Clinica Nera, primul centru de ingrijire oncologica din Romania

Clinica Nera, primul centru de ingrijire oncologica din Romania Mareste imaginea.

Aproape  de  Cheile  Nerei din  Munti Aninei,  pe  o  colina  din apropierea satului Slatina Nera din judetul Caras-Severin, Fundatia Sfanta Irina construieste prima clinica de recuperare a bolnavilor de cancer in stadii initale -  Clinica  Nera. (mai multe fotografii

Centrul va fi destinat bolnavilor aflati in recuperare dupa tratamente impotriva cancerului. Acestia vor beneficia de o cura de 14 zile, pe durata careia li se vor asigura servicii de psihoterapie, fizioterapie, kinetoterapie, dietoterapie, educare pentru mentinerea unui stil corect de viata. Intrucat cercetarea este unul dintre principalele scopuri ale infiintarii centrului, acesta va include un departament axat pe evaluarea metodelor de recuperare, dar si unul dedicat depistarii precoce a cancerului. Amplasata in Valea Nerei, intr-o zona ferita de poluare si organizata ca o structura arhitecturala si functionala de tip sanatorial, clinica este programata sa isi deschida portile la finalul primului trimestru din 2014.

Lupta cu teribila boala  incepe  din  clipa  aflarii  cruntei vesti.  Iar lupta nu  e doar  a bolnavului, ci si a familiei si a medicilor care il ingrijesc. Diagnosticul de cancer – indiferent de ce tip ar fi acesta - macina persoana nu doar trupeste, ci si sufleteste. Si, uneori, parca  suferinta psihica doboara chiar  mai  rau  decat  cea fizica.  Multi pacienti, la aflarea  crudului adevar, renunta sa mai  lupte  pentru viata.  Pornind de la aceasta realitate cu care se confrunta zecile de persoane diagnosticate zilnic cu o afectune oncologica, Pavel Chirila, medic primar boli interne, doctor in stiinte medicale, a initat un proiect ambitos: Clinica   Nera   -  prima clinica  de  recuperare a  bolnavilor de cancer aflat in faze incipiente. In Italia sunt 124 de astfel de centre,  in Franta peste 200. La noi, pana la acest moment, nici macar nu exista conceptul  de recuperare oncologica.

Clinica Nera, primul centru de ingrijire oncologica din Romania

"Construim Clinica Nera pentru a-i asista pe cei care au trecut de primele tratamente pe drumul inspre insanatosire, cat si pentru a-i ajuta sa invete obiceiuri noi de viata, care sa le anuleze posibilitatea de recidiva. De asemenea, activitatea de cercetare care se va desfasura in cadrul centrului ne va fi de un real folos in a intelege mai bine prin ce trec bolnavii de cancer si cum putem sa-i ajutam sa traiasca", a spus Dr. Pavel Chirila.

In Romania, zeci de persoane sunt diagnosticate zilnic cu cancer, aceasta fiind cea de-a doua cauza care sporeste rata anuala de mortalitate la nivel national. Cancerul este o boala invaziva care, actionand pe multiple planuri, slabeste organismul si distruge tesuturile in care se instaleaza. Favorizata de atitudinea de resemnare a suferindului, boala se dezvolta cu rapiditate, castigand, de multe ori, un razboi dureros pentru bolnav si familia acestuia. O treime dintre cei care afla ca au cancer sunt insa cazuri cu sanse reale de supravietuire. De aceea, Clinica Nera va pune la dispozitia bolnavilor toate conditiile pentru ca acestia sa isi regaseasca speranta si resursele pentru a lupta pentru viata lor.

Clinica Nera este un proiect co-finantat prin Fondul European de Dezvoltare Regionala, cu o valoare totala de aproximativ 4,5 milioane de euro, 70% din aceasta suma fiind asigurata de fondurile europene, iar restul prin contributie locala si voluntara.

Cei care vor sa ajute la constructa clinicii "Nera" pot trimite SMS la numarul 8843 pentru a dona 2 Euro (TVA inclus). Numarul este valabil in retelele Cosmote, Orange si Vodafone.

De asemenea, se pot face donatii si prin reteaua de telefonie fixa ROMTELECOM:

- 0900900150 (donatie de 10 euro)

- 0900900152 (donatie de 5 euro)

- 0900900154 (donatie de 2 euro)


Donatii pentru ridicarea clinicii "Nera" se pot face si prin virament bancar. Contul Fundatiei Sfanta Irina deschis pentru proiectul Clinica Nera este:

RO64WBAN25110002A2064936
la Banca Comerciala Sanpaolo Romania, Sucursala Mosilor.

Pentru mai multe detalii despre proiectul Fundatei "Sfanta Irina" accesati  www.clinicanera.ro

Clinica Nera, primul centru de ingrijire oncologica din Romania

.

17 Aprilie 2013

Vizualizari: 5582

Voteaza:

Clinica Nera, primul centru de ingrijire oncologica din Romania 5.00 / 5 din 1 voturi. 1 review utilizatori.

Comentarii (1)

  • zaharia iuliaPostat la 2013-07-22 15:55

    O initiativa excelenta . Acesti bolnavi sunt cei mai deprimati . In afara terapiilor importanta ptr. acestia va fi socializarea Felicitari initiatorului si sa dea Dumnezeu sa aduca putina lumina si speranta in sufletele bolnavilor .

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE