
La paraclisul parohiei "Sf. Arhidiacon Stefan" din Iasi a izbucnit un incendiu in dupa-amiaza zilei de luni, 4 septembrie a.c. Cauzele sigure nu se cunosc inca.
In dupa-amiaza zilei de luni, 4 septembrie a.c., la paraclisul inchinat Sf. Mc. Pantelimon al parohiei "Sf. Arhidiacon Stefan", din zona Doi Baieti - Tatarasi a municipiului Iasi, a izbucnit un incendiu. Acesta a fost sesizat, in jurul orei 17.30 de muncitorii care lucrau la constructia bisericii mari a parohiei, abia dupa ce flacarile au iesit prin ferestrele de la turla paraclisului. In 20 de minute o echipa de la Detasamentul de pompieri Iasi a sosit pentru a stinge incendiul. In aproximativ 40 de minute flacarile au fost potolite. Cauzele sigure nu se cunosc inca. Imediat dupa incendiu si ieri, inca de dimineata, enoriasii parohiei, tineri si varstnici, au venit la biserica pentru a elibera spatiul paraclisului si pentru a pregati refacerea acestuia. Pentru detalii am stat de vorba cu preotul paroh Dumitru Mihaila: "Dupa parerea mea, incendiul are cauze misterioase si spun acest lucru pentru ca, din punct de vedere tehnic, instalatia electrica a fost executata dupa norme, respectiv cablu de cupru protejat in tub. Fac precizarea ca in acest paraclis nu se tin slujbe decat vinerea dimineata, Sfanta Liturghie si Sfantul Maslu, si duminica - pomenirea mortilor. De aceea, posibilitatea ramanerii unei candele sau lumanari aprinse cade din start, pentru ca in felul acesta, incendiul ar fi trebuit sa izbucneasca cel tarziu duminica seara si nicidecum in dupa-amiaza celei de a doua zi. Subliniez, ultima slujba s-a incheiat duminica pe la ora 12.20. Dupa aceasta au fost stinse toate luminile si ne-am asigurat. Mai mult decat atat, eu trec de multe ori pe zi pe la biserica, avand in vedere ca se lucreaza la constructia bisericii mari, si intru si verific mereu. Luni chiar am fost prezent mai mult decat in alte zile in curtea bisericii si am trecut de foarte multe ori pe langa paraclis, fara sa observ nimic. Am intrat chiar si in biserica, pentru ca am acest obicei in fiecare dimineata sa intru pentru a ma asigura ca totul este bine pus la punct. Noi am avut patrunderi prin efractie, iar eu trec in fiecare dimineata si verific. Si nimic nu a lasat sa se intelaga ca ar putea sa aiba loc un incediu, nici un miros, nici un fir de fum, nimic suspect. Specialistii de la unitatea de pompieri care au venit ca sa stinga incendiul au studiat si au spus ca este posibil ca incendiul sa fi fost produs de un scurtcircuit, insa din punctul meu de vedere si acest lucru este putin probabil. In Sfantul Altar in zona in care se pare ca s-a aprins focul aveam un triplu care a fost lasat in priza, dar fara a avea consumatori. Ne gandim ca acesta ar fi putut avea ceva in neregula si ar fi putut cauza un scurtcircuit, dar.".
Amenintari
Se presupune ca incendiul ar fi putut fi provocat si de o mana raufacatoare, avand in vedere desele amenintari primite de preot si credinciosi de la unii dintre vecini. "Vreau sa semnalam pe aceasta cale si problemele de natura sociala pe care le avem cu unii dintre locatarii caminului social administrat de Citadin, care se afla la o distanta de 50-75 de metri. Ei ne-au amenintat de mai multe ori ca ne vor da foc. Sunt suparati ca nu le permitem sa puna stapanire pe curtea bisericii, ca nu le permitem sa terorizeze pe crestinii care vin la biserca etc. Ultima amenintare a avut loc duminica, iar acest lucru il pot marturisi trei dintre consilierii nostri. Deci, putem presupune - fara sa banuim pe nimeni - ca incediul ar fi putut fi provocat si de o mana criminala.
E adevarat ca o tanara dintre acesti locatari ne spune mereu ca ea are document medico-legal care certifica faptul ca nu se afla in deplinatatea facultatilor mintale. Dansa a facut cel putin patru sau cinci amenintari in acest sens. Putem presupune si acest lucru, insa nu acuzam pe absolut nimeni, ci putem socoti aceasta un semn al iubirii lui Dumnezeu fata de noi, pentru ca, asa cum spune Sf. Ap, Pavel, Dumnezeu il incearca pe cel pe care il iubeste", ne-a mai spus pr. Dumitru Mihaila.
Spusele preotului au fost confirmate si de unul dintre enoriasi care a dorit sa-si pastreze anonimatul. Potrivit acestuia, intr-adevar amenintarile sunt frecvente, iar femeile mai batrane sunt adesea terorizate si amenintate cu batatia daca dau bani sau mancare. "Ei au patruns chiar de mai multe ori in paraclis si au furat bani de la cutia milei. Au spart geamurile, au vrut sa scoata cu tarnacopul rama de la geam", ne-a spus barbatul.
Icoana Sf. Arhid. Stefan, ocrotitorul parohiei, a ramas intacta
Pagubele incendiului se ridica la aproximativ 500 de milioane de lei vechi, dupa incendiu ramanand intacte: icoana Sf. Arhid. Stefan, ocrotitorul parohiei, o icoana a Maicii Domnului cusuta la gherghef, o icoana din hartie acoperita cu sticla a Sf. Fanurie si cutia din lemn in care se tine Sfanta Impartasanie. "Au ars cateva carti de cult, Evanghelia care se afla pe Sfanta Masa, cam 20-25 de icoane praznicale care au fost pictate pe pal de un enorias al parohiei noastre. Din cele patru icoane mari din iconostas nu am putut recupera decat una singura, cea cu Sf. Arhid. Stefan, ocrotitorul parohiei. Au mai ars doua sau trei randuri de vesminte destul de depreciate, motiv pentru care le foloseam la slujbele de vineri si la cele de pomenire a mortilor. Au mai fost afectate cateva covoare, nu neaparat de flacari, ci de funinginile care s-au scurs odata cu apa din tavan. Din Sfantul Altar prea putine lucruri am putut recupera. Sfantul Chivot a fost distrus, insa cutiuta din lemn in care tinem Sfanta Impartasanie a ramas intacta, iar aceasta poate spune multe", a adaugat pr. Mihaila.
In continuare, dansul a tinut sa faca niste precizari: "Este important de mentionat urmatoarele lucruri: Biserica nu a ars din temelii, asa cum s-a scris, si pentru acest lucru multumim lui Dumnezeu ca am fost inspirati atunci cand am construit paraclisul, pentru ca am placat interiorul cu rigips, iar acesta a protejat lemnul din care s-a construit paraclisul in urma cu noua ani. Deci, peretii din lemn sunt intacti. Partea mai afecata este partea tavanului, pentru ca acesta a fost placat cu scandura vopsita. Mentionez iar ca am fost inspirati de Dumnezeu ca am folosit vata minerala deasupra tavanului pentru izolatie, astfel incat peste 60% din scheletul acoperisului este intact. Vata minerala a protejat si a impiedicat extinderea incendiului. Pagubele se ridica poate la aproximativ 500 de milioane de lei vechi, insa nu vom putea spune cu exactitate decat dupa ce vom reconstrui paraclisul, cand vom vedea ce bani vom folosi".
Cu acest prilej, parohia face un apel catre crestinii care pot ajuta la refacerea paracliului distrus de incendiu, cu materiale de constructii sau bani. Donatiile in bani se pot face in contul BRD:
RO38BRDE240SV0804050240.
Narcisa BALABAN
Sursa: Ziarul Lumina
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.