Constiinta si culturile de neuroni

Constiinta si culturile de neuroni Mareste imaginea.

S-a reusit imbinarea circuitelor electronice miniaturizate cu o masa de neuroni cultivata pe o placa ce contine mini-electrozi. In consecinta, impulsurile electrice provenite din celulele neuronale sunt captate de electrozi, si, invers, semnale electrice provenite de la acesti electrozi stimuleaza reteaua de neuroni. Ce arata aceasta realizare tehnica?

Pentru unii, ca suntem aproape de realizarea primului creier artificial.

Pentru altii, mai obiectivi, incepe sa devina evident ca neuronii sunt structuri uimitor de analogice cu structurile electronice create de om.

Si aici devine interesant! Prin ambele structuri circula (doar) curenti electrici, alcatuiti vasazica din simpli electroni, tocmai de aceea sunt si perfect compatibile intre ele. Asa ca, din moment ce nici macar oamenii de stiinta atei nu pot avea speranta ca, dintr-o structura electronica pe baza de curenti de electroni, sa provina intr-o zi o constiinta de sine (electronii nu realizeaza ca exista), oricat de complexa ar fi ea, inseamna ca nici din creier, structura care functioneaza tot pe baza acelorasi electroni banali, nu poate proveni nici constiinta.

Si nici alte procese psihice complexe, pe care circuite electrice, neuronale sau artificiale, va sa zica ca nu le are, cum ar veni vorba. Si uite asa s-a cam dus si cu misticismul stiintific ateu.

Si uite-asa, in loc sa descoperim primul creier artificial, descoperim ca in om trebuie sa existe altceva responsabil cu constiinta, si cu altele de genul asta.

Sufletul.

Pr. Iulian Tiganelea
Parohia Tiparesti

Despre autor

Iulian Tiganelea Iulian Tiganelea

Editor
18 articole postate
Publica din 31 Iulie 2009

Pe aceeaşi temă

21 Martie 2014

Vizualizari: 1473

Voteaza:

Constiinta si culturile de neuroni 5.00 / 5 din 1 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE