
Peste drum de fosta Manastire Vacaresti se afla dealul Martisor. Numele mesagerului primaverii dat unei zone de case obisnuite din peisajul citadin bucurestean are insa o frumoasa poveste. Aici, la inceputul secolului trecut, traiau mai multe familii de olteni. Oamenii, probabil mistuiti de dorul meleagurilor natale, obisnuiau de 1 martie, la inceput de nou an agrar, asa cum spunea traditia, sa puna pe ramurile pomilor fructiferi, gardurile gospodariilor sau chiar la grajdurile animalelor, fire bicolore, convinsi ca doar respectarea acestui obicei le va aduce peste an belsug in case.
O particica din Rai
Tocmai aici, departe de forfota orasului, la intersectia durerii dintre Cimitirul Bellu, Abator si Inchisoarea Vacaresti, a ales Tudor Arghezi sa-si intemeieze „regatul“.

Minunile Parintelui Tatarm
Si pentru ca frumoasa asezare a Martisorului simtea nevoia sa aiba o biserica proprie, rasare, dintre ciresi si caisi, o floare mare de nufar, cu turla si clopotnita. In anul 1943, la 1 august, preotul Mihai Tatarm pune piatra de temelie a unui mndru lacas de cult, cu hramul Sfntul Gheorghe. I s-a spus simplu: Biserica Martisor, iar marele poet a caligrafiat actul de ctitorie care se afla ingropat in piciorul Sfintei Mese. Cu mare evlavie vorbeste lumea si acum despre acel blnd si binecuvntat parinte paroh. Se spune ca facea adesea minuni si oamenii il vedeau ca pe un sfnt. Preotul paroh Gherasim Cezar, cel care slujeste acum la Martisor, isi aminteste: „O credincioasa din cartier a fost internata de urgenta in spital si intrase in coma. Vrnd s-o ajute, parintele Mihai s-a dus la ea acasa sa-i faca o slujba. A descuiat, a intrat si a inceput sa citeasca si sa sfinteasca locul. In acelasi timp, femeia si-a revenit din coma si s-a ridicat in picioare, spre mirarea personalului medical! A doua zi ea era acasa, sanatoasa“. O alta intmplare minunata pastrata in memoria colectiva a celor care se roaga la Biserica Martisor este urmatoarea: intr-o zi, a venit la slujba o mama indurerata. Fiul ei, un tnar paralizat, statea numai in carucior si medicii nu-I dadeau nici o sansa de insanatosire. Parintele Mihai era atunci in biserica si parca a simtit ca cineva are nevoie de el. A iesit afara imediat si l-a atins pe bolnav cu minile. Ca in parabola cu vindecarea slabanogului, tnarul s-a ridicat din carucior si a inceput sa mearga! Adesea venea sa se roage aici si Arghezi, iar de sfintele sarbatori isi aducea intreaga familie. Numele lui este trecut si astazi la pomelnic.
Se stie ca Arghezi a fost pna la moarte un om foarte credincios, desi in tinerete s-a calugarit, ca apoi, dupa ctva timp, sa renunte la haina monahala. In anul 1900 poetul a intrat pe portile Manastirii Cernica si a fost hirotonisit ierodiacon sub numele de Iosif, dupa numele Mitropolitului Primat Iosif Gheorghian, nas de calugarie, stimat si iubit foarte mult de tnar. La 19 ani Arghezi era diacon si referent de conferentiar pentru religie comparata la Scoala de Ofiteri. In calitate de diacon, a oficiat la Catedrala Patriarhala si la Biserica Stavropoleos. Astazi, asezamntul de la Martisor este casa memoriala. Muzeograful Eugenia Oprescu este intrebata adesea de copiii galagiosi veniti in vizita: „Unde suntem noi acum, la
Dana FODOR
Lumea credintei, anul III, nr 3(20)
.
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.