Anorexia

Anorexia Mareste imaginea.

Obsesia de a avea un trup slab, adaptat cerintelor unei societati atee si inumane, omoara tot mai multe suflete. Cand omul ajunge sa creada ca are numai trup, iar prin trup poate castiga atentia si aprecierea celor de aproape, el ajunge sa se ocupe excesiv de modelarea si remodelarea acestuia: tratamente de infrumusetare si intinerire, diete, regimuri alimentare, medicamente pentru slabire corporala etc. In aceste conditii, sufletul moare putin cate putin, iar trupul se imbolnaveste.

Papusile de jucarie au trupuri imposibile, desenele animate infatiseaza personaje ireal de suple, iar revistele de moda promoveaza o perfectiune bolnava si trista. Toate acestea sunt iluzii si vraji periculoase, caci personajele care infatiseaza o fericire debordanta in reviste, in reclame si in emisiuni TV, au o viata supusa unor conditii adesea inumane. Cand trupurile foarte suple sunt insotite de machiaj si lumini, acestea apar in ochii multora drept termen de comparatie, daca nu chiar norma de atins. Se pierde insa din vedere faptul ca domeniul publicitar nu a cautat niciodata sa puna in lumina sanatatea omului complet (trup si suflet), ci numai profitul propriu, indiferent de urmari.

Anorexia, boala mai intai a sufletului

Punand tot mai mult accentul pe felul cum arata, din dorinta de a fi in pas cu moda sau de a fi asemenea personajelor din reviste, omul zilelor noastre apeleaza la o serie de diete, regimuri alimentare si medicamente periculoase; toate acestea pot pot deveni inceputul anorexiei. Aceasta boala face nenumarate victime, mai ales in randul femeilor, care, din dorinta de a fi placute de societate, ajung sa faca aproape orice pentru a slabi. Ajungand la infometare, multe femei cad prada anorexiei. In cele din urma, respectul si increderea in sine se pierd complet.

Anorexia implica lipsa poftei de mancare generalizata, declansata insa pe fond psihic. Astfel, avand o imagine denaturata asupra trupului sau, o persoana anorexica ajunge sa aibe o greutate corporala tot mai mica, impunandu-si un regim alimentar foarte drastic. O asemenea alimentatie, bazata pe complexe si prejudecati, duce la infometare, la pierderea sanatatii si la moarte.

Unii dintre cei care ajung sa cada prada anorexiei sunt influentati, pe langa tiparele promovate de societate, si de unii oameni apropiati lor, care nu sunt atenti la fragilitatea lor interioara. Astfel, un singur cuvant aruncat la intamplare poate motiva o tanara sa fie obsedata de felul in care arata.

Paginile de internet infatiseaza adesea reclame cu mesaje precum "scapa de kilogramele in plus", "pierde kilograme fara dieta", "slabesti multe kilograme intr-un timp record", "da-ti jos cinci kilograme intr-o saptamana" etc. Aceste campanii media dau nastere la nenumarate complexe si prejudecati, multe tinere ajungand sa fie macinate de ganduri precum: "sunt prea grasa", "sunt obsedata de greutatea mea", "ma uit in oglinda si nu-mi place ce vad", "mananc o data pe zi si nu slabesc", "mananc numai produse slabe si tot nu slabesc" etc.

Cabinetele de consiliere in probleme de nutritie, diete personalizate, cure si retete de slabire sunt din ce in ce mai populare in vremea noastra. Astfel, potrivit analizelor si regimului de viata al pacientului, medicul nutritionist pune la punct o dieta personalizata pentru aproape o luna de zile. Daca pacientul nu este multumit de rezultate, medicul ii compune acestuia o alta reteta. Daca pacientul este multumit de rezultatul dietei, vizitele la medicul nutritionist se continua, macar o data la cateva luni.

Anorexia si consecintele acesteia sunt prea putin analizata de mass-media, care inca pune sub relfectoare niste trupuri suferinte si nefericite. Suferinta celor care se preocupa excesiv de greutatea si infatisarea trupului lor poate fi rezumata astfel: parerea extrem de proasta fata de propriul corp si lipsa de incredere in sine. Cand nu este tratata la timp, anorexia poate cauza chiar si moartea.

Prima greseala facuta de cei care ajung prada anorexiei este aceea de a privi numai spre trup si spre lumea aceasta, uitand complet de suflet si de viata cea vesnica. Astfel, atata timp cat omul cauta sa placa numai societatii, luptand neincetat pentru a atrage atentia celor din jurul sau, el nu isi mai traieste viata, ci ajunge sa fie trait de ceilalti.

Nu este pacat a avea grija de trup, acest lucru fiind chiar o datorie crestineasca, insa a face un scop in viata din ingrijirea excesiva a acestuia nu este un lucru sanatos si bineplacut Domnului. Mai mult, cei care cauta sa placa trupeste lumii nu vor fi niciodata niste persoane fericite si impacate cu sine, caci viata inseamna mai mult decat infatisarea exterioara a trupului.

Frumusetea vine din odihna interioara si din multumirea fata de propriul trup, iar nu din forma si greutatea acestuia din urma. Cine se uita in primul rand la kilograme este mai bine sa ramana foarte departe de noi, caci noi nu suntem atat kilograme, cat suflet. Un suflet odihnit si multumit cu sine poate infrumuseta pana si un trup mai putin placut, pe cand un suflet macinat si depresiv degeaba locuieste intr-un trup extrem de bine ingrijit. Pentru aceasta, acela care va incepe sa se preocupe mai mult de suflet si de hranirea acestuia cu cele sfinte (bune si frumoase), va reusi sa capete incredere in sine, indiferent de greutatea trupului si de parerea societatii (inumana, egoista si profitoare).

Consider ca, atata timp cat societatii nu ii pasa de starea noastra de sanatate si de nevoile noastre sufletesti, nici noua nu ar trebui sa ne pese de sabloanele ei diforme, promovate agresiv prin toate mijloacele posibile. In aceasta privinta, Sfantul Iacov ne spune: "Preadesfranatilor! Nu stiti, oare, ca prietenia lumii este dusmanie fata de Dumnezeu? Cine deci va voi sa fie prieten cu lumea se face vrajmas lui Dumnezeu" (Iacov 4, 4).

Teodor Danalache

Despre autor

Teodor Danalache Teodor Danalache

Senior editor
718 articole postate
Publica din 30 Iulie 2009

02 August 2012

Vizualizari: 9903

Voteaza:

Anorexia 3.00 / 5 din 2 voturi. 10 review utilizatori.

Comentarii (10)

  • Gropeneanu AntonelaPostat la 2012-01-19 08:12

    dar ce spuneti de imbuibarea trupului...e foarte bun articolul dar si sa mananaci pana crapi nu e bine! uitati-va cati oamenii mor din cauza obezitatii si mai ales ca sunt marginalizati de societate...si nu te angajeaza nimeni...si ti doresti sa ti traiesti viata in mod normal...sunt probleme foarte grave...si trebuie sa avem putere sa invingem si consider ca atunci cand suntem in pericol sa cerem ajutor de la Dumnezeu sa ne intareasca si sa avem puterea sa trecem peste toate incercarile...fie trupesti si sufletesti.eu recunosc ca sunt o persoana slaba si nu cred ca m as obisnui sa am nici 5 kg in plus dar daca asa eu ma simt sanatoasa si implinita sufleste asta e cel mai important, sa ma intretin asa.

  • c elaPostat la 2012-01-19 04:45

    Fara a nega cele scrise mai sus, care sunt f adevarate, un crestin trebuie sa aiba o balanta in toate si sa consume dupa cum spun parintii ca sa traiasca si nu pt placerea de a consuma. Mai apoi un trup greoi si ingrasat este mai greu penetrabil la duhul sfant si anevoie inclinat spre asceza si rugaciune. Mentinand o balanta in sensul acesta, kilogramele nu vor ajunge o obsesie.

  • doina margineanPostat la 2012-01-18 22:44

    multumim editorului pt articol acesta si pt celelalte,pt efort de a se documenta ,a scrie ,a trimite.articole de actualitate cu invataturi intelepte.le citesc cu drag si atentie intotdeauna.multumim pt munca pe care o faceti si va doresc spor si succes!respect,

  • n dPostat la 2012-01-18 17:39

    Cu tot respectul, as dori sa fac si eu o observatie. Exista dupa cum ati spus si persoane cu o fragilitate interioara aparte, pentru care cateva observatii negative privitoare la aspectul lor fizic le pot declansa nemultumiri adanci fata de propria infatisare si pierderea stimei de sine. Printre cititorii acestui articol se numara si persoane slabe defel, sanatoase, cu o alimentatie normala, dar care sunt foarte slabe. Nu este corect sa spunem ca persoanele cu kilograme in minus au aspect ireal de suplu sau bolnavicios. Eu de exemplu am fost dintotdeauna foarte slaba, iar in adolescenta remarci precum "vai dar esti bolnava?" sau "tu mananci numai miercurea si vinerea" erau dureroase. Propun sa acceptam toate siluetele pentru ca diversitatea este minunata!

  • Nistoroaia IulianaPostat la 2012-01-18 16:48

    Doamne ajuta! Din pacate, articolul este complet superficial... Imaginea distorsionata asupra a ceea ce inseamna frumusetea este doar una dintre cauzele acestei maladii psihice. De fapt, foarte rar este cauza propriu-zisa (in cazul balerinelor si top-modelelor). In marea majoritate a cazurilor, este vorba despre suferinte psihice enorme, care determina manifestari automutilante, de reglaj al simtului controlului si de autopedepsire. Cunosc citeva cazuri de persoane suferinde de anorexie, si niciuna nu este ahtiata dupa moda. Una dintre persoane este tatal meu, care a dezvoltat o anorexie cit de cit moderata din cauza faptului ca si-a pierdut mama cind avea cinci ani, dupa care a fost maltratat groaznic de catre mama vitrega. De mic a fost bolnav de plamini si foarte slab, motiv pentru care era obiectul bataii de joc a colegilor de scoala. La el, anorexia a fost un fel de comportament compensatoriu si de reglaj al imaginii de sine. Trebuie sa stiti ca aproximativ 10% dintre suferinzii de anorexie sunt barbati, ceea ce nu are nicio legatura cu lumea modei, de regula. Unii anorexici vor sa se pedepseasca si-si mutileaza astfel corpul, altii sunt grav abuzati de catre parinti (va rog sa cititi despre Isabelle Caro), altii simt ca nu mai pot controla nimic in viata lor, si controleaza greutatea corporala ca ultim resort si supapa psihica. Va rog, rescrieti articolul, dupa ce va documentati cit de cit. In forma in care este acum, nu va face decit sa ii "ajute" pe multi ortodocsi sa-i arate cu degetul pe cei care sufera de anorexie, gindindu-se ca vor sa "arate bine", cind de fapt asta este doar "the tip of the iceberg". Toate cele bune!

  • adriana alboPostat la 2012-01-18 13:14

    da ar trebui interzise aceste publicitatii cu slabitul si amenda sau dezaboanrea lor total . felicitari pentru acest articol .Apoi la replica publicitari un doctor pentru dumneavoastra ar fi bine spus ce e bine si ce nu contra acestei boli anorexia sa fie interzisa publicitati cu diete de slabire etc - doamne ajuta

  • popa roxana Postat la 2012-01-18 12:47

    ca tot veni vorba...scrieti si un articol despre bulimie si obezitate.

  • Alexandru RibalcaPostat la 2012-01-18 11:15

    sunt de acord cu Simona , ar trebui si lumea mondena si cei care sunt din inalta societate cum se considera ei sa citeasca acest articol :) Sanatate si o zi buna ! Doamne Ajuta !

  • Marius BurlaPostat la 2012-01-18 10:45

    Articolul este foarte bun.

  • simona ionescu Postat la 2012-01-18 09:48

    Excelent articol! ar trebui publicat nu doar pe un site cu acest profil ci si in toate revistele de ,, moda si lifestyle" .

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE