Scutecele lui Iisus sau turtele de Craciun

Scutecele lui Iisus sau turtele de Craciun Mareste imaginea.

Copii fiind, imi amintersc despre ultima saptamana din Postul Craciunului, care era plina de evenimente placute, printre care taiatul porcului, dar mai ales pregatitul turtelor pentru ziua de Craciun.

Luni diminata, mama se scula si cu faina care statuse dupa soba, la uscat, framanta un aluat fara drojdie, doar din faina, apa si sare pe care, dupa ce il insemna cu semnul Sfantei Cruci, il lasa o jumatate de ora sa de odihneasca.

Cand ne sculam, o gaseam pe mama cu facaletul lung in mana, intinzand foi subtiri, pe care mai apoi le taia in patru si la cocea pe marginea plitei, dupa care le punea sus, pe soba, pe un stergar de canepa alb (ca neaua de afara), se se usuce.

Noi trebuia sa spargem nucile, cat mai multe, caci turtele erau cu atat mai bune, cu cat aveau mai multe nuci. Odata sparte nucile, acestea erau puse intr-o tava, in rola, unde erau mestecate din cand in cand, sa nu se arda, dupa care, lasate sa se racesca, erau fercate de catre mama cu mainile si apoi vanturate, pentru a se indeparte coaja, apoi erau date prin masina de nuci, care le marunte bine.

Mai furam, cand se intorcea cu spatele, cate o manuta de nuci prajite si cate o turta coapta, pe care le rontaiam cu pofta.

Noaptea, turtele puse una peste alta, pana in tavan, trosneau parca vestindu-ne ca Iisus se va naste in curand si noi vom putea gusta din bunatatile Craciunului.

Cu o seara inainte de Ajun, mama punea un ceaun mare cu apa la fiert, iar cand clocotea, lua cate doua turte si le trecea prin clocotele dupa care, cu o paleta din plasa, le scutura putin si intinzandu-le le aseza cu indemanare pe platou. Ne randuiam cate una, sa presuram pe turte nuca prajita si tocata amestecata cu  zahar, cu coaja de lamanie si cu vanilie.

Ultima turta ramanea asa cum o scotea din ceaun, iar mama o aseza frumos dand forma de tort acestei "prajituri", care trebuia sa stea macar o noapte,numai bine pana dupa ce trecea parintele, care le sfintea stropindu-le cu putina aghiasama.

Ne spunea mama in fiecare an ca Domnul Iisus ne vede ca postim si ne va ajuta sa crestem mari, destepte si sanatoase si intr-adevar asa se intampla.

Poarta casei era larg deschisa si dupa pranz venea parintele cu dascalul, ne punea patrafirul pe cap si ne dadea sa sarutam icoana Nasterii Domnului, dupa care si ii spunea mamei, care il poftea sa guste din turtele taiate frumos si asezate pe masa, langa sticla cu vin bun, pastrata special pentru aceasta ocazie:

- Da-le la copii sa guste, ca abia astepta. Craciun cu pace si bucurie.

Dandu-ne cate o bucatica de busuioc frumos mirositor, pe care il pastram printe lucrurile de pret, parintele pleca, lasand in urma miros de tamaie si de sarbatori.

Dorina Stoica

Despre autor

Dorina Stoica Dorina Stoica

Senior editor
88 articole postate
Publica din 27 August 2009

14 Decembrie 2010

Vizualizari: 28154

Voteaza:

Scutecele lui Iisus sau turtele de Craciun 5.00 / 5 din 2 voturi. 2 review utilizatori.

Comentarii (2)

  • GUZUMAS GINAPostat la 2010-12-15 14:25

    FRUMUSETIILE SARBATORILOR CONSTA IN CREDINTA FATA DE DUMNEZEU.DARUINDUTI VIATA LUI DUMNEZEU EL SALASUESTE IN TINE,VIATA O VEZI ALTFEL IAR FAPTELE LE FACI INDEMNAT DE DUMNEZEU SI DE PUTEREA LUI.IAR EDUCATIA DIN FAMILIE CONTEAZA MULT PENTRU VIITORUL COPILULUI.ASEMENEA AMINTIRI ALE COPILARIEI NE ADINCESC IN CREDINTA MAI PUTERNICA SI DRAGOSTEA FATA DE DUMNEZEU SI FATA DE SEMENI NOSTRI. DOAMNE AJUTA! SF NASTERE A DOMNULUI NOSTRU IISUS HRISTOS SA ADUCA PACE SI BUNASTARE POPORULUI NOSTRU SI INTREGI LUMII. AMIN

  • IOLANDA MARIANA COTEANUPostat la 2010-12-15 09:42

    Cu acest articol mi-ai amintit de copilaria mea petrecuta la bunici .Cum ai spus si tu perioada asta ,in care incep pregatirile specifice Craciunului este cea mai frumoasa din tot anul.Sa ne ajute Bunul Dumnezeu sa avem o sarbatoare cu liniste,pace si bucurii in suflete.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Aboneaza-te la newsletter Retete de post