Rugaciune in fata icoanei Maicii Domnului de la Manastirea Neamt

Rugaciune in fata icoanei Maicii Domnului de la Manastirea Neamt Mareste imaginea.

Icoana Maicii Domnului de la Manastirea Neamt este cinstita incepand cu anul 2018, pe 9 iulie. Aceasta zi de cinstire a fost trecuta in calendarul ortodox cu cu aprobarea Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane. Aceasta icoana a Maicii Domnului "Odighitria" (Indrumatoarea) a fost daruita lui Alexandru cel Bun de catre imparatul bizantin Manuel al II-lea Paleologul. Sunt persoane care sustin ca Icoana Maicii Domnului de la Manastirea Neamt a fost pictata in jurul anului 700. Insa, dupa analiza unor cercetatori, icoana a fost realizata prin veacurile al XIII-lea sau al XIV-lea, la Constantinopol.

Rugaciune in fata icoanei Maicii Domnului de la Manastirea Neamt

Pe stalpul mintii noastre inchipuie, cuvintele intelepciunii ceresti, Ceea Ce esti Stalpul rugaciunii care toata lumea o sprijinesti. Nu ne lispi pe noi de ocrotirea Ta de Maica, Ceea Ce esti Mangaierea celor impovarati de pacate, Floarea tuturor darurilor ceresti, Oglinda ingerilor, Muntele Cel inalt al desavarsirii, Rai tainic al fecioriei, Tabor intelegator al tuturor virtutilor, Corabia mantuirii pacatosilor, Caruta Cea de foc a Intelepciunii, Psalmul Cel scris in cartea inimii, Izvorul rugaciunii neincetate, Legatura a unirii noastre cu Dumnezeu.

Cu pasii gandurilor umilite ne apropiem de prea luminata icoana Ta, noi, cei ce nu stim a ne ruga din pricina impietririi inimii noastre. Izvorul rugaciunii Tale sa adape inima noastra cea lipsita de dulceata cuvantului dumnezeiesc. Ploaia milostivirii Tale sa inmoaie pamantul cel impietrit al inimii noastre. Laudele impletite Tie de serafimi sa intraripeze inima noastra cu dorul cel dumnezeiesc. Suspinurile heruvimilor coborate in adancul sufletului nostru sa ne traga pe noi spre inaltimea cugetarii smerite. Nu avem inima infranta ca sa aducem tanguire vrednica pentru pacatele noastre, nu avem nici pocainta care intareste casa sufletului pe temelia rabdarii. Norii patimilor au intunecat cu totul cerul sufletului nostru si nu putem privi nici macar spre stralucirea frumusetii Tale. Purtati suntem de valurile ispitelor si cu greu calatorim pe marea cea sarata a acestei vieti. Indulceste necazurile noastre cu darul Tau si scrie-ne pe noi in cartea vietii, Ceea Ce esti Carte Ce ai purtat pe Cuvantul vietii, Cel Care, prin patimirea Sa, a scos pe Adam din lanturile durerilor.

Ridica mintea noastra deasupra grijilor lumesti si pe piatra rabdarii ne asaza, Ceea Ce ai nascut pe Piatra vietii, Cea Care a sfaramat pietrele slujirii idolesti. Acopera-ne cu acoperamantul Tau cel luminat, Ceea Ce esti Ocrotitoare crestinilor si pazesti totdeauna pe robii Tai cu darul Tau. Ceea Ce lacrimi ai varsat pentru Fiul Tau pe Care L-ai vazut pironit pe cruce, da-ne noua lacrimi de umilinta pentru pacatele noastre, cu care in fiecare ceas mahnim milostivirea Stapanului nostru. Inima Ti s-a ranit cand sulita a strapuns coasta Fiului Tau, deci nu trece cu vederea nici ranile sufletelor noastre, ci cu untdelemnul rugaciunii Tale ne intampina si ne ridica la inaltimea pocaintei.

Bucura-te, Raza a intelepciunii Soarelui Hristos, Turn nebiruit al crestinilor, Cetatea Cea cereasca a Luminii, Vasul Cel plin de mirul laudelor ingeresti, bucura-te, Maica a Domnului, Ceea Ce reversi daruri de minuni celor ce cu inima smerita cad inaintea sfintei Tale icoane, cerand alinarea suferintelor si mare mila. Nu ne uita si pe noi, cei ce, macar ca nu stim a-ti aduce cuvant vrednic de lauda, nadajduim la acoperamantul milostivirii Tale. Amin!

Iulian Predescu

09 Iulie 2019

Vizualizari: 973

Voteaza:

Rugaciune in fata icoanei Maicii Domnului de la Manastirea Neamt 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE