terorii psihice, al fantasmelor si al schimbarii."

 

Cartea "Stiinta si razboiul sfarsitului lumii - Fata nevazuta a tele-viziunii"ne da posibilitatea gasirii acelor solutii personale care sa ne poata ajuta sa iesim din impas, sa ne recapatam adevarata libertate de a gandi si de a ne gestiona singuri propria viata altfel de cum suntem conditionati sau decat vor altii sa o facem. Altfel, spun editorii acestei carti, vom ramane prizonieri ai unui razboi pe care l-am pierdut, fara a sti vreodata ca am luat parte la el.

 

"O zi pe an fara publicitate", ca un semnal de alarma la adresa manipularii mintii copilului, este o propunere survenita  in urma conferintei dedicate lansarii volumului "Stiinta si razboiul sfarsitului lumii - Fata nevazuta a tele-viziunii de Virgiliu Gheorghe, la Facultatea de Sociologie a Universitatii Bucuresti. In cadrul dezbaterii cu publicul, reprezentantii Asociatiei pentru Protectia Familiei si Copilului si ai Civic Media au propus sa atentioneze Consiliul National al Audiovizualului, decidentii politici si forurile academice in vederea declararii unei zile din an fara publicitate, (prima sambata din luna iunie, luna copiilor), tocmai pentru a sensibiliza parintii si a trage un semnal de alarma cu privirea la rolul publicitatii in gandirea si configurarea comportamentelor.

Dorina Zdroba

Asculta conferinta de la lansarea cartii "Stiinta si razboiul sfarsitului lumii" - Autorul Virgiliu Gheorghe

Asculta conferinta de la lansarea cartii "Stiinta si razboiul sfarsitului lumii" - Prof. univ. dr. Ilie Badescu

.

15 Noiembrie 2007

Vizualizari: 3641

Voteaza:

Fata nevazuta a tele-viziunii 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Experienta vietii cu Hristos
Experienta vietii cu Hristos Mărturisesc că nu m-am gândit să public o carte de teologie, cu atât mai puțin un volumde predici, cu toate că mi-aș fi dorit mult să o pot face. Întrebată fiind dacă am supărat-o cu ceva, buna mea mamă, Rozalia Flueraș, spunea că nu am supărat-o decât cu 62.00 Lei
Slujind lui Dumnezeu si semenilor
Slujind lui Dumnezeu si semenilor Libertatea cea mai adâncă este de a te lăsa mereu răpit în Hristos, pentru a petrece cu El în veșnicie. Numai în Biserică, ascultând și împlinind poruncile lui Dumnezeu și învățătura evanghelică, credinciosul se poate împărtăși de roadele jertfei lui Hris 49.00 Lei
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori Preaslăvirea lui Dumnezeu și cinstirea Sfinților este o punte luminoasă între cele vremelnice și cele veșnice. Oferim rugătorilor creștini acest Acatistier, nădăjduind că ne va fi tuturor spre folos duhovnicesc, în străduința de a ne alipi de tot binele 34.00 Lei
Minunatele fapte si invataturi
Minunatele fapte si invataturi „Câştigaţi virtuţile opuse păcatelor. Tristeţea este călăul care ucide energia de care avem nevoie ca să primim în inimă pe Duhul Sfânt. Cel trist pierde rugăciunea şi este incapabil de nevoinţele duhovniceşti. În niciun caz şi indiferent de situaţie să 27.00 Lei
Sfaturi pentru familia crestina
Sfaturi pentru familia crestina Rugăciunea Stareților de la OptinaDoamne, dă-mi să întâmpin cu liniște sufletească tot ce-mi aduce ziua de astăzi.Doamne, dă-mi să mă încredințez deplin voii tale celei sfinte.În fiecare clipă din ziua aceasta povățuiește-mă și ajută-mă în toate.Cele ce 29.00 Lei
Rugaciunea inimii
Rugaciunea inimii „Rugăciunea nu este o tehnică elaborată, nu este o formulă. Rugăciunea inimii este starea celui ce se află înaintea lui Dumnezeu. Dumnezeu este atotprezent, însă eu nu sunt întotdeauna prezent înaintea Lui. Am nevoie de o tradiție vie, de un Părinte 34.00 Lei
Dialoguri la hotarul de taina
Dialoguri la hotarul de taina Cartea aceasta de dialoguri cu Părintele Valerian, unul dintre cei mai mari duhovnici ai României de astăzi, este de o frumusețe rară prin arta cuvântului și adâncimea spiritului. Ea răspunde întrebărilor omului contemporan mai însetat de mântuire decât 38.00 Lei
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului Părintele Ieromonah Valerian Pâslaru, Starețul Mănăstirii Sfântul Mucenic Filimon, unul dintre cei mai apreciați duhovnici contemporani, în cartea de față, în convorbirile sale cu teologul și scriitorul Florin Caragiu, ne vorbește despre renaștere și 32.00 Lei
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens De atât avem nevoie pentru a trăi cu mai multă credință și a face bine celor de lângă noi. Într-o lume care pare să uite cât de prețioasă este viața, această carte este un mesager al speranței: împreună, putem să transformăm un grăunte de iubire într-un 55.00 Lei
CrestinOrtodox Mobil | Politica de Cookies | Politica de Confidentialitate | Termeni si conditii | Contact