Canonul Sfantului Meletie al Antiohiei - ocrotitorul surzilor

Canonul Sfantului Meletie al Antiohiei - ocrotitorul surzilor Mareste imaginea.

Troparul Sfantului Meletie al Antiohiei

Indreptator credintei si chip blandetilor, invatator infranarii te-a aratat pe tine, turmei tale, adevarul lucrurilor. Pentru aceasta ai castigat cu smerenia cele inalte, cu saracia cele bogate. Parinte Ierarhe Meletie, roaga pe Hristos Dumnezeu sa mantuiasca sufletele noastre.

Stihiri la Vecernie

Cugetand, fericite, la legea cea mantuitoare te-ai aratat, precum este scris, pom sadit langa apa nevointei, si roada de fapte bune ai dat, cu harul Celui ce a luminat sfantul tau suflet, si l-a facut primitor de tot felul de lumini duhovnicesti, ierarhe Meletie.

Intelepteste ai invatat prea intelepte, ca Cuvantul cel fara de trup si impreuna cu Tatal cel fara de inceput, S-a unit cu trupul, dupa ipostas, fara schimbare si fara amestecare; cu doua lucrari asemenea firilor dintru care este alcatuit si intru care se socoteste, Unul cu adevarat nedespartit, intelegandu-se intru amandoua.

Cantarea I

Cel ce sade in sanurile Tatalui, Cuvantul cel impreuna vesnic si de o fiinta cu cel ce L-a nascut, Insusi Te-a asezat pe tine propovaduitor al Nasterii Sale, ca pe unul ce esti asemenea la fapte cu apostolii, purtatorule de Dumnezeu Meletie.

Slava... Si acum...

Cu dumnezeiasca stralucire fiind luminat, ai teologhisit, cuvioase, pe Cuvantul cel unul nascut din Tatal, cel fara de inceput, nezidit si vesnic, infruntand pe cei de o credinta si de un gand cu Arie, cu dumnezeiasca intrarmare.

Cantarea III

Avandu-ti sufletul mai tare decat diamantul ai facut sa inceteze, preafericite invatatura cea putreda a ratacirii, inflacarat de buna credinta. Pentru aceasta toti credinciosii te slavim in cantari, inteleptite de Dumnezeu.

Asemanandu-te prin fapte bune cu apostolii lui Hristos, ai mostenit in chip vadit stapanirea si scaunul acelora, Meletie prea marite, facandu-te stalp al ortodoxiei si al cucerniciei.

Slava... Si acum...

Aratand ca Dumnezeu Cuvantul, Cel din Dumnezeu, este Fiul lui Dumnezeu, nu L-ai pogorat neintelepteste, in randul zidirii, ci L-ai preaslavit ca pe un fara de inceput si de un scaun cu Tatal, Facator si Ziditor al celor facute, de Dumnezeu insuflate.

Slava de Sedealna

Intelepciunea Cuvantului invatand-o si litera legii lepadand-o, tuturor ai propovaduit cuvantul harului; si netezind lespezile sufletului cu limba ta, ai sapat intr-ansele dumnezeiesti invataturi. Pentru aceasta si norul negurii trecandu-l, acoperindu-ti trupul, stralucesti cu duhul, ierarhe Meletie. Roaga-te lui Hristos Dumnezeu, iertare de gresale sa daruiasca, celor ce praznuiesc cu dragoste sfanta pomenirea ta.

Cantarea IV

Fiind impodobit cu tot felul de haruri, te-ai facut, prea intelepte, propovaduitor al unei singure stapanii, care se intelege in Tatal si in Unul Nascut Cuvantul si in dumnezeiescul Duh: ca ai invatat, cuvioase, Unimea dupa fiinta si Treimea dupa fete.

Slava... Si acum...

Amestecat fiind cu cea dintai frumusete, dumnezeiescule, si asemuindu-te acelei straluciri, ai pricinuit prin impartasire, dumnezeiesti fulgere si ai ajuns tu, cel ce faci Dumnezeirea cunoscuta, a doua lumina a Bisericii, aprinzand celor ce alearga cu credinta, lumina bunei credinte.

Cantarea V

Pe toti cei stapaniti afara din cale de ratacirea duhului celui rau, i-ai ridicat, Parinte, la marinimie de suflet, la stralucire, la gand curat si la credinta statornica in Dumnezeu, aratatorule de cele dumnezeiesti, prea fericite Meletie.

Slava... Si acum...

Facutu-te-ai invatator prea adevarat al Treimii celei mai presus de toate, aratand ca Cuvantul este de o fiinta si de un scaun cu Tatal si ca dumnezeiescul Duh este de o fire cu Tatal si cu Cuvantul, prea cinstite parinte Meletie.

Cantarea VI

Secat-ai raurile eresurilor inteleptite de Dumnezeu si ai deschis izvoarele ortodoxe, facandu-te aparator nebiruit al dreptei credinte, o, prea fericite!

Secand raul cel tulbure si afara de Dumnezeu al lui Arie, ai adapat din destul, cu apele harului, adunarile credinciosilor si ai impodobit buna cuviinta a Bisericii.

Slava... Si acum...

Impodobit fiind cu dumnezeiesti indeletniciri, prea vestit te-ai aratat, parinte, in fapte, si ajutor neclatit al credintei in Dumnezeu si pastorilor inainte mergator.

Condac

Cu obiceiurile ortodoxiei impodobindu-te, te-ai aratat ocrotitor si aparator al Bisericii, fericite Meletie, luminand marginile cu invataturile, luminatorule prea stralucite al Bisericii.

Icos

Intocmai la obicei cu Apostolii si intocmai slavit si de un scaun, toti credinciosii pe tine cunoscandu-te, parinte cuvioase, si preot si slujitor al Treimii si mare invatator al Bisericii, punandu-ti sufletul tau pentru dansa, de trei ori fericite, si de ravna cucerniciei aprinzandu-te, de Dumnezeu inteleptite Meletie, toti cu un glas te laudam pe tine, cinstind sfanta si dumnezeiasca ta adormire, prea stralucite luminator al Bisericii.

Cantarea VII

De pogorarea lui Dumnezeu focul s-a rusinat in Babilon, oarecand. "Pentru aceasta tineri in cuptor cu vesele picioare, ca intr-o gradina verde, saltand au cantat: Binecuvantat esti Dumnezeul parintilor nostri."

Sfantul Sinod pe care Duhul Sfant l-a adunat laolalta de la marginile pamantului, te-a avut pe tine intaistatator, de Dumnezeu insuflat, ca sa cante Dumnezeirea Lui. Binecuvantat esti Dumnezeul parintilor nostri.

Deopotriva in cinste cu apostolii lui Hristos ai fost, ca ai mostenit proedria si dumnezeirea lor invatatura si felul lor de viata urmand cantai: Binecuvantat esti Dumnezeul parintilor nostri.

Slava... Si acum...

Avand mintea prea iscusita si inchinata lui Dumnezeu, ai rusinat vederea cea intunecata a ereticilor, iar pe cei cucernici invatandu-i, strigai: Binecuvantat esti Dumnezeul parintilor nostri.

Cantarea VIII

Prea lamurit, ai invatat a cinsti o Dumnezeire Care este in Tatal si in Fiul si in Duhul, o putere nemarginita si o imparatie cu adevarat pazind negrait osebirile fiecarui ipostas.

Comunitatea Ortodoxa a Surzilor din Bucuresti

16 Noiembrie 2009

Vizualizari: 1788

Voteaza:

Canonul Sfantului Meletie al Antiohiei - ocrotitorul surzilor 5.00 / 5 din 1 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE